Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Najčastejšie zranenia windsurfistov a ako im predísť

Pri windsurfingu sú rovnováha a vytrvalosť dôležitejšie ako hrubá sila. Pre skúseného jazdca je riziko zranenia relatívne nízke, ak k nim však dôjde, môžu byť vážne. Najčastejšie zranenia zahŕňajú chodidlá, koleno, hrudník a členok, pričom ide najmä o zlomeniny a výrony.
Ria Tomašáková

Viacnásobná šampiónka vo waveridingu Daida Moreno spravila v rámci štúdia za fyzioterapeutku výskum medzi pro ridermi, ktorý sa týkal práve zranení. Zisťovala, aké sa objavujú najčastejšie (53.1% zranení dolných končatín, 29.2% zranení horných končatín, 14.2% zranení chrbta a 3.5% zranení hlavy).

Poďme sa ale sústrediť na 5 najčastejších zranení a na to ako im môžete predísť.

Úraz hlavy

Poranenie spôsobené kolíziou s materiálom alebo morským dnom. Ostré kamenisté reefy pri pobreží vedia byť nepríjemné nielen pri vstupe do vody. Dávajte pozor pri odlive, keď neodhadnete výšku vody a ľahko sa zraníte pri páde do vody aj ďalej od pobrežia. Pred ranami sťažňom najlepšie ochráni helma, ktorú začína nosiť čoraz viac jazdcov. Úrazov hlavy je však najmenej zo všetkých zranení.

Výrony členka

Väzivu členka dáva windsurfing poriadne zabrať. Ak vám nohy ostanú v pútkach a vy spadnete do vody, hrozí až zlomenina. Viac než polovica zranení sa týka spodných končatín. Kvalitné a dobre nastavené pútka sú polovicou úspechu, ako sa tomuto typu zranení vyhnúť.

Dislokované rameno

Je náchylné na vykĺbenie, najmä keď windsurfista padá z dosky a nepustí rahno. Tu platí jasné pravidlo, pri páde sa vždy snažte odhodiť plachtu od seba. Poranenie ramena je u windsurfistov tretie najčastejšie.

Poranenie chrbta

Dochádza k svalovému napätiu alebo poškodeniu platničiek. Dolná časť chrbta je najzraniteľnejšia. Ako prevencia je dôležitý správny strečing nielen pred jazdením, ale aj počas roka. Ak sa človek cez zimu nehýbe a potom naskočí na jar na surf, svaly nebudú dostatočne pružné a k zraneniu alebo presileniu je len krôčik.

Poškodenie kože

Okrem poranení od medúz a morských ježkov sem patrí aj popálenina od slnka. Netreba zabúdať na to, že voda odráža slnečné lúče a človek sa na surfe jednoduchšie spáli. Preto do vody len s patričnou ochranou!

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu