Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Čo je to hardshell trapéz?

Človek by povedal, že trapéz je len doplnok k športu a nie je na ňom čo zlepšovať, no Coleman Buckley, CEO americkej značky RideEngine by mal k tomu vyjadreniu svoje námietky. Jeho firma priniesla na trh trapéz s revolučnou technológiou hardshell, v preklade „tvrdá mušľa“, ich koncept sa stal v posledných rokoch natoľko populárny, že ho postupne začali adaptovať aj iné značky. Spýtali sme sa ho, o čom to vlastne je a v čom spočívajú výhody jeho trapézu.
Laci Kobulsky

Poďme na začiatok rovno k téme – čo je to hardshell trapéz?

Originál hardshell trapéz je pevný odliatok, ktorý vám sedí po bokoch a na bedrovej chrbtici. V strede je ohnutý a sadne perfektne na chrbát, podobne ako ortopedické pomôcky. Výsledok je taký, že sila ťahu kitu sa rovnomerne rozloží na celý váš chrbát, a nie len na boky, podobne ako klasický trapéz. Niektoré kópie nášho konceptu spočívajú len v pevnej doske na zadnej strane trapézu, no to neplní svoj cieľ, sila nie je rovnomerne rozložená a nie je to ani pohodlné na chrbticu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prečo ste sa rozhodli pre takýto typ trapézov?

Vyšlo nám to z experimentov a testov. Rozhodli sme sa vyrábať dizajn, ktorý fungoval naozaj skvele na vode, aj napriek už aj tak saturovanému trhu. Z množstva kópií na trhu dnes ale môžeme hodnotiť, že to bola správna cesta.

Ako vás to vlastne napadlo?

Bola to vlastne náhoda. Vyrobil som pevnú formu, ktorá mala podporovať nafukovací trapéz, a popri testovaní sme si uvedomili, že samotná forma bola väčšou podporou ako nafúknuté vnútro.

V čom sú výhody oproti klasickému trapézu?

Lepšia a pohodenejšia podpora bedier a bokov, tento trapéz ostáva na svojom mieste, takže vám nevylezie až na prsia a nebude brániť pri dýchaní a taktiež nespadne pod bedrá. Nie je to len o pohodlí, je to aj o bezpečnosti a zabraňovaní opotrebovaniu chrbtice. Ak vám trapéz dobre sedí, môžete dlhšie ostať na vode.

Ako by si mali kiteri vybrať správnu veľkosť, ktorá im bude sedieť?

Nakoľko trapézy kopírujú vašu chrbticu, stačí vám menšia veľkosť spreader baru ako na klasických modeloch. Veľa jazdcov jazdí s malými veľkosťami, no musíte si to vyskúšať. Ja som napríklad pomerne vysoký, a tak jazdím medium harness. Najväčšia veľkosť, ktorú vyrábame, je 12″, no väčšine ľudí odporúčam skúsiť najprv 10″.

Plánujete aj ďalšie inovácie?

Áno, plánujeme pár zaujímavých noviniek, niekoľko celkom revolučných, takže sme zvedaví, čo na to povedia ľudia. Chvíľku to asi ešte potrvá a na trh ich uvedieme až v roku 2021. Na jeseň ale pripravujeme novú kolekciu spreader barov, takže nejaké menšie vylepšenia sa objavia už aj tam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu