Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Sup & Surf

Majstrovstvá sveta v surfingu pre Čechov a Slovákov

Na pobreží Atlantického oceánu, presnejšie vo Francúzku sa konali majstrovstvá sveta v surfingu organizované pre Čechov a Slovákov. Táto súťaž bola jedna zo zastávok Českého pohára, o ktorý jazdci bojovali. Avšak nakoniec sa potvrdili už dlhšie očakávané výsledky.
Ria Tomašáková

Mekka európskeho surfingu, francúzske mestečko Seignosse na pobreží Atlantického oceánu, sa počas tohto týždňa stalo už po 13. krát hostiteľom majstrovstiev Českej a Slovenskej republiky v surfingu pod názvom Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship. Prítomní diváci boli svedkami zaujímavého surfingu v podaní najlepších českých a slovenských surferov.

Jakub Michna

Formát pretekov je osvedčený a totožný s tým, ktorý používa vo World Surf League pri surfových pretekoch svetovej série. Štartujúci sa rozlosujú do štvorčlenných skupín a počas 30 minút dlhej rozjazdy predvádzajú svoje schopnosti. V hodnotení sa počíta súčet dvoch najlepšie odjazdených vĺn. Prví dvaja postupujú ďalej do ďalšieho kola a pavúk potom pokračuje až do finále.

Medzi mužmi dominoval Jakub Michna a medzi ženami kraľovala Jana Kašová.

Víťazi súťaže: Jakub Michna a Jana Kašová

Jakub Michna sa súťaže zúčastnil už niekoľkokrát a vďaka dobrému výberu vĺn a radikálnym manévrom si vybojoval svoj prvý titul majstra Česka a Slovenska. Jakub je športovec telom i dušou a po pretekoch sa netajil, že sa na majstrovstvá dlhodobo pripravoval. „Moja tajná zbraň na preteky bola hlavne trpezlivosť a tréning, nebudem nič skrývať, trénoval sem a mal som aj osobného kouča, ktorému sa chcem týmto poďakovať. No a samozrejme aj trochu toho šťastíčka k tomu patrí,“ zhrnul Jakub v skratke.

Jakub Michna

Vo finále mužov sa stretol s Markom Plecitým, Davidom Petrom a Timonom Matěnou. Veľkým prekvapením celého závodu boli jazdy len pätnásťročného Timona Mateny, ktorý sa prebojoval až do finále a nakoniec skončil tesne na druhom mieste. Timon so svojou rodinou cestuje za surfingom a snowboardingom po celom svete a je veľkou nádejou oboch týchto športov. Z dnešných pretekov si Timon ešte ako bonus odniesol cenu za najlepšiu vlnu celej akcie. David Petr na treťom mieste spolu s legendou českého surfingu Markom Plecitým na štvrtom mieste bojovali až do konca, ale na víťazného Jakuba to dnes nestačilo.

Jakub Michna

Majstrovstvá ČR a SR bola zároveň štvrtá a posledná zastávka novo vzniknutého Českého pohára v surfingu. Už v priebehu roka sa konali závody v Portugalskom Lisabone, na Indonézskom ostrove Bali a Srilanskej Matare. Český pohár iba potvrdil dominanciu dnešných finalistov a konečné výsledky po štyroch závodoch boli identické s Majstrovstvom republiky. Prvé miesto si odniesol Jakub Michna, druhý skončil Timon Matena a na treťom mieste David Petr.

Timon Matena mladý 15-ročný surfer

Ženské finále sa šlo v rovnaký deň a za rovnakých podmienok ako finále mužov. Jane Kašovej sa v ňom podarilo poraziť Annu Amwered. Jana tak obhájila titul z pred troch rokov. Surferka žijúca v Portugalsku má tak pre surfing celoročne ideálne podmienky a venuje sa mu skoro každý deň. „Som šťastná, bolo to skvelé, ale celkom náročné, najlepšie vlny som chytila až v úplnom závere finále, a tie to nakoniec rozhodli“. Druhá Anna Amgwerd je Češka žijúca už niekoľko rokov práve tu na Francúzskom Atlantickom pobreží, a tak má tunajšie podmienky veľmi dobre prečítané. Na treťom mieste skončila Anna Růtová, ktorá je ženskou nádejou českého surfingu. Štvrté miesto patrí Kláre Kováříkové.

Jana Kašová

Český pohár v surfingu samozrejme zahŕňa aj ženskú kategóriu a Jana Kašová si vybojovala aj celkové víťazstvo po štyroch zastávkach. Na druhom mieste skončila Alžbeta Haluškova a tretie miesto brala ďalšia dnešná finalistka Anna Rutová.

Zo Slovákov sa nejlepšie umiestnil Tomáš Remen, ktorý vypadol v štvrťfinále a obsadil tak 7.miesto

Výhra Jany Kašovej

Výsledky Majstrovstva Českej republiky a Slovenska:

Muži:

  1. Jakub Michna 11,5 b (ČR)
  2. Timon Matěna 11 b (ČR)
  3. David Petr 9 b (ČR)
  4. Marek Plecitý 6,5 b (ČR)

Ženy

  1. Jana Kašová 9,5 b (ČR)
  2. Anna Amgwerd 8,5 b (ČR)
  3. Anna Růtová 6 b (ČR)
  4. Klára Kovaříková 8b (ČR)

Celkové výsledky českého pohára:

Muži:

  1. Jakub Michna (ČR)
  2. Timon Matěna ČR)
  3. David Petr (ČR)

Ženy:

  1. Jana Kašová (ČR)
  2. Alžběta Halušková (ČR)
  3. Anna Růtová (ČR)

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu