Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Big jaws v Peahi – Mega sešn Rudyho Castorinu

Rudy Castorina žil v Paríži do svojich sedemnástich rokov. Dnes však už jazdí po najväčších vlnách v Peahi.
Laci Kobulsky

Peahi je svetoznámy spot nachádzajúci na na severnom pobreží ostrova Maui. Jazdci sem chodia za veľkými vlnami Jaws, ktoré vedia narásť do extrémnych výšok a považujú sa za jedny z najväčších na svete, dosahujú výšku 18 metrov.

Aby človek dokázal prežiť jazdu v takých obrovských vlnách, potrebuje okrem vedomostí veľa odvahy a správnu výbavu. Rudy ich jazdí už roky, a preto sme sa ho spýtali nielen na jeho poslednú veľkú sešn v novembri, ale aj na pár tipov a odporúčaní.

Podmienky na Peahi sú neskutočné. Hlavne posledné fotky z novembrovej sešn, kde si jazdil fakt monster vlny. Boli to tvoje najväčšie na Peahi?

Vlastne nie, nebola to moja najväčšia sešn, tú som zajazdil v roku 2016. Vtedy sa konali preteky Eddieho Aikaua v Oahu. V tento deň vyhral Yuri Soledad TG Heuer Biggest Wave Award, keď zjazdil 73 ft veľkú vlnu na Peahi.

A čo ten november? Bol to dobrý deň na vode, čo sa podmienok a vetra týka?

Smer swellu bol super, vietor bol ľahký, ale dostatočne silný na jazdu, ale keby bol trochu silnejší, nebolo by to na škodu.

Aké ťažké je dostať sa do vlny? Na videu z tvojej jazdy vidieť, že ideš na vlnu nie zo sklzu, ale pumpovaním.

Nebolo to ľahké, ako som povedal, vietor bol dosť slabý. Po troch, štyroch pokusoch, keď ma to vrátilo späť, som si hovoril, už je neskoro, bol to dlhý deň, už nemám energiu a vietor je slabý, takže najvyšší čas dostať sa dnu a chytiť jednu poriadnu vlnu. Takže som sa postavil blízko vrcholu a začal pumpovať. Zároveň som bojoval proti vetru, ktorý ma chcel vyhodiť. To sa presne stalo a umožnilo mi to dostať sa do tej vlny.

Akú si mal výbavu? Nejaký špeciálny tuning? Zobral si si väčšiu dosku alebo špeci finu? Máš materiál nejako špeciálne upravený alebo jazdíš bežné veci? A čo tvoja bezpečnosť?

Moja výbava je mixom bežnej a upravenej. V ten deň som mal klasickú 5,0 m Black Tip SimmerStyle so 400-stovkou sťažňom a 86 l Tabou jaws custom doskou, na ktorej som mal pri sťažni pripevnené kilogramové závažie. Čo sa týka fín, mal som set Quad fin K300 MFC. Finy si zvyknem brúsiť, aby boli poriadne ostré. Na zaistenie bezpečnosti používam nafukovaciu vestu Patagonia. A, samozrejme, väčšinou je s nami skútrista, ktorý vyštartuje za nami, ak by hrozilo, že skončíme niekde na skalách.

Keď je takýto big day na Peahi a ty ideš na vodu, ako sa cítiš? Ideš za svoje limity, si opatrnejší?

Cítiš, že je to nebezpečné. Hlavne ak spadneš na vrchole vlny, takže radšej na to nemyslím. Každou takouto sešn sa posúvajú moje osobné limity. Vždy beriem do úvahy veľkosť vĺn a podľa toho jazdím, zbytočne neriskujem. Na druhej strane, pri takých vlnách nemáš veľa času na nejaké zahrievacie kolá, jednoducho ideš rovno na vec.

Ocitol si sa v nejakej riskantnej situácii, keď si si povedal, ups, toto je na hrane?

Už len samotná jazda na takej veľkej vlne je riskantná situácia, haha. Tiež keď nechytíš vlnu a tá ďalšia sa valí na teba a ty sa jej o chlp vyhneš predtým, než ťa zomelie.

Keď sledujeme surfistov na veľkých vlnách, často padajú do vlny. Aké je to s windsurfingovou výbavou v porovnaní so surfistami, pomáha ti napríklad plachta k väčšej stabilite?

Všeobecne sme viac mobilní, hlavne keď fúka vietor, dostaneme sa k vlne rýchlejšie. Ale v ten deň fúkalo slabo, takže sme štartovali z podobnej pozície ako surfisti. Vtedy treba na nich dávať pozor.

Čo je na jazde v obrovských vlnách najťažšie? Čo potrebuješ viac, kondičku alebo vyrovnanú psychiku?

Pre mňa určite mentálne nastavenie, presvedčiť sám seba, aby som išiel hlbšie do vlny a získal čo najlepšiu pozíciu na jazdu.

Čo musí jazdec vedieť, aby mohol jazdiť Jaws?

Hlavne musí byť trochu šialený, ale zároveň sa musí vedieť aj koncentrovať a byť zžitý so svojou výbavou. Napríklad som tam stretol chlapíkov, ktorí jazdia racing a poradili si s vlnami veľmi dobre. Sú totiž zvyknutí mať svoj výstroj pod kontrolou aj vo veľkej rýchlosti, zvládajú rýchlu jazdu v chope a vedia rýchle otočky. To všetko sa vám na jaws zíde.

Je výhodou jazdiť s kamošmi? Dáva ti to pocit extra bezpečnosti?

Určite je tam tímová energia a dôvera. Keď už tam raz vyjdeš na vodu, si súčasť skupiny, podporujete sa navzájom. Pre vašu osobnú bezpečnosť to však nie je nejaké plus, pretože ak vás vlna zožerie, ten druhý jazdec vám nijako nepomôže. Myslím si, že je to skôr taká psychická pomoc, že v tom nie ste sám.

Ako dlho si sa pripravoval na túto sešn?

Predpoveď sme sledovali viac dní. Na mojom spote prebiehal akurát WSL Big Wave World Tour, takže sme si hovorili, že tam sa nebude dať jazdiť, keď tam budú preteky, tak sme sa presunuli o záliv ďalej. To je vždy cirkus na vode, 15 lodí, 30 skútrov, najlepší surfisti sveta čakajúci na svoju vlnu. Potom sa však zdvihol vietor a moja partnerka Bella mi volala, že preteky zrušili! Spýtal som sa jej, či tam ešte fúka, a ona, že áno, ale slabo, že na vode je iba Kai Lenny. Vôbec som nečakal, že by mohli preteky zrušiť, ale podmienky boli pre súťažiacich dosť radikálne a nebezpečné. Boli sme asi 45 minút odtiaľ, o tretej poobede sme dorazili na miesto. Všetky loďky a skútre boli preč, spot bol prázdny, iba Kai na vode, ktorý tam predvádzal tow in.  Narigovali sme veci a mne sa podarilo chytiť dve vlny, Kai dal tiež dve čisté a Camille tri.

Je to taká povinnosť, že keď máš sponzora Simmer, musíš jazdiť mega vlny?

Jazdiť bomby bolo pre Malteho, Klausa zo Simmer Sails vždy dôležité. Nemyslím si, že je to povinnosť, ale značka Simmer aj tímoví jazdci k tomu inklinujú, je to akoby v DNA značky Simmer.

Je jazda v Jaws vrcholom, ktorý môžeš vo windsurfingu dosiahnuť?

Jazdiť Jaws je splneným snom, hlavne ak do sedemnástich rokov vyrastáte v Paríži, ďaleko od mora. Ale dobrý deň s peknými čistými vlnami na Ho’okipa je tiež super.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu