Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Ako si užívať windsurfing a kiteboarding bez bolesti

Športy spojené s vetrom a vodou ma odmalička fascinujú. Na doske som stál už ako 6-ročný a otec ma učil chápať vetru. V tom momente ma windsurfing doslova dostal.

Bc. Tomáš Malárik, Dipl. f.

Vedúci fyzioterapie súkromného medicínskeho centra FYZIO KLINIK, ktoré sa zaoberá diagnostikou a liečbou pohybového aparátu.

Surfmagazin

Windsurfing a kiteboarding sú športy, ktoré nás nútia zapájať celé telo. Vo všeobecnosti sú športy vo vodnom prostredí vhodné pre tréning aj takých svalov, o ktorých väčšinu času ani nevieme. Na vode je potrebné držať stabilitu a stále sa prispôsobovať meniacim sa podmienkam. Ako však predísť tomu, aby sme sa pri týchto krásnych športoch nezničili, ale práve naopak, užívali si ich dokonalé spojenie s prírodou? Keďže tieto stránky čítajú aj tí, ktorí by s windsurfingom chceli začať, ale aj skúsení rideri, tak môžeme túto tému rozdeliť do dvoch skupín. Na jazdcov, ktorí jazdia s trapézom, a tých, ktorí sa to len učia. O možných aj nemožných rizikách zranení pri windsurfingu a kiteboardingu budeme písať v nasledujúcich odsekoch.

Špecifiká pre začiatočníka pri windsurfingu

Hneď ako sa naučíme zvládať prvé otočky a zvezenia vo vetre, mali by sme vedieť, ako sa vyhnúť prípadným bolestiam, ktoré by nám mohli narušiť naše zapálenie pre tento krásny šport. Windsurfing je ťažký v tom, že ide o koordinačne náročný pohyb. Plavák tu vytvára balančnú plošinu, ktorá sa hýbe všetkými smermi. Zo začiatku je pre jazdca náročné čo i len udržať sa na hladine bez pádu. Pri jazde sa do toho pridá aj ťažký pohyb spojený s ovládaním plachty a držaním rahna. V začiatkoch sa preto začína na brehu, aby jazdec jednoduchšie pochopil teóriu jazdy. Hneď po zvládnutí koordinácie tu prichádza silová náročnosť windsurfingu, keď zápasíme so zdvihnutím plachty z vody. Toto spojenie nám vytvára dokonalú predispozíciu možnej bolesti celého chrbta, najviac však v krížovej oblasti. Preto je vhodná pred začiatkom rozcvička. Benefitom je, ak človek pravidelne cvičí (či už funkčné, alebo silové tréningy). Z praxe vieme, že pacienti k nám chodia najmä s bolestivým presileným chrbtovým svalstvom, ktoré sa môže aj niekoľko týždňov vracať do normálneho napätia. Vhodným postupom pri začiatkoch je správne sa rozcvičiť a nevybrať sa prvýkrát na vodu na dlho.

Špecifiká pri jazde v trapéze

My, čo sme sa už v začiatkoch pekne vytrápili, zapájame svalstvo úplne inak. Výhodou je, že vietor nám už začal pri pohyboch pomáhať. Vieme ho využiť vo svoj prospech, a to či už len pri nástupe do sklzu, alebo manévrovaní v otočkách. Trapéz nám veľmi zjednodušuje prácu rúk, využívame skôr hmotnosť tela a vzájomnú synergiu práce hornej a spodnej polovice tela. Rád by som priblížil, ako v dnešnej dobe moderných výskumov funguje systém neuromuskulárnej aktivácie jednotlivých svalových a fasciálnych reťazcov.

Čo to vlastne neuromuskulárna aktivácia je? Ide tu o prepojenie jednotlivých svalov a svalových vlákien do pohybu pomocou ich správneho načasovania, následnej postupnosti a súladu. Z jednoduchého hľadiska si môžeme celé telo rozdeliť do predných, zadných a bočných svalových reťazcov. Pri jazde v trapéze nepotrebujeme až tak predné a zadné svalové reťazce, pretože pri vyvesení sa do trapézu nás drží plachta. Čo však potrebujeme pri ovládaní windsurfu, sú bočné reťazce. Ak máme bočné reťazce slabé, preťažujeme kríže, pretože rotujeme v trupe a navyše robíme protitlaky s nohami. Väčšinou k nám prichádzajú pacienti s bolesťami viac na bokoch spodného chrbta a cítia to ako pichnutie alebo tupú bolesť. Buď bolesť cíti v oblasti panvy a v okolí bedrového kĺbu, alebo v krížovej oblasti. Netreba tieto bolesti podceňovať, pretože sa môžu dostaviť väčšie problémy v podobe vysunutej platničky alebo útlaku sedacieho nervu. Pre windsurferov je veľkou pomocou cvičenie práve bočných reťazcov, ktoré pri jazde využívajú na kontrolu pohybu.

Špecifiká jazdy pre kiteboardistov

Kiting je trochu odlišný od windsurfingu v tom, že je kiter zapnutý v trapéze stále, pohybuje viac hlavou a vo väčšej miere zaťažuje kolená. Pri jazde je veľmi namáhaná krčná chrbtica, pretože musí neustále kontrolovať padák. Týmto nefyziologickým postavením krčnej chrbtice a nadmerným pohybom preťažujeme svalstvo krku a utláčame platničky v krčných stavcoch. Druhým najčastejším problémom je bolesť kolien pretože jazdec má najväčšiu torznú silu v kolenách a doska je dynamickejšia, teda nestabilnejšia. Pri kiteroch sa stretávam najmä s týmto problémom. Kiteri by sa mali zamerať na cvičenie hlavne stabilizátorov kolenných kĺbov. Je dôležité neustále pracovať vo svalových reťazcoch a necvičiť svaly izolovane (napríklad drepy na instabilnej plošine). Pacientov preto učím ucelený program cvičení, ktorým sa v neposlednom rade ovplyvní aj stabilita kolena.

Veľmi dobre viem, že tieto športy sa vedia stať až závislosťou. Keďže si však tento šport chceme užívať čo najdlhšie, mali by sme sa venovať v prvom rade zimnej príprave v podobe správnych tréningov a v sezóne kompenzačným aktivitám, ktoré môže nastaviť aj skúsený fyzioterapeut. Práve bolesť nás môže ovplyvniť natoľko, že budeme len z brehu žiadostivo pozerať na to, ako fúka. So správnou prípravou si dokážeme naplno užiť pôžitok z jazdy.

Ak máte akýkoľvek problém, ozvite sa im…100% vám pomôžu! LINK: www.fyzioklinik.sk

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu