Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

EFPT Theologos- 1. a 2.d​eň

EFPT (European Freestyle Pro Tour) v spolupráci so Surf and Kite Theologos zorganizovali freesytlovú súťaž. Konala sa na nádhernej pláži,ktorá patrí dedinke Theologos na gréckom ostrove Rodos. Jazdili sa tri kategórie- juniori, ženy a muži. A bolo sa na čo pozerať!
Ria Tomašáková

Prvé 2 dni boli plné akcie aj napriek tomu, že prvý deň podmienky neboli skvelé. Súťažili aj veľké hviezdy ako Amado Vrieswijk, Yentel Caers a Gollito Estredo, ktorý prišiel aj s jeho nedávno narodeným synom. Lennart Neubauer, 17-ročná strela, súťažil v junioroch aj mužoch.

Privítanie súťažiacich. Fotka: PROtography

Deň číslo 1 alebo foilstyle deň

Ako je vo zvyku, všetci jazdci sa zaregistrovali a zobrali si lycru, aby boli plne pripravený na fotenie. Potom ako mal každý profilovú fotku, prišlo na rad nálepkovanie. Všetci jazdci dostali bielu EFPT nálepku až na dvoch. Maaike Huvermann a Lennart Neubauer dostali žltú nálepku EFPT, keďže majú prvé miesto v celkovom hodnotení. A potom prišlo na rad dlhé čakanie na vietor. Nakoniec sa Steven van Broeckhoven a Yentel Caers rozhodli zobrať na vodu ich foil equipment. Predviedli zopár skvelých trikov a dav bol úplne nadšený.

O 18:00 bol naplánovaný tow-in tréning, čo bola vynikajúca príležitosť pre juniorov oboznámiť sa aj s touto windsurfovou disciplínou. Nakoniec sa tak či tak na vode odohralo nádherné divadlo. Jazdci predvádzali foilstyle, robili tow-in a niektorým sa dokonca podarilo chytiť niekoľko poryvov vetra a to všetko sa konalo zároveň.

Steven van Broeckhoven foilstying. Fotka: PROtography

Deň číslo 2 dych berúca single elimination

Vietor prišiel o čosi skôr ako sa očakávalo, a tak súťažili všetci. Podmienky na jazdenie avšak boli veľmi náročné, keďže silný on-shore vietor priniesol aj väčšie vlny. Našťastie jazdci stihli odjazdiť všetky kolá a výsledky boli prekvapujúce.

Juniori išli ako prvý. Tigo Kort a Bodhi Kempen si zaistili pozíciu v ďalšom kole vďaka power trikom, ktoré predviedli. To však odstavilo švédskeho jazdca Primusa Sörlinga. Poľský súrodenci Jakub a Mateusz Luboinski sa stále musia naučiť, za ktoré lanká treba potiahnuť. Túto situáciu využil Piero Rautnik, a preto sa veľmi ľahko kvalifikoval do ďaľšieho kola. Nečakal na neho nikto iný ako Lennart Neubauer, ktorý si ľahko zabezpečil výhru tohto heatu. Zaujímavý heat odjazdili aj Bodhi Kempen a Tigo Kort. Avšak Tigo Kort mal o čosi väčšiu plachtu, a to mu pomohlo získať viac bodov. Postúpil do finále, kde súťažil proti Lennartovi Neubauerovi. Samozrejme Lennart Neubauer vyhral a získal prvé miesto v junioroch.

Mladý Jakub Luboinski, ktorý bez problémov ovládala spock. Fotka: PROtography

Ženskú kategóriu otvorila Sterre Meijer, ktorá odjazdila skvelý heat a porazila Olgu Pytharouli. V ďaľšom kole ju čakala Maaike Huvermann, jedna z najlepších windsurfistiek na svete, ktorú sa jej už poraziť nepodarilo. Finálny heat Maaike Huvermann jazdila proti ruske Olye Raskine. Maaike tento heat vyhrala a obsadila prvé miesto.

Maaike Huverman zas a znov dominovala v ženskej kategórii. Fotka: PROtography

33 zaregistrovaných mužov súťažilo zbytok popoludnia. S plynúcim časom sa aj veterné podmienky zlepšovali a vlny zväčšovali. Jazdci predviedli aj niekoľko backloopov a pushloopov.

Od začiatku ste mohli vidieť napínavé súboje. Gollito Estredo stále nestratil jeho cit pre freestyle a bez problémov sa dostal cez taliana Mattea Testu. V ďaľšom heate už na neho čakal mladý Lennart Neubauer, ktorý niekoľkonásobného šampióna porazil. Lennarta zastavil až Amado Vrieswijk, ktorý musel prekonať denný najvyšší počet bodov, aby ostal v súťaži. Na druhej strane eliminačného rebríka si svoju cestu razil Steven van Broeckhoven. Ďalsí napínavý heat sa odohral medzi Goivanni Passanim a Antoine Albertom, pretože na konci duelu mali rozdiel iba o 0.1 boda. Avšak Antoine Albert mal o čosi naviac a tak postúpil.

V malom finále sa predviedli belgický jazdci Dieter van der Eyken a Steven van Broeckhoven. Celý čas si tesne šľapali na päty. Koniec koncov tretie miesto obsadil Steven van Broeckhoven, keďže ustál niekoľko culo variácií a no handed burner.

Vo finále sa stretli Jacopo Testa a Amado Vrieswijk. Amado sa však poučil z heatu s Lennartom Neubauerom a dal do toho všetko. Končil heat s viac ako 40 bodmi, čo mu zabezpečilo prvé miesto.

Finálna jazda Amada Vrieswijka. Fotka: PROtography

Finálne výsledky Single Elimination:

Juniori:

  1. Lennart Neubauer
  2. Bodhi Kempen
  3. Tigo Kort
  4. Piero Rautnik

Ženy:

  1. Maaike Huvermann
  2. Olya Raskina
  3. Sterre Meijer
  4. Hanna Poschinger

Muži:

  1. Amado Vrieswijk
  2. Jacopo Testa
  3. Steven van Broeckhoven
  4. Dieter van der Eyken

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu