Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

RED BULL KING OF THE AIR 2018 – REPORT

Najväčšia a najextémnejšia akcia v kitesurfingu Red Bull King of the Air 2018, organizovaný každoročne v Juhoafrickom Cape Towne je za nami, poznáme mená víťazov a náš redaktor Laci poskytol report priamo z miesta konania:

Surfmagazin

Na tejto unikátnej akcii ide len o jedno – predviesť ten najextrémnejší kiteboarding aký je možný. Cape Town má totiž špecifické podmienky – silný vietor a obrovské vlny z ktorých sa jazdci vedia odraziť a vyletieť vyššie, ako kdekoľvek inde na svete.

Do súťaže s adostane len hŕstka pozvaných jazdcov, tohto roku ich bolo konkrétne len 18, ich zoznam je tu:

Aaron Hadlow (UK), Ruben Lenten (NL), Lewis Crathern (UK), Steven Akkersdijk (NL), Lasse Walker (NL), Oswald Smith (RSA), Reno Romeu (BRA), Jerrie Van De Kop (NL), Jesse Richman (USA), Kevin Langeree (NL), Joshua Emanuel (RSA), Marc Jacobs (NZ), Ross-Dillon Player (RSA), Antonin Rangin (FRA), Sam Light (UK), Gijs Wassenaar (NL), Liam Whaley (ESP) & Tom Bridge (UK)

Asi najväčšiou zmenou tohto roku je zmena miesta konania, posledné 4 roky sa súťažilo na spote zvanom Big Bay, no tohto roku sa pretek presunul priamo na hlavnú kitovú pláž „Kite Beach – Blouberg“. Mnohí jazdci si nové miesto konania pochvaľujú, nakoľko bol v Big Bay trošku poryvový vietor a na Kite Beach sú zvyknutý z každodenného jazdenia. Plus je miesto konania priamo v centre mesta a tak láka mnohých okoloidúcich, inak nekajtujúcich divákov.

Čo sa atmosféry týka tak som bol celkom unesený, je to vážne mega. Asi stovka pracovníkov a pomocníkov behala hore dole okolo stanového mestečka, od chlapíkov s headsetmi a obrovskými kamerami až po tie najexotickejšie hostesky od Redbullu. Na pláži sa v rýchlom čase zhromaždili tisícky divákov, podľa oficiálnych údajov ich bolo až 7000, no podla mňa to je trošku prehnané číslo a bolo ich asi „len“ 2000 až 3000.

Súťaž prebehla počas dvoch dní, v sobotu prebehli prvé 2 kolá, ktoré zabrali väčšinu času nakoľko v nich boli všetci jazdci. Najväčším highlightom bol Aaron Hadlow, ktorý hneď v prvej jazde šokoval zmenou dosky na dosku so strapmi a dal ako prvý na svete Megaloop Boardoff Frontroll, čím si zaistil svoj posun hneď do 4. kola. V prvom dni bohužiaľ vypadlo aj zopár prominentných jazdcov ako Ruben Lenten alebo Jerrie Van De Kop. Pozrite si LIVE záznam z prvého dňa:

Spýtal som sa hlavného rozhodcu Alexa Vilege ako prebiehajú heaty a rozhodovanie: „V každom heate majú traja jazdci 15 minút na to, aby predviedli ten najextrémnejší kiteboarding. Po 10 minútach je vylúčený jazdec s nejnižším skóre a nasleduje 5 minútové mini-finále s ostatnými dvoma jazdcami. Čo sa hodnotenia týka, jazdci majú bodované 3 najlepšie triky pri ktorých je braná do úvahy nielen výška, ale aj technická náročnosť, riziko a štýl prevedenie. K tomu je pripočítaných ešte 25% z celkového skóre známka za celkovú jazdu, v ktorej zohľadňujeme variabilitu trikov a takzvaný show factor.“

V stredu bola hlásená dobrá predpoveď a tak sa pokračovalo v ďalších kolách. Aaronovým úspechom s boardoff trikom sa inšpirovalo veľa ďalších jazdcova apočas dňa sme videli viacero boardoff trikov, no nik neprekonal Aaronov Boardoff Megaloop Frontroll, zo ktorý si nakoniec odniecol aj cenu za najlepší trik MYSTYC MOST EXTREME TRICK. Pozrite si LIVE záznam z celého dňa – https://www.redbull.tv/live/AP-1U1TZN5ZH1W11/red-b…

Do finále sa dostala trojica jazdcov Kevin Langaree, Liam Whaley a Lewis Crathern. Ako tretí sa umiestnil Lewis, ktorému nepriali veterné podmienky, nakoľko jedno štýl vynikne len v napozaj silnom vetre. Na druhom mieste sa umiestnil mladý freestyler z Tarify Liam Whaley, ktorý mal tohto roku premiéru na KOTA a nastúpil ako náhrada za Nicka Jacobsena, ktorý si nedávno zlomil nohu. Liam zabodoval najmä extrémnymi loopmi a dvojitým dangle passom. Podmienky vedel najlepšie využiť holandský jazdec Kevin Langaree, lietal vysoko a celkovo spravil najlepšiu divácku show. Celkové poradie bolo nasledovné:

1. Kevin Langaree
2. Liam Whaley
3. Lewis Crathen
4. Jesse Richman, Aaron Hadlow, Steven Akkersdijk
5. Lasse Walker, Sam Light, Gijs Wassenaar
6. Jashua Emanuel, Marc Jacobs, Antonin Rangin
7. Oswald Smith, Ross Dylon Player, Reno Romeu
8. Jerrie van de Kop, Tom Bridge, Ruben Lenten

BEST TRICK – Aaron Hadlow (Megaloop Boardoff Frontroll)

Krátke highlight video na FB Red Bull:

https://www.facebook.com/redbull/videos/1016023344…

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu