Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Ako sa starať o neoprén?

Neoprénový materiál je síce veľmi odolný, ale aj tak si zaslúži náležitú starostlivosť, aby vydržal čo najviac sezón. Máme pre vás základné tipy, ako sa o neoprén starať a ako ho správne uložiť, keď ho zrovna nepoužívame.

Surfmagazin


1. Obliekanie a vyzliekanie

Pri obliekaní neoprénový oblek pomaly vyťahujte hore. Ideálne je mať nohy suché. Je dôležité správne umiestniť kolená a rozkrok, až potom zdvíhať hornú časť a strkať do nej ruky.

Pri vyzliekaní obracajte neoprén naopak, ide to lepšie, a zároveň ho máte pripravený na sušenie.

Nikdy po neopréne nešliapte, pokiaľ sa tomu dá vyhnúť, dajte si pozor, aby pod ním neležali ostré predmety, napr. kamene.

2. Čistenie

Akonáhle si neoprén vyzlečiete, okamžite ho očistite od piesku, blata a pod. a dôkladne opláchnite vždy v studenej sladkej vode. Obzvlášť pokiaľ ste boli v slanej vode, tá totiž môže spôsobiť stratu pružnosti.

Občas je vhodné aj použitie špeciálnych prostriedkov na zničení baktérií, pachu a odstránenie nečistôt, dôležité je ich dôkladné umytie, aby nedošlo ku korózií zipu. Nikdy neoprén neperte v práčke a nedávajte do sušičky.

3. Sušenie

Neoprén sušte naopak, tým zaistíte, že vnútorný povrch bude suchší, čo vám uľahčí jeho obliekanie.

Zaveste neoprénový oblek na ramienko ideálne v jeho polovici, aby bol prepolený v páse. Zavesený za krk by sa mohol vytiahnuť a stratiť elasticitu.

Slnko je najväčším nepriateľom neoprénu. Neodporúča sa prehodiť ho cez kapotu auta, nechať ho na zadnom sedadle alebo zavesiť na balkóne.

UV lúče spôsobujú, že neoprén starne omnoho rýchlejšie, môže sa stať tvrdším a krehkým na povrchu, čo môže mať za následok vznik prasklín na materiále.

Pokiaľ ho sušíte na slnku, odložte ho hneď akonáhle bude suchý.

4. Skladovanie

Neoprén skladujte najlepšie perfektne usušený, preložený cez široké ramienko, aby sa nevyťahoval. V žiadnom prípade neoprén neprehýbajte alebo nemačkajte, aby neprišlo k trvalému poškodeniu. Aj pri krátkodobom skladovaní vo vaku je dôležité mať neoprén čo najviac rozložený a mimo dosahu ostrých predmetov.

V starostlivosti o neoprén sa vyplatí byť starostlivý a opatrný. Práve vďaka takejto starostlivosti si s neoprénom užijete vodné športy omnoho dlhšiu dobu.

Výber kvalitných neoprénov a športových doplnkov nájdete na: www.snowboard-zezula.cz/oneill

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu