Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Fly! Ana Yokosuka- Posledné slalomové podujatie roku 2022

Je čas na rozhodnutie o tom, kto získa korunky majstrov sveta v mužskej a ženskej slalomovej devízii. Fly! Ana Yokosuka v Japonsku, je posledné slalomové podujatie roku 2022 a mnoho jazdcov sa stále snaží prebojovať na vrchol rebríčka. Prvé tri dni boli plné windsurfigu aj napriek tomu, že vietor nebol na strane súťažiacich.
Ria Tomašáková

Pláž Tsukuihama, mesto Yokosuka, sa nachádza približne 80 km juhozápadne od hlavného mesta Japonska Tokia. Yokosuka spája mestský život s morom. Zaberá väčšinu polostrova Miura a je ohraničená ústím Tokijského zálivu na východe a zálivom Sagami na západe. Keďže pláž Tsukuihama je takmer úplne chránená, môže poskytnúť skvelé podmienky na preteky na rovnej vode.

Deň 1: Štart a stop popoludnie v slabom vetre

Registrácia bola dokončená do 11:30, a tak Fly 2022! svetový pohár ANA Yokosuka, Miura vo windsurfovej slalomovej disciplíne bol oficiálne zahájený o 13:00. Počas dopoludnia veľa súťažiacich využilo príležitosť vyskúšať na poslednú chvíľu ponúkaný mierny vetor. Avšak ako sa čas štartu približoval, vietor začal pomaly klesať, čo znamenalo, že kurz jazdy sa musel posunúť ďalej od brehu s cieľom nájsť konkurencieschopný vietor – približne 6-10 uzlov.

Jediným skutočným nešťastím v prvých 6 heatoch mužov bolo, že Taty Frans (Future Fly / Point-7) a Arnon Dagan (Future Fly / NeilPryde) nedokázali postúpiť do top 32, zatiaľ čo jazdci ako Antoine Questel (FMX Racing / S2Maui), Bruno Martini (JP / NeilPryde) a Basile Jacquin (I-99 / Point-7) všetci prešli svojimi úvodnými rozjazdami.

Pre miestnych japonských jazdcov to bol z veľkej časti úspešný deň, keďže 7 z nich postúpilo medzi 32 najlepších; Kouichiro Kaku (Starboard / Severne Sails), Shinya Kunieda (Patrik / Loftsails), Daisuke Ikoma (RRD / NeilPryde), Tomonori Anami (Starboard / Severne Sails), Sota Kanagami (Tabou / GA Sails), Anami Kenta a Norio Asano (Fanatic / S2Maui).

Žiaľ, iba jeden heat z úvodnej eliminácie žien sa stihol dokončiť, kým vietor úplne nespadol. 5-násobná majsterka sveta Delphine Cousin Questel (FMX Racing / S2Maui) si v úvodnom štvrťfinále vybojovala jasné víťazstvo, zatiaľ čo Yuki Sunaga (Loftsails), Miki Yamabe a Veerle ten Have (Starboard / Severne Sails) si zabezpečili zvyšné miesta v 4 najlepších, aby sa kvalifikovali do úvodného semifinále.

Deň 2: Marion Mortefon využíva skúsenosti na Foile

Foil zas a znova ukázal svoju silu počas druhého dňa 2022 Fly! ANA Yokosuka. Tento deň patril výhradne ženskému slalomu. V rokoch pred tým, keď Foil nepatril k slalomu, by bol dnešok v konečnom dôsledku len laickým dňom, no namiesto toho najlepší svetoví pretekári boli schopní poskytnúť zábavné preteky. Vietor mal silu len okolo 5-10 uzlov, čo znamenalo, že dokonalé halzy boli nevyhnutné na úspech, zatiaľ čo väčšina chýb bola prísne potrestaná.

Ženská divízia

Marion Mortefon (Fanatic / Duotone) predviedla svoje skúsenosti na Foile ako úradujúca majsterka sveta vo Foil disciplíne, keď sa s fenomenálnou prvou halzou dostala pred Helle Oppedal (Starboard / Severne Sails), ktorá po skvelom štarte viedla prvú dĺžku. Oppedal bude spokojná so svojim solídnym začiatkom podujatia a zdalo sa, že je nadšená z očakávaného silného vetra v nadchádzajúcich dňoch. Top 3 skompletizovala Ma Kwan Ching, ktorá v týchto nedostatočných podmienkach predviedla excelentnú rýchlosť.

Delphine Cousin Questel (FMX Racing / S2Maui) bola na poprednom mieste až na tretej bóji, ale potom stratila zdvih na Foile, čo umožnilo Justine Lemeteyer (FMX Racing / S2Maui / LOKEFOIL) a Rine Niijima (pravobok / Severne Sails) predbehnúť ju a získať 4., 5. a 6. miesto.

Mužská divízia

Zrealizoval sa iba jeden pokus o uskutočnenie finále víťazov v mužskej kategórii, ale so slabnúcim vetrom, keď viedol Matteo Iachino (Starboard / Severne Sails), sa heat prerušil a keďže sa vietor nevrátil, jazdci museli čakať na ďaľší deň.

Deň 3: Matteo Iachino ide do boja o druhý svetový titul

Tretí deň nakoniec priniesol doteraz najviac heatov na podujatí, ale všetci museli čakať na vietor o niečo dlhšie, než sa očakávalo. Pretekárske podmienky zostali po celý čas náročné s nárazovým vetrom – kdekoľvek od 8 do 25 uzlov – výber vybavenia bol extrémne zložitý. Nakoniec sa odohralo množstvo vzrušujúcich heatov, pričom došlo k niekoľkým masívnym nehodám, ktoré nakoniec umožnili dokončiť 3 eliminácie v mužskej a 2 eliminácie v ženskej divízii.

Ženská divízia

Tridsaťročná Marion Mortefon (Fanatic / Duotone) si užila ďalší solídny deň pretekov, keď zaznamenala druhé a tretie miesto a zvýšila svoj náskok na 5,3 bodu.

Justine Lemeteyer (FMX Racing / S2Maui / LOKEFOIL), ktorá má svoj debut na World Tour, si užila vynikajúci deň s 3. a 4. miestom, vďaka čomu je momentálne na druhom mieste pred Delphine Cousin Questel (FMX Racing / S2Maui) , ktorá sa v úvodnej eliminácii dňa odrazila z 8. miesta.

Ma Kwan Ching a Helle Oppedal (Starboard / Severne Sails) sú momentálne na 4. a 5. mieste, ale to sa môže zmeniť, keď sa po dokončení eliminácie 4 dostane do hry vyraďovanie jazdcov. Blanca Alabau je momentálne 6., ale rýchlo by sa mohola stať hlavnou hrozbou Mortefonu.

Mužská divízia

Iachino vyzeral extrémne ticho a sebavedomo vo všetkých 3 elimináciách a momentálne je adeptom pre titul majstra sveta. V súčasnosti má Iachino 100-bodový náskok pred Maciekom Rutkowskim (FMX Racing / Challenger Sails) a 200-bodový náskok pred Amadom Vrieswijkom (Future Fly / Severne Sails), pričom v hodnotení podujatia má viac priestoru na oddych, keďže Rutkowski momentálne zaostáva za Iachinom o 7,3 bodu, zatiaľ čo Vrieswijk je ešte viac vzadu (13,3 bodu).

Vrieswijk & Rutkowski – obaja utrpeli niekoľko nešťastných momentov, ktoré by však mohli byť rozhodujúce pri získaní titulu majstra sveta. Po premeškaní úvodného finále víťazov sa Vrieswijk odrazil výborným tretím miestom, aby sa dostal späť do boja. Avšak zlomené rahno vo finále víťazov znamenalo, že Bonairčan sa musel uspokojiť s ôsmym miestom v heate, ktoré ho poslalo na 5. miesto v podujatí.

Medzitým Rutkowski zostal nahnevaný po tom, čo skončil 8. v druhej eliminácii. Keďže sa dostal do nešťastnej situácie s rahnom. Poliak, ktorý skončil v prvej eliminácii štvrtý, si však udržal svoje nádeje na titul nažive po tom, čo preletel poslednou dĺžkou, aby uchmatol druhé miesto v poslednej eliminácii dňa, čo sa však môže ukázať ako obrovský moment.

Predpoveď na štvrtý a piaty deň podujatia vyzerá nádejne, a tak sa poradie súťažiacich môže rýchlo zmeniť. Kto teda nakoniec získa titul majstra sveta?


Podronejšie informácie na PWA

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu