Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Fly! ANA Yokosuka 2022: Výsledky nielen zo slalomového podujatia

Fly! ANA Yokosuka 2022 má konečné výsledky. Podmienky nesklamali a jazdci predviedli ich schopnosti na foiloch a finách. Avšak odovzdával sa aj titul majstra/majsterky sveta, keďže Fly! ANA Yokosuka bolo posledné PWA podujatie roku 2022.
Ria Tomašáková

Deň 4: Marion Mortefon na dosah od druhej svetovej korunky

Predposledný deň Fly 2022! ANA Yokosuka vytvoril zďaleka najveternejšie a najdrsnejšie podmienky, aké sme v Japonsku videli, čo prinieslo vzrušujúce dopoludnie pretekov, pretože najlepší svetoví pretekári bojovali vo vetre s rýchlosťou od 20 do 35 uzlov.

Ženská divízia

Marion Mortefon (Fanatic / Duotone / Chopper Fins) musí pokračovať v jej vynikajúcom výkone, keď chce pridať k svojmu menu druhý titul majsterky sveta. Avšak s istotou môžeme povedať, že nakoniec predviedla fenomenálnu jazdu v nukleárnych vetroch, keď zničila zvyšok flotily. Pripísala si tak dôrazné víťazstvo v eliminácii 4 a zároveň zvýšila svoj náskok na 6,6 bodu. 30-ročná windsurfistka ešte neskončila mimo top 3 v úvodných 3 elimináciách, takže by potrebovala obrovský zvrat udalostí, aby jej bol odopretý titul majstra sveta.

Justine Lemeteyer (FMX Racing / Point-7 / LOKEFOIL) pokračuje v neuveriteľne konzistentnej jazde v širokej škále podmienok a ako nováčik obsadila tretie miesto v 4. eliminácii. Obhájila tak svoje druhé miesto v hodnotení podujatia. Teraz jej však na krk dýcha Blanca Alabau (Starboard / Severne Sails). Avšak Alabau nedokázala naplno využiť svoju príležitosť a nakoniec skončila ôsma v 4 eliminácii. Preto momentálne zaostáva za Lemeteyerom len o 0,7 bodu.

Ma Kwan Ching a Helle Oppedal (Starboard / Severne Sails) zostávajú na 4. a 5. mieste, zatiaľ čo Delphine Cousin Questel (FMX Racing / S2Maui), ktorá začala deň ako tretia, klesla o tri miesta na 6. miesto. 5-násobná majsterka sveta nebola spokojná s tým, že nedostala dostatok času na zmenu vybavenia, ktoré chcela, a nakoniec skončila deviata.

So silným vetrom, ktorý sa ráno ponúkol, zaznamenala Sarah-Quita Offringa (Starboard / NeilPryde / Maui Ultra Fins) svoj doteraz najlepší výsledok na podujatí. Vynikajúco sa prebojovala späť na druhé miesto napriek tomu, že upustila od úvodnej halzy. Sarah-Quita sa dokázala posunúť na 7. miesto z 11., zatiaľ čo Sarah Jackson (Fanatic / Duotone) sa vyšplhala do top 10 po tom, čo skončila šiesta.

Mužská divízia

Preteky o titul majstra sveta mužov sa zvrtli po tom, ako sa Matteo Iachino (Starboard / Severne Sails) nekvalifikoval do finále víťazov prvýkrát tento týždeň. Otvoril tým dvere pre Macieka Rutkowského (FMX Racing / Challenger Sails). Poliak si vo finále zabezpečil 4. miesto, čím by sa Rutkowski v skutočnosti prepadol o jedno miesto v hodnotení podujatia na 5. miesto, ale Iachino bol schopný zaznamenať iba 9. miesto a ostatné výsledky nevyšli podľa jeho predstáv. V závislosti od toho, ako sa na to pozriete, by to spôsobilo, že Talian klesol z prvého na tretie miesto, čo dáva výhodu Rutkowskému. Ani jeden zo súťažiacich však nemá priestor na vydýchnutie, pretože za súčasného stavu by bol nerozhodný výsledok 20 200 bodov (Rutkowski by vyhral po odpočítaní), takže zajtrajšie zmeny v ich hodnotení budú mať obrovský vplyv na celkový výsledok.

Aj keď sa stále zdá najpravdepodobnejšie, že boj o titul vyústi do súboja medzi Iachinom a Rutkowskim, stále existujú určité scenáre, v ktorých Amado Vrieswijk (Future Fly / Severne Sails) a Enrico Marotti (JP / NeilPryde), ktorý momentálne vedie podujatie stále môže získať titul majstra sveta.

Avšak poďme späť ku podujatiu. Enrico Marotti (JP /NeilPryde )je momentálne na čele podujatia a teraz má všetky šance vyhrať svoje prvé podujatie a možno aj svetový titul. Druhé miesto patrí Nicolasovi Goyardovi, ktorý sa vyšplhal zo siedmeho na druhé miesto a teraz má všetky šance na titul v podujatí. Johan Soe (FMX Racing / Point-7) je momentálne na piatom mieste, zatiaľ čo Mateus Isaac (Severne / Severne Sails) sa prebojoval na 6. miesto. Top 10 aktuálne dopĺňajú – Amado Vrieswijk (Future Fly / Severne Sails), Pierre Mortefon (Fanatic / Duotone / Chopper Fins / Phantom Foils) a Basile Jacquin (FMX Racing / Point-7).

Deň 5: Najväčšia dráma

Ani keby ste chceli, tak by ste nenapísali scenár drámy, ktorá sa odohrala v posledný deň Fly! ANA Yokosuka, Miura Windsurf World Cup 2022. Emócie dosiahli bod varu v pretekoch o titul majstra sveta. Samotné preteky prebiehali pri vetre s rýchlosťou 6-12 uzlov, ktoré teda vyžadovali dokonalosť.

Ženská divízia

Prvýkrát tento týždeň Marion Mortefon (Fanatic / Duotone) uniklo miesto vo finále víťazov, čo bol trochu šok, keďže v prvých 4 elimináciách neskončila mimo top 3. Po vybudovaní solídneho 6,6 bodového náskoku však nebol dôvod na obavy. Hneď ako bolo oznámené, že preteky boli oficiálne odvolané, bolo zrejmé, že sa zaslúžene stala majsterkou sveta 2022 v slalome žien PWA. Mortefon tento týždeň predviedla výkon na inej úrovni ako všetci ostatní a druhý titul majstra sveta je jej len odmenou.

Justine Lemeteyer (FMX Racing / S2Maui / LOKEFOIL) urobila mimoriadne pôsobivý debut na kompletnom PWA World Tour, vďaka ktorému sa kvalifikovala do každého finále víťazov, pričom ani raz neskončila horšie ako piata. Táto úroveň konzistentnosti ju zaslúžene vedie k tomu, že je vicemajsterkou sveta a určite ju treba pozorne sledovať v nasledujúcich sezónach.

Mužská divízia

Preteky o titul majstra sveta v mužskej divízii nabrali neuveriteľný zvrat. Maciek Rutkowski (FMX Racing / Challenger Sails) vypadol vo štvrťfinále po tom, čo narazil do plastového vrecka na úvodnom dosahu. Rutkowski zostal pochopiteľne nahnevaný a zlomený. Zdalo sa, že jeho ašpirácie na titul majstra sveta sú teraz v troskách, zatiaľ čo to potenciálne otvorilo dvere pre Mattea Iachina (Starboard / Severne Sails), Enrica Marottiho (JP / NeilPryde) a Amada Vrieswijka (Future Fly / Severne Sails) v závislosti od výsledkov. Po niekoľkých rýchlych výpočtoch sa čoskoro ukázalo, že Rutkowski má avšak stále veľkú šancu na titul majstra sveta.

Rutkowského hlavný rival o titul – Matteo Iachino – sa bezpečne kvalifikoval do finále víťazov. O titul majstra sveta teda rozhodoval iba jeden heat, a keďže bolo matematicky nemožné, aby Iachino skončil horšie ako tretí, bol to medzi nimi priamy súboj.

Nakoniec to Iachinovi vo finále nevyšlo úplne podľa predstáv, keďže majster sveta z roku 2016 skončil „iba“ na 5. mieste, no Rutkowski sa aj tak zapotil, keď Johan Soe prenasledoval Mateusa Isaaca (Severne / Severne Sails) vo finále. Isaac sa však držal a Rutkowski si mohol konečne vydýchnuť. A tak bol prvýkrát v kariére oficiálne korunovaný za majstra sveta v slalome mužov PWA 2022!

Okrem pretekov o titul majstra sveta sa odohral samostatný, rovnako vzrušujúci súboj o titul podujatia medzi Enricom Marottim a Nicolasom Goyardom. Pred finále bolo medzi nimi len 0,7 bodu. Finále nesklamalo, keďže v klasických pretekoch išli rail-to-rail. Marottimu sa bravúrne darilo udržať si nervy pod silným tlakom, keď Chorvát podpísal podujatie vo veľkom štýle, ale čo je dôležitejšie, zabezpečilo mu to prvé víťazstvo na World Tour, vďaka ktorému je v celkovom poradí tretí. Goyard odchádza z podujatia na druhom mieste, zatiaľ čo Iachino dokončuje celkové pódium.

Výsledky PWA 2022:

Ženy

  1.  Marion Mortefon
  2. Justine Lemeteyer
  3. Delphine Cousin Questel

Muži

  1. Maciek Rutkowski
  2. Matteo Iachino
  3. Enrico Marotti

Podrobnejšie informácie na PWA

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu