Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

PWA World Cup v Sylte má nečakaný obrat v Slalome

Mercedes- Benz World Cup Sylt 2022 je plný akcie. Podmienky avšak nie sú vhodné na Wave a Freestyle disciplíny. Na druhej strane Slalomový jazdci pretekajú od rána až do večera.
Ria Tomašáková

Deň 5: Marcilio Browne konečne získal 3. svetový titul

Slnko a takmer žiadny vietor privítali súťažiacich v 5. deň svetového pohára Mercedes-Benz Windsurf World Cup Sylt 2022 a podľa predpovedí mal byť vietor počas celého dňa slabý, čo znamenalo, že súťaž bola pozastavená.

Potom, čo sme mali trochu času na to, aby sa novinky trochu ustálili, podarilo sa nám porozprávať s novokorunovaným PWA Wave majstrom sveta – Marciliom Brownom:

V minulosti ti tento titul niekoľkokrát unikol o vlások – začal si niekedy pochybovať, či vlastne získaš ďalší titul majstra sveta?

V roku 2019 to bolo mimoriadne ťažké, prehra o 1 pozíciu naozaj bolela a vtedy bolo ťažké myslieť na to, že začnem odznova. Niekoľko mesiacov som sa z toho všetkého cítil naozaj psychicky unavený a nechcel som na súťaže ani pomyslieť. Avšak postupom času som pomaly dostával motiváciu opäť súťažiť a tým, že som kvôli COVIDu nemal žiadne podujatia, tak mi začali trochu chýbať.

Aký je zisk tretieho titulu majstra sveta v porovnaní s prvou alebo druhou svetovou korunkou?

Všetky sa od seba veľmi odlišní. Tento bol avšak zďaleka najlepší, pretože mám pocit, že som za posledné 3 roky trénoval oveľa inteligentnejšie a vďaka tomu som mohol lepšie vyvážiť ostatné veci v mojom živote. Mal som veľa času s rodinou a všetko bolo na správnom mieste. Myslím si, že najdôležitejšie je, aby som tu vždy bol pre svoju rodinu, ale zároveň aj tvrdo trénoval.

Deň 6: Mortefon sa priblížil k Rutkowskému na 1,3 bodu

Šiesty deň svetového pohára Mercedes-Benz Windsurf World Cup Sylt priniesol zatiaľ najlepšie slalom podmienky týždňa, pretože vietor s rýchlosťou 15 až 20 uzlov spôsobil, že najlepší svetoví pretekári siahali po menšom equipmente, zatiaľ čo niekoľko jazdcov sa rozhodlo pre finu, skôr ako pre foil. S niekoľkými silnými poryvmi a zložitými podmienkami na vode došlo aj k niekoľkým masívnym pádom v shore-breaku, ale všetci našťastie prežili bez ujmy.

Maciek Rutkowski si užil ďalší solídny deň pretekania, keď sa dnes 30-ročný hráč kvalifikoval do všetkých troch finále víťazov, aby si udržal 100% kvalifikáciu – čo znamená, že je teraz jediným jazdcom, ktorý sa dostal do každého finále. Poliak dnes zaznamenal dve tretie miesta, a tak si udržal náskok na čele hodnotenia podujatia.

Napriek tomu, že Rutkowski stále vedie, jeho náskok sa znížil z 3,3 bodu na začiatku dňa na iba 1,3 bodu, kvôli Pierrovi Mortefonovi. Mortefon dnes skončil druhý v ostatných dvoch elimináciách.

Amado Vrieswijk sa po dokončení siedmej eliminácie dostal do top 3, aby si udržal svoje pódiové ambície. Bonairčan sa skvele odrazil po tom, čo premeškal začiatok vo finále víťazov a dostal sa do vedenia v semifinále. 26-ročný jazdec skončil na 6. mieste v 7. eliminácii a preskočil Mattea Iachina na tretie miesto.

Iachino skĺzol na štvrté miesto, no stále zostáva pevne v honbe za stupňom víťazov, pričom má stále šancu získať titul podujatia. Talian sa kvalifikoval do všetkých troch finále víťazov, ale nedokázal túto príležitosť skutočne využiť – bol diskvalifikovaný z úvodného finále pre predčasný štart a potom mal trochu smolu v eliminácii 7, keď spadol na úvodnej dĺžke. Zatiaľ čo v eliminácii 6 zaznamenal solídne druhé miesto.

Deň 7: Slalom plný drámy- Amado Vrieswijk prebral vedenie

Foilový slalom pokračoval v poskytovaní zábavy aj v siedmy deň svetového pohára Mercedes-Benz Windsurf World Cup Sylt. Vietor s rýchlosťou v rozmedzí 10-20 uzlov prinútil jazdcov znova siahnuť po foiloch. Koniec dňa nemohol byť dramatickejší, keďže posledný heat rozhodoval o tom, kto bude na čele rebríčka smerujúceho do posledných dní podujatia.

Po dokončení deviatej eliminácie sa Maciek Rutkowski zdal byť v dobrej pozícii, keď zvýšil svoj náskok z 1,3 bodu na 5 bodov. Eliminácia 10 však nabrala dramatický spád, keďže Rutkowski utrpel katapult v druhej dĺžke úvodného semifinále. To predstavovalo príležitosť pre Amada Vrieswijka a Pierra Mortefona získať vedúcu pozíciu podujatia.

Vrieswijk bol nakoniec jediným mužom s touto príležitosťou, pretože Mortefona postihol rovnaký osud ako Rutkowskiho po tom, čo sa ocitol na nesprávnej strane pri fotení s tímovým kolegom – Williamom Huppertom.

Vrieswijk potreboval minimálne umiestnenie v top 2, aby získal vedúcu pozíciu podujatia, a to je presne to, čo dokázal. Do konca súťaže sú ešte 3 dni, takže Vrieswijk bude čeliť dlhému čakaniu, zatiaľ čo Rutkowski bude dúfať v príležitosť opäť pretekať.

Vrieswijk sa zaslúžene dostal do čela rebríčka po svojom najkonzistentnejšom výkone na podujatí s 2 druhými a tretím miestom, zatiaľ čo Rutkowski by najradšej na tento deň zabudol.


Viac informácii na PWA

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu