Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!

Dá sa spojiť život windsurfistu s malým dieťaťom?

Každý rodič vie, že keď do vašej rodiny zavíta dieťa, na pár rokov sa stane organizátorom vášho času. Ako skĺbiť svoju vášeň pre windsurfing s malým drobcom?
Ria Tomašáková

Snažte sa ukázať dieťaťu svoj životný štýl hneď od narodenia. Berte ho so sebou na pláž. Zo začiatku stačí na hodinku, dve. Neskôr uvidíte, že dieťa sa vie zabaviť aj dlhšie. Ukazujte mu výstroj a sem-tam ho povozte na doske. Najdôležitejšie je, aby to vnímalo ako zábavu. Vtedy máte najvyššiu šancu ho zaujať a nadchnúť pre windsurfing. Steven Van Broeckhoven sa s nami podelil o skúsenosti z kombinovania života windsurfistu a otca.

To, že som otec, ma určite zmenilo, ale moju jazdu to nijako neovplyvňuje. Jediné, čo sa zmenilo, je, že si užívam aj čas mimo vody. Predtým som sa stále ponáhľal jazdiť na vodu, ale teraz sa mi trochu zmenili priority, čo ale možno súvisí aj s vekom. Potvrdilo sa mi to, čo som vnímal už počas svojho zranenia, keď musel ísť windsurfing bokom. Zistil som, že život nie je iba o windsurfingu a že ten malý človek u teba doma ti pomáha zostať pozitívnym, aj keď sa ti na vode nedarí. Čas sa stane dôležitým, musíš ho využívať viac efektívne, na vode si síce menej, ale o to intenzívnejšie, tréning je efektívnejší.

Na súťaže jazdím väčšinou sám. Je tam vždy ruch, ide sa tam na pár dní a rodina z toho aj tak nič nemá. Tam na ňu fakt nemám čas. Ale keď idem trénovať, ako napríklad teraz v zime na Tarifu, tak to zoberieme karavan a užijeme si to. Podľa mňa je dobré, keď deti cestujú. Sú viac otvorené svetu, vidia a učia sa veľa vecí. Vyjdú zo svojej komfortnej zóny a naučia sa, že problémy sú na to, aby sa riešili. Tieto skúsenosti a zážitky vám nikto nezoberie.

Mať stály domov je dôležité, aj preto som kúpil pred dvoma rokmi dom v Belgicku. Nebudem cestovať a súťažiť večne, ale zatiaľ je pre mňa windsurfing prácou spojenou s neustálym cestova- ním. Aj keby som chcel žiť na ne- jakom úžasnom windsurfingovom spote, povedzme si na rovinu, nemusí tam byť dobrá škola, taktiež investícia do nehnuteľnosti tam tiež nie je najlepšia. A aj tak by som odtiaľ chcel cestovať na iné spoty. Zatiaľ som v podstate nenašiel miesto, ktoré by spĺňalo všetky kritériá. Pre mňa je dôležité, aby malo moje dieťa tie najlepšie príležitosti do budúcnosti. Nechcem ho zavrieť na ostrove, kde môžeš iba windsurfovať. Život nie je len o tom.

Jasné, že Milan bude chodiť do školy, keď na to príde čas. Našťastie, v Belgicku nie je problém zobrať ho zo školy na týždeň alebo dva a niekam vycestovať.

Ľudia sa ma často pýtajú, či bude Milan windsurfista. V podstate nad tým nerozmýšľam, vyberie si sám. Jasné, že bude mať možnosť vyskúšať to, ale najdôležitejšie je, aby ho to bavilo. Sám dobre viem, že byť profesionálnym jazdcom nie je len o zábave, nie je to vôbec ľahký život, ako to ukazujú sociálne siete a magazíny. Je to tiež robota! Každopádne ho budem podporovať.

Prvýkrát Milan letel, keď mal šesť týždňov, do Kapského Mesta. Viezol som vtedy so sebou 6 bagov s materiálom, každý mal 30 kg. K tomu 3 kufre, 3 príručné batožiny, kočík a k tomu malý Milan. Keď mal už 6 mesiacov, bola to brnkačka, sedel, kam sme ho položili. Teraz už behá, čiže ho naháňame po letisku. Najdlhšie odlúčenie? Doteraz to bolo najviac na 2 – 3 týždne. Je to dosť, pretože je vo veku, keď sa rýchlo mení, rozvíja, učí a ja by som to nechcel zmeškať. Nemyslím na to, keď som preč, snažím sa sústrediť na svoju prácu, ale ak idem na dlhšie ako dva týždne, snažím sa so sebou zobrať aj rodinu.

Cestujete s deťmi? Tipy, ktoré oceníte

  • Mať skorý ranný let berte ako výhodu. Deti budú viac unavené a v lietadle zaspia ľahšie.
  • Snažte sa využívať deti ako bonus – s dieťaťom v náručí máte hneď lepšie sedadlo, rýchlejšiu obsluhu…
  • Využívajte parkovanie pre rodiny, family priority boarding.
  • Pri vzlietaní a pristávaní dajte dieťaťu piť vodu, vyhnete sa problému so zaľahnutými ušami.
  • Opýtajte sa na detskú postieľku v lietadle, taktiež predné sedadlá sú často voľné, opýtajte sa, či ich môžete využiť.
  • Do bagov s vašou surfovou výbavou vopcháte aj hračky, skúter, loptu, dokonca aj bicykel.
  • Snažte sa žiť svoj život ako predtým a brať každú cestu ako dobrodružstvo.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu