Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Mojo, Flikka a Witchcraft – 3 príbehy 3 windsurfových značiek.

Chceš mať dosku, akú nikto na vode? Chceš mať na nej obrázok svojej frajerky alebo jednorožca? Potom siahni po custom boards. Doskách, ktoré sa vyrábajú na mieru, podľa predstáv zákazníka a v malom. Predstavíme vám tri značky, ktoré sa výrobou custom plavákov zaoberajú.
Laci Kobulsky

Napriek tomu, že prinášajú veľa inovácií a môžete si ich vo viacerých veciach prispôsobovať, vystupujú všetky tri značky značne konzervatívne. Všetci traja výrobcovia vyznávajú tradičné hodnoty vo windsurfingu, čo sa týka dlhoročne overených tvarov aj výroby. Nechcú robiť na efekt, ale na kvalitu. Ich dosky bývajú často drahšie, čo platí najmä pre Witchcraft, ale vydržia 3x dlhšie, teda aspoň to tvrdia ich výrobcovia.

1. MOJO boards

Plaváky z krajiny bez mora

Prvé na mieru šité plaváky sa vyrábajú neďaleko, u našich maďarských susedov. Za značkou MOJO boards stoja traja nadšení windsurfisti z Budapešti. Ich cieľom je tvoriť dosky, ktoré splnia každú požiadavku jazdca. Môžete si u nich vybrať typ dosky a dizajn. Podľa vašich požiadaviek vám potom vyrobia dosku. Finálny dizajn si volíte z ponuky alebo podľa predstáv spravia návrh iba pre vás.

Ako ste sa dostali k výrobe vlastných plavákov?

Okolo windsurfingu sa motáme už dlho. Máme windsurfingový obchod už viac ako 20 rokov. V poslednej dobe sme však neboli spokojní s tým, čo ponúkali veľké svetové značky a hlavne za akú cenu. A tak sme sa v roku 2015 rozhodli, že kúpime CNC mašinu a vytvoríme si vlastnú dielňu.

V obchode sme mali často problémy s dlhými dodacími lehotami, tiež ste museli dosky dostať z prístavu k nám a tiež niekde skladovať. Takto si dokážeme vyrobiť dosky skvelej kvality za dobrú cenu a presne na želanie klienta. Sme flexibilní, čo sa týka tvarov, konštrukcie aj grafiky.

Aká je vaša filozofia?

Windsurfing je životný štýl, keď raz zakúsite jeho „mojo“, nikdy s ním neprestanete. (Mojo v angličtine znamená magický šarm alebo kúzlo. Pozn. red.)

V čom sú vaše dosky odlišné? Ako prebieha proces vývoja a testovania?

Naučili sme sa, že mnohé značky veľmi urýchľujú vývojový proces, len aby mohli každý rok prísť s niečím novým, čo býva často horšie ako to predtým. Aj preto sme viac konzervatívnou značkou, čo znamená, že preferujeme vybalansované a dobre otestované tvary pred extrémnymi konceptmi. Náš vývoj prebieha vždy v malých krokoch, aby sme neublížili dlho overeným tvarom. Každého, kto jazdí na našich doskách, sa pýtame na ich pocity z jazdy aj ich jazdeckú úroveň. Zaujímajú nás názory nielen profíkov ale aj bežných priemerných jazdcov.

Produkujete custom dosky, čo to znamená pre zákazníka? Čo si môže vybrať, nadizajnovať?

Sme veľmi flexibilní. Náš zákazník si môže vybrať z 5 základných typov  dosiek (Tidal-all wave, Thriller-free wave, Turner-freeride, Tempo-freerace, Trick- freestyle) vyrobených v rôznych veľkostiach. Máme 3 rôzne konštrukcie dosky podľa materiálov(Beat, Soul, Rock) a čo sa týka grafiky, tam sú možnosti neobmedzené, závisí to od dohody so zákazníkom.

Kto je vaša cieľová skupina?

To je veľmi jednoduché, všetci oddaní windsurfisti po celej Európe.

Čo plánujete do budúcnosti? Ako vidíte budúcnosť windsurfingu?

Chceme si užívať windsurfing, jazdenie, tak ako doteraz. Trochu sa obávame mladých nástupcov, ktorí žijú viac vo virtuálnom svete, ale veríme, že windsurfing ponúka takú radosť, že dokáže pritiahnuť vždy dostatok ľudí s otvorenou mysľou.

Určite sledujete aj trendy vo vývoji dosiek. Čo myslíte, ako budú vyzerať o pár rokov?

S čoraz stabilnejším profilom plachiet bude možné dosky čoraz viac skracovať. Taktiež sa možno dočkáme konceptu hydrofoilu adaptovanom na windsurfingovom plaváku. Nechajme sa prekvapiť.

3x rôzna konštrukcia

BEAT tech

Doska štandardnej kvality, neprekonateľná v porovnaní parametrov sila/hmotnosť.

SOUL tech

Použitím hi-tech materiálov dosiahli najľahšiu možnú dosku s vysokým výkonom.

ROCK tech

Ako už názov hovorí, táto doska je tvrdá ako skala! Má na sebe viacero vrstiev najpevnejších materiálov, ktoré sú v súčasnosti dostupné. Vhodná do tvrdých hardcore podmienok.

www.mojoboards.hu

2. WITCHCRAFT

Plaváky od Holanďana, ktorý zakotvil na Fuerteventure

Za doskami s čarodejnou silou (v angličtine = witchcraft) stojí Bouke Becker. Dosky začal robiť ako hobby už doma na Terschellingu, holandskom ostrove v severnom mori v roku 1985. Niektoré predal svojim priateľom, aby si mohol kúpiť novú výbavu. Keď sa presťahoval na Fuertu za prácou ako windsurfingový lektor, čoskoro zistil, že je tam dopyt po oprave dosiek a plachiet, takže po 8 mesiacoch začal svoj vlastný biznis a otvoril si dielňu. Vo voľnom čase vyrobil pár dosiek pre seba a priateľov. Pre náročné podmienky na Fuerte k nemu ľudia často prichádzali s rozbitým materiálom, takže začal experimentovať s rozličnými konštrukčnými materiálmi a metódami, napríklad s pevnými Dyneema vláknami, ktoré používala armáda, a tiež začal vyrábať plachty, pretože so žiadnou nebol spokojný.

Na trhu je veľa značiek, prečo si sa rozhodol pre svoju vlastnú?

Nerozhodol som sa, proste sa to postupne vypracovalo, prišlo. Keby mi kedysi niekto povedal, kde budem dnes a čo budem robiť, zaťukal by som si na čelo. 

Čo je filozofiou značky?

Vyrábať odolný materiál vysokej kvality. Je to otravné, keď si zničíte svoju výbavu iba preto, že je nekvalitná. Vždy hovorím: Materiál sa bez vetra nezlomí. Okrem toho to zaťažuje aj prostredie, keď sa veci rýchlo kazia a musia sa meniť. V priemere naše dosky a plachty vydržia 2-4 dlhšie ako bežné. Keď toto zoberiete do úvahy, naše ceny sú dosť nízke. Ale veľa ľudí je pobláznených marketingom veľkých firiem a tie majú vplyv aj na časopisy, takže sa o malých kvalitných značkách takmer nepíše. Na marketing míňame málo, nemáme PWA jazdcov, neplatíme PWA asociácii. Naša kapacita produkcie je limitovaná a sponzoring musí v konečnom dôsledku zaplatiť zákazník v cene materiálu, ale vďaka tomu nie je ten materiál lepší, ale tým sa produkt nezlepší.

V čom ste iní?

Hmm, každá značka je iná, pretože má iný prístup, myšlienky, nápady. Niektoré sú zamerané viac marketingovo a snažia sa zákazníkov zaujať tým, že vyprodukujú niečo nové ako prvé, niektoré sú inovatívne tým, že idú viac do extrémov. Existuje typ zákazníka, ktorý skočí na akúkoľvek novinku, aj keď tá sa časom môže upraviť a výrobcovia sa vracajú k tomu, čo tu bolo. V roku 2007 som to v jednom interview nazval yo-yo efekt vo vývoji dosiek a plachiet. Ja mám rád veci, ktoré fungujú dlhodobo, trvá to minimálne rok a viac testovania, než zistíte chyby na doske. Rozmýšľam veľa o vede, o hydrodynamike a pokúšam sa realizovať fyzikálne zákony s cieľom zlepšiť vybavenie, skôr než pracovať podľa starej metódy pokusov a omylov. Dlho rozmýšľam o tvare ešte predtým, než zapnem CNC mašinu. Trojfinovú dosku robím už od 1997, pot om, čo vyprchala móda twinserov a ľudia sa vracali k jednej fine. Od roku 2005 majú všetky moje wave dosky tri finy. Aj vtedy, keď sa vrátila druhá vlna twinserov a prišiel hype okolo quadov, som predpovedal, že onedlho sa značky vrátia k trom finám. A nastaviť rozloženie troch fín je to najťažšie. Spolu so študentmi hydrodynamiky som preto testoval pretekanie vody medzi finami pod doskou.

Ako prebieha vývoj a testovanie?

Často keď mám nápad, predstavím si jazdca, niekoho ako mňa alebo tímového jazdca. A keď si myslím, že tvar bude fungovať, vyskúšame ho vyrobiť. A potom ho tunujeme.

Čo znamená custom boards? Môže si zákazník niečo špeci vybrať?

Na Fuerte produkujeme custom board a v Bulharsku semi custom boards. Pri semi doskách sú 3 typy wave dosiek, 1 freewave a 1 freestyle, dostupné v troch rôznych konštrukciách. Vyrábajú sa na CNC mašine a dotvárajú rukou, rovnako ako custom board.

Pri custom doskách mi zákazník nemusí povedať tvar, aký chce, potrebujem vedieť, čo od dosky očakáva v porovnaní s tou, čo doteraz jazdil. Potom sa rozhodnem, aký tvar mu navrhnem, a garantujem mu výkonnosť. Tiež vyberáme materiál konštrukcie. Grafiku si môže vybrať, aká sa mu páči.

Plány do budúcnosti? Ako vidíš budúcnosť windsurfingu?

Pokračovať v tom, čo robíme. Možno rozšírime portfólio freeride tvarov.  Ale to ešte chvíľu potrvá.  Budúcnosť vidím dosť stabilnú. Kiting je síce ľahší na učenie, ale je tam problém s bezpečnou vzdialenosťou k ostatným a tento problém sa bude s pribúdajúcimi jazdcami iba zväčšovať a skončí sa to zákazom kitov na niektorých plážach.

Trendy?

V poslednom čase sa ma na to pýtali viacerí. Keby som to vedel, už by som dosky budúcnosti vyrábal teraz.  Možno hydrofoil bude prístupnejší, ľahší, takže sa môže stať populárnejším. Aj sme nad ním rozmýšľali, ale zatiaľ sme neprišli na nič. Ale určite si s tým lámu hlavy aj ostatní. Na vlnách však foil dosky určite neuvidíme, tam ich využitie nemá šancu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3x Bouke Becker

– Medzi prvými začal experimentovať s Dyneema vláknami.

– Trojfinovú dosku robí už od roku 1997.

– Nový plavák testuje minimálne rok, kým ho dá do predaja.

www.witchcraft.nu

3. Flikkaboards

Ecofriendly značka zo Slovinska

Luka Jureš, zakladateľ značky a zároveň jej hlavný dizajnér, navrhol svoju prvú dosku v roku 2001, po tom, čo rozbil pár plavákov a nemal na nové. Takže si nový plavák vyrobil a nebol príliš dobrý.  Ale tretí už bol O. K. a piaty bol už veľmi dobrý. Potom začali Luku prosiť priatelia, aby dosku vyrobil aj pre nich, a tak sa to začalo klasicky nabaľovať a teraz má Luka už malú firmičku s 12 ľuďmi, v ktorej vyprodukujú 500 dosiek za rok.

Na trhu je množstvo značiek, prečo si sa rozhodol vyrábať vlastné dosky?

Myslím si, že vždy je miesto na produkt, ktorý je jednoducho kvalitnejší ako ostatné.

Aká je filozofia značky?

Našou filozofiou je produkovať dosky, ktoré vydržia dlhšie, a produkovať ich v Európe, s komponentmi, ktoré si sami vyrobíme ako mastboxy, slotboxy, finy. Ale aj pútka a boardbagy sú vyrábané v Európe.

V čom sú tvoje dosky iné? Ako prebieha vývoj?

Hlavný rozdiel je, že naše dosky sú prispôsobené na konkrétneho jazdca. Napríklad vyrábate 75-litrové dosky, ale pre koho je taká doska vyrobená? Pre 80 kg chlapíka, ako doska do veľkého vetra, alebo pre 60 kg muža ako normálna doska? Máte pocit, že u obidvoch by rovnaká doska fungovala rovnako dobre? To predsa neexistuje! Vždy testujem svoje dosky sám, a keď v nich vidím potenciál, potom vyprodukujeme testovacie plaváky pre našich team riderov. Ak oni schvália tvar, my môže meniť detaily, nemusíme čakať na ďalší rok, aby sme menili model, sme flexibilnejší a vieme tú zmenu spraviť zajtra.

Čo presne custom boards znamená pre zákazníka? Kto je vaša cieľová skupina?

Zákazník si môže vybrať tvar, môžeme prediskutovať detaily, menšie zmeny tvaru, grafiku, pady, máme v ponuke rôzne konštrukcie. Nevyrábame dosky pre začiatočníkov a freeriderov, toto je jediná skupina, ktorá nie je naša cieľovka.

Aké plány máte do budúcnosti?

Na rok 2017 plánujeme pod značkou Flikka predstaviť slalomové dosky. Vyvíjame ich už nejaký čas a posledné prototypy fungujú perfektne, takže sme takmer pripravení na produkciu. Taktiež plánujeme používať vlastného robota (okrem našich 4- a 3-osových CNC na výrobu fín), čo nám pomôže pri jemnom tvarovaní.

Ako vidíš budúcnosť windsurfingu?

Myslím, že dosky budú vyrábané z numericky kontrolovaných organických vlákien, takže bude ľahké meniť tvar a iné parametre.

Ako budú podľa teba vyzerať windsurfingové dosky za 5 rokov?

Tvary budú viac komplexnejšie a väčšie značky sa budú taktiež zameriavať na prispôsobenie dosky konkrétnemu zákazníkovi.

Zaujímavosti o Flikka boards

  1. Všetky komponenty vyrábajú v Európe, nechcú tvoriť odpad a zamestnávať deti v treťom svete.
  2. Nevyrábajú dosky pre začiatočníkov a freeriderov.
  3. 500 dosiek vyrobia v priemere za rok.

www.flikkaboards.com

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu