Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Prečo trénovať s inštruktorom?

Naplno využiť vzácny čas na vode a pritom zažiť zlepšnie v štýle parí k tomu najlepšiemu, čo môže windsurfer pocítiť. Čo je správny koučing? Tráviť veľa času na vode a skúšať "padať" nie je vždy dobrá voľba. Niekedy je jednoducho potrebné počuť od niekho skúseného načom máte pracovať.
Ria Tomašáková

Neúspechy zvádzame na nedostatok vetra alebo na príliš silný vietor. Preto je nutné trénovať bez ohľadu na to, aké sú podmienky. Takým štýlom si vytvoríte zručnosti a dodá vám to skúsenosti, ktoré by ste sa inak nenaučili. Avšak najväčšie prekážky sú často v nás samotných. Mnohokrát si myslíme že niečo robíme, ale v skutočnosti sa deje niečo úplne iné.

Tréner motivuje

Windsurfing je ťažký šport a niekedy vie byť aj frustrujúci. Mať niekoho, kto vás vie povzbudiť, keď si práve neveríte alebo neviete, ako pokračovať ďalej, sa vyplatí. Každý sa učí trochu inak, a preto je veľmi dôležité odhaliť, na čo presne sa treba u jednotlivých jazdcov zamerať. Najdôležitejšie je jazdca motivovať k tomu, aby zo seba vyadal to najlepšie.

Keď ale viete, že váš kouč už pomohol zvládnuť tréning iným jazdcom, viete že aj pri vás bude pravdepodobne úspešný. Vždy majte na pamäti, že problémy, s ktorými sa stretávate, nie sú jedinečné, nové ani nezvládnuteľné.

Urýchľovač vašich zručností

Na rozdiel od jazdenia v sklze, sem a tam pokusy o obrat, existuje celá rada veľmi špecifických cvičení zameraných na ovládanie dosky a plachty. Jedine ich cvičením pochopíte, ako windsurfing naozaj funguje. Oddeliť a súčasne rozvíjať hlavné pohyby rúk, nôh a tela sú rozhodujúce pre rozvoj základných zručností.

Pomôže sa zbaviť zlých návykov a poskytne vám okamžitú spätnú väzbu

Správny koučing nie je o tom, čo vám tréner vysvetľuje alebo ukazuje, ale o tom, čo vidí. Vyškolený a skúsený tréner pozná, ktoré zručnosti potrbujete zvládnuť, aby ste hneď poznali, že sa vaše windsurfové zručnosti zlepšujú. Dobrý kouč taktiež dokáže rozlúštiť obvyklé vtipkovanie na pláži na tému „počul som, že to mám urobiť tak a tak“. Cieľom kouča je eliminovať nejasnosti a vysvetliť, prečo a kedy určitá poučka v jednom prípade funguje, ale v inom nie.

Vyskúšajte niečo nové a povzbudivé

Jednu chybu robíme všetci. Jazdíme v zabehaných koľajách a nechceme z nich vybočiť. Zameranie sa iba na trénovanie halzy je klasický príklad jednokoľajového cieľa, ktorý môže všetko zničiť. Pokiaľ skúsite niečo nové (napr. duck jibe), pomôžete si tak dosiahnuť hlavný cieľ. Často ide o správnu motiváciu a prostredie, aby ste dosiahli daný cieľ.

Pozitívny tlak ostatných

Učenie sa v skupine s jazdcami na podobnej alebo o niečo lepšej úrovni je základná súčasť pre dobré tréningové prostredie. Môžete snívať o skvelých trikoch, ktoré poznáte z videa alebo časopisu, ale najlepšia motivácia je, keď na vlastné oči vidíte niekoho iného, zvládnuť to, o čo sa vy snažíte. Osobne si myslím, že by koučing mal byť kombináciou na mieru šitých rád a skvelých windsurfových zážitkov.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu