Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Ako použiť GoPro držiak na kite

Túžite po fantastickej kite fotke zo vzduchu, no nemáte dron ani pilota? Nevadí, máte predsa jeden vzdušný objekt 25 metrov vo vzduchu! Veľmi ľahko sa dá vyrobiť alebo za pár korún zakúpiť držiak na kite strut a v kombinácii s kamerou GoPro (alebo podobou akčnou kamerou) si spravíte fotky ľahko aj sami.
Laci Kobulsky

Čo potrebujem?

Priznám sa, že nie som najväčší domáci majster, a tak som si tento držiak kúpil na Amazone. V princípe je to veľmi jednoduchá vecička – plochý držiak na GoPro napojený na suchý zips. Stálo ma to asi 20 eur, no ak ste šikovnejší ako ja, isto si to budete vedieť vyrobiť aj doma.

Ako nastaviť držiak?

Podobne ako na obrázku, držiak umiestnite spolu s GoPro na stredný strut, čo najbližšie k stredu kitu. Videl som aj fotky, kde je GoPro umiestnená na postrannom strute, čo je tiež zaujímavé. Držiak umiestnite na strut pred nafúknutím kitu a v polčase fúkania ho dopnite. Uistite sa, že je kamera umiestnená naplocho a všetky skrutky sú dobre dotiahnuté. Pre istotu si kameru často poistím extra šnúrkou, no dajte si pozor, aby vám nevošla do záberu. Pri štartovaní kitu si dajte pozor, aby ste nezašpinili objektív kamery.

Ako fotiť?

Na začiatok by som rád spomenul, že táto metóda má zmysel len pre fotky. Video z tohto uhlu je veľmi roztrasené a neustále rotuje spolu s kitom. Pri fotkách ostaňte len vtedy, ak chcete čisto ilustračné video zo spotu a nezaujíma vás kvalita.

Možností, ako fotiť, je viacero. Najjednoduchšie je pred štartom session nastaviť časozber, čiže kamera vám bude robiť fotku napríklad každé dve sekundy (alebo ako si nastavíte). Následne si doma vyberiete tie najzaujímavejšie fotky. Ak však chcete ušetriť čas alebo sa zamerať na presnejšie momenty, spárujte si GoPro z diaľkovým ovládačom, ktorý si dáte ako náramok na ruku. Nastavte si potom mód, ktorým vám kamera urobí po stlačení spúšte na ovládači 10 fotiek za 3 sekundy a hurá na vodu.

Zvyčajne fotím v najlepšej kvalite so šírkou WIDE, keď je pekne vidieť aj konce kitu. Ak však chcete fotku viac priblíženú na seba, môžete skúsiť aj režim MEDIUM.

Ako jazdiť?

Uvedomte si, že GoPro urobí fotku v takom uhle, v akom je natočený kite. V prvom rade sa počas fotenia snažte držať kite v stabilnej polohe, inak by boli fotky trošku rozmazané. Z hľadiska kompozície sa zasa snažte fotiť vždy v dvoch polohách – s kitom 90 stupňov oproti vode a potom horizontálne. Tu sú moje obľúbené polohy:

  • S kitom pri vode – Klasika, pri ktorej je pekne vidieť vás, kite aj horizont za vami. Pri tejto fotke sa obzvlášť snažte držať kite kolmo oproti vode, aby ste mali rovný horizont.
DCIM\101GOPRO\G0012696.JPG
  • S kitom vyššie – Ak ste na zaujímavom spote, dajte kite vyššie. Neuvidíte síce horizont, no budete pekne rysovať čiary na vode.
DCIM\100GOPRO\G0012371.JPG
  • S kitom v rovine s vodou – Ak chcete peknú fotku na šírku, budete sa musieť naučiť pracovať s kitom a otočiť ho o 90 stupňov tak, aby bol zarovno s vodou, a následne ho v tejto polohe podržať čo najdlhšie. Najlepšie to funguje počas otočky alebo skoku.
DCIM\101GOPRO\G0012897.JPG
  • S kitom na 12. hodine – Ak ste pri pláži alebo inej zaujímavosti, skúste si cvaknúť pár fotiek s kitom rovno nad svojou hlavou.
DCIM\100GOPRO\G0012353.JPG

Počas jazdenia si skúste rôzne polohy na normál aj switch alebo robiť krátke oblúčiky. Na vodu sa vydajte ideálne v čase, keď vám slnko svieti na kite a vy ste tak pekne osvetlení. Taktiež je pekné, ak sa priblížite k pláži alebo iným zaujímavým objektom, ako napríklad ja k ostrovčeku v Karibiku.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu