Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Foto

Kompletný tréningový plán pred náročnou Kite sezónou!!

Príprava pred letnou kitovou sezónou pre nás znamená výber spotu, kam sa vyberieme, nákup alebo oprava výstroja a výzbroje, výber nového kitu, plánovanie trikov a sledovanie tricktipov. Často však zabúdame na to najdôležitejšie (aspoň ja), a to prípravu nášho tela. Darmo, ani najlepšia výbava na vysnívanom spote nám nepomôže, pokiaľ nebude naše telo a myseľ v dokonalej kondícii. Z vlastnej skúsenosti viem, že minimálne prvý mesiac na vode trávim naberaním stratenej sily, a preto som sa rozhodol v tomto roku pred sezónou trošku zamakať, aby šlo na vode všetko hladko. Pomohol mi môj kamoš a športový tréner „Flo“ a spolu vás teraz prevedieme základmi fitnesprípravy na kiteboarding! Potu zdar!

Surfmagazin

Na úvod by som rád upozornil, že toto nie je ultimátny návod na maximálny tréning. Naopak, trénerovi som doslova povedal, aby navrhol jednoduchý tréning pre lenivých flákačov, ako som ja. 🙂 Kto má v pláne intenzívnejší tréning, odporúčame mu navštíviť fitko a nechať si naplánovať tréning od profesionálneho inštruktora.

Náš plán bude pozostávať z piatich bodov, a to tréning kondičky, rúk & ramien, kolien, chrbta plus stravovanie. V krátkosti opíšeme, ako trénovať jednotlivé body, a v závere si sami naplánujete jednoduchý tréningový plán. YEAH!

KONDIČKA

Lepšia kondička sa rovná väčšej výdrži na vode, a tak je zrejmé, prečo nám ju treba posilniť. Postačí nám beh, ale najlepšie bude plávanie, pretože trénujeme nielen kondičku, ale aj ruky, chrbát a ehm… plávanie. 🙂 Postačí jeden výlet do plavárne za týždeň.

RAMENÁ & RUKY

Ramená (spolu s kolenami) sú najnamáhanejšou časťou tela pri kiteboardingu, a preto im treba venovať zvýšenú pozornosť. Ramenné kĺby sú stabilizované štyrmi svalmi, ktoré treba posilniť, a to hlavne v rotačných pohyboch.

Na silu rúk sú ideálne zdvihy na hrazde. Ja osobne mám ruky v rovnakej polohe ako na bare, aby som trénoval rovnaké svaly. Na silu pri rotácii (a kĺbov) sú ideálne rotačné cviky s činkou (alebo fľašou pre nenáročných). Najlepšie v ľahu alebo sede, podobne ako slečna na obrázku 1. Flo mi ďalej poradil nástroj „theraband“, je to voľáka naťahovacia guma a vraj je to úplne najlepšie na precvičenie kĺbov. Môžete to vyhľadať na gúgli alebo jútube. Mne však postačí tá fľaška. 🙂

Na stabilizáciu kĺbov je takisto dobré zdvíhanie činky alebo ešte lepšie frajerky…

KOLENÁ

Spadla hruška zelená, obila si kolená… Škoda, že slečna Hruška nemala možnosť prečítať si náš článok, inak by iste vedela, ako posilniť kolenné kĺby a svaly! Každému musí byť jasné, že pri jazde alebo skokoch dostávajú kolená fakt zabrať. Majster Flo odporúča dva druhy cvikov:

Najlepší cvik sú drepy na jednej nohe. Na uľahčenie je dobré jednou rukou sa o niečo zavesiť, napríklad o kľučku na dverách ako naša šarmantná modelka. Druhý cvik je dobrý hlavne na stabilizáciu kĺbov. Jednou nohou sa postavíme na niečo nerovné, najlepšie matrac, nohu máme mierne v podrepe a druhou nohou šviháme zľava doprava (a, samozrejme, naopak). Podobne ako naša slečna modelka (ak si odmyslíme výstrih…).

CHRBÁT (česky záda)

Iste poznáte pocit unaveného chrbta po kajtovačke. Často to pramení z nesprávnej pozície pri jazdení, ale tréning chrbta tiež hrá svoju rolu. Keď mi Flo predvádzal cvik na chrbát, vyzeralo to trošku komicky, ale vraj je to najefektívnejší cvik, akým posilniť chrbticu, tak poďme na to! Ľahneme si na brucho a mierne zdvihneme ruky aj nohy. V tejto polohe ostaneme celý čas a začneme protichodne zdvíhať ruky a nohy (ľavá ruka s pravou nohou a naopak). Nezdá sa to, ale je to celkom fuška!

STRAVA

Stravovaniu sa budem venovať len veľmi okrajovo. Nie sme vrcholoví športovci, a preto si nemusíme upierať všetky pochúťky sveta. 🙂 Všeobecné rady o strave však väčšina z vás asi pozná: papať máme v menších dávkach, ale častejšie (ideálne 5 x do dňa), vyhýbať sa tučným, vyprážaným jedlám a cukru. Na posilnenie svalstva a kostí sú dobré ryby, zelenina a ovocie. A, samozrejme, treba piť veľa vody (ak chcete šetriť vodu, tak pivo haha).

PLÁN

Každý by si mal pripraviť svoj vlastný plán podľa toho, čo najviac potrebuje. Ja mám napríklad silné nohy zo snowboardu, ale ručičky ako kuriatko, a preto sa sústredím na ne. Zostavte si plán na polhodinku z vyššie uvedených cvikov. Zvolené triky cvičte podľa svojej výdrže (postupom času gradujte) v troch až piatich sériách. Medzi jednotlivými sériami si dajte stále minútku pauzu. Úplne dostačujúce bude váš polhodinový tréning absolvovať trikrát za týždeň, ale stále si dajte medzi cvičeniami deň pauzu. Aby malo vaše cvičenie zmysel, mali by ste ho praktizovať aspoň dva mesiace. Do leta máme ešte pár mesiacov času, tak želám silnú vôľu a nezabudnite: Najlepší tréning je aj tak jednoducho kajtovať, čo to dá. 🙂

 

Text: Laci Kobulský

Foto: Barbora Novotná

Fitness tréner: Florian „Flo“ Attenberger

Flo má 30 rokov, vyštudoval športové trénerstvo v Mníchove a pracuje ako kite inštruktor a osobný tréner vo fitku. Je jeden z mála namakaných chalanov, čo poznám, ktorí vedia, ako svoje svaly využiť!

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu