Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

16 základných trikov na strapless surfboard s Albym Rondinom

Priznám sa, že minulý rok ma zaujal kite na surfových doskách. Určite najväčší pôžitok si so surfom užijete na vlnách, no naučil som sa, že aj na hladkej vode sa dá dobre zabaviť. Strapless surf ponúka špecifické triky, ktoré jednak predstavujú novú výzvu, no zároveň vás dobre pripravia na veľký deň s obrovskými vlnami. Ak sa zžijete zo svojou doskou na hladkej vode, bude sa vám ľahšie manévrovať v nehostinných podmienkach medzi veľkými vlnami. Spoločne so svojím modelom Albym Rondinom som pre vás pripravil 16 základných manévrov, ktoré si môžete vyskúšať toto leto.
Laci Kobulsky

Jazdenie normál a toeside

Tak na začiatku je nevyhnutné naučiť sa jazdiť. Zabudnite na strapy, tie vás budú len brzdiť a pomôžu vám naozaj len v megavlnách, kde musíte ísť veľmi rýchlo. Druhá vec je zvládnuť jazdu na toeside, čiže po prednej hrane, nakoľko vo vlnách budete musieť pri otočkách na vlne často meniť hrany. A nezabudnite si natrénovať oba strany, aby ste vedeli jazdiť na spotoch s vlnami vľavo, ale aj vpravo.

Štýlový štart

Nikto sa nechce namočiť ešte pred samotným štartom – štart zo sedu vo vode je nielen neštýlový, no vo vlnách taktiež veľmi náročný, nakoľko musíte byť v beach breaku rýchlo na doske, inak vás zoberie vlna. Ako na to? Rozbehnite sa z pláže a hoďte dosku v smere plánovanej jazdy. V tom momente naskočte na dosku a dajte viac váhy na prednú nohu, aby vás nevytočilo príliš proti vetru. Spolu s náskokom zatiahnite silno za prednú ruku čím pošlete kite nadol a dostanete tak dostatok ťahu na jazdu. Pri slabšom vetre môžete taktiež začať loopom.

Frajerský finiš

Asi najhoršia vec, ktorú môžete po skvelej session spraviť, je prísť k brehu a nemotorne si sadnúť a zliezať z dosky. Kočky na pláži určite viac zaujme, ak z dosky zoskočíte plynulým a ležérnym zoskokom, pri ktorom si chytíte dosku. Dajte si kite najprv na 12. hodinu, jemne zatiahnite, aby vás odľahčilo, a zatlačte na zadnú nohu, čím pošlete nos dosky smerom nahor. Až bude doska blízko pri vás, chyťte ju do ruky (ak sa vám šmýka, naneste na jej hranu vosk) a snažte sa nenútene pokračovať v chôdzi na pláž.

Toeside Jibe

Ak máte zvládnutú jazdu, je načase zdokonaliť otočky bez kontaktu tela s vodou. Na rozdiel od twintip dosiek, sú na surfoch jednoduchšie otočky po vetre – halzy alebo po anglicky jibe. Najľahšia je toeside jibe, čiže začnete jazdou toeside a prehodíte kite cez 12. hodinu, počas otočky zmeníte váhu zo špičiek na päty a skončíte tak v klasickej polohe.

Jibe

Podobná ako toeside jibe, ale trošku ťažšia je halza z normálu do toeside. Je to ale celkom nutná vec do vĺn, touto otočkou sa budete najčastejšie otáčať pred vstupom do vlny, aby ste k nej boli otočení čelom. Na túto otočku potrebujete trošku viac ťahu, čiže poriadne švihnite s kitom alebo spravte downloop. Po otočení sa spustite trošku downwind, aby ste nabrali rýchlosť.

Jibe s downloopom

Ako som spomínal, ak vám chýba rýchlosť, pridajte do halzy downloop. Pred loopom sa pustite po vetre a potom zatiahnite bar prednou rukou. Čím viac zatiahnete, tím rýchlejšie otočíte kite a budete mať menej ťahu, takže na začiatku zatiahnite poriadne a keď si budete istejší, môžete skúsiť väčší loop. Po otočke pustite bar od seba, aby kite vyletel opäť na okraj veterného okna.

Tack

Halzy sú zábavné a rýchle, no ak potrebujete nastúpiť proti vetru, veľmi vám nepomôžu. Otočky proti vetru sú náročnejšie, keďže si pri nich musíte nohami otočiť dosku. Pri základnej otočke „tack“ začnite tak, že pošlete kite na 12. hodinu, potom prudko zahraníte proti vetru, až sa dostanete do zastavenia. Vtedy musíte zatlačiť na zadnú nohu a prednou nohou otočiť dosku. Pomôže vám, ak sa pri otočke nadľahčíte a urobíte to čo najrýchlejšie. Chvíľu trvá, kým prídete na ten správny pohyb, no potom to už ide samo.

Backroll tack

Ak chcete svoj otočku proti vetru trošku okoreniť štýlom, pridajte backroll a stanete sa Alfou v očiach dievčat na pláži. Keď ste v bode, v ktorom hraníte proti vetru, pokračujte s telom v rotácii, až sa prehupnete na druhú stranu. Vtedy si vymeňte nohy a zatiahnite za novú prednú ruku. Tento pohyb by ste mali spraviť čo najrýchlejšie, inak sa ponoríte a spadnete. Samozrejmosťou je znalosť backroll transition na klasickom twintipe.

Pop

Chcete vyletieť do vzduchu z vlny? V tom prípade sa zamerajte na klasický pop! Je to trošku iné ako pop z hrany na twintipe, keď sa odrážate hranením proti vetru. Pri strapless pope sa postavte trošku širšie na dosku, jemne zahraňte proti vetru, ale potom vráťte váhu nad dosku a zatlačte prudko na zadnú nohu, čím vám nos vyletí nahor. Cieľom je navigovať dosku prednou nohou tak, aby sa dno surfu nasmerovalo na vietor, ktorý ho bude nadvihovať a tlačiť na vaše nohy. Ak by ste to spravili inak, z dosky by ste uleteli. Kite si počas popu nechajte vyššie, aby vás nestiahol z dosky.

Pop s grabom

Jeden z mála prípadov, keď je grab možno jednoduchší ako klasický pop. Ak si totiž chytíte dosku, neuletí vám a bude sa vám aj ľahšie pristávať. Asi najľahší je grab prednou rukou na zadnú hranu nosa, pre lepší grip si hranu navoskujte, no pozor, vosk vám nakoniec skončí na bare.

Fins first

Ak potrebujete presurfovať cez plytkú vodu alebo na miesto s reefom a bojíte sa o finky, otočte dosku a jazdite s finkami napred. Je to celkom jednoduché, ale jazdite pomalšie a nesnažte sa príliš stúpať proti vetru. Potom to môžete ukončiť flipom dosky pre extra body.

180 transition with shovit

Dostávame sa k náročnejším trikom – ak chcete naozaj posunúť svoje strapless jazdenie, tento trik je pre vás. Pri otočke zatlačte viac na zadnú nohu, aby vám doska vyletela do vzduchu, kde si ju chytíte prednou rukou za zadnú hranu a hodíte ju otočením do nového smeru. Popri otáčaní dosky si dajte pozor na to, aby ste predčasne nezatiahli za kite. Tento trik ma stál kopec nervov a stále ho nemám poriadne zvládnutý, no Alby sa ho vraj naučil ľahko, preto vám držím prsty.

Backroll hand-drag

Táto chuťovka je naopak celkom ľahká a vyzerá podľa mňa bombovo! Musíte, samozrejme, vedieť backroll hand-drag na twintipe, bez toho to nepôjde. Začnite položením prednej ruky na dosku, ktorú budete takto ovládať, potom spravte loop a hoďte si dosku naspäť pod nohy. Spravte túto otočku pred vlnou neďaleko pláže a uvidíte, ako vaším smerom lietajú bikiny!

Backroll

Ak to so strapless freestyle myslíte naozaj vážne, zamerajte sa na backroll. Nájazd je podobný ako klasický backroll, no hneď po opustení vody si prednou rukou chyťte dosku, inak by vám uletela. Po pristátí môžete spraviť loop, aby ste nabrali rýchlosť. Náročnejší je frontroll, ale to už je iná úroveň…

Shovit

Ak ste videli akékoľvek strapless video alebo súťaž, všimli ste si jazdcov robiť šialené 720 flipy a kickflipy spolu s rotáciami. Základom je trick shovit, čo je otočenie dosky o 360° v horizontálnej rovine. Pred jeho pokusmi sa ale uistite, že máte pop zvládnutý na sto percent, aby vám neskončila plutvička medzi polkami…

Pop to blind

Nakoniec ešte jedna freestyle chuťovka, ktorou je pop to blind. Je to podobné ako wakestyle blind, no ostávate hooked. Po pristátí na blind dajte viac váhy na prednú nohu a potom sa spolu s „ole“ pretočte nazad do klasickej jazdy, čím ukončíte 360-stupňovú rotáciu.

Dúfam, že som vám dal dosť motivácie na nové triky. Ak ich chcete naštudovať podrobnejšie, tento článok nájdete aj vo video verzii:

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu