Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Francisco Goya: Meno ako značka

Kto s ním strávi trochu času, bude vedieť, že Francisco Goya je špeciálny človek. Keď ho uvidíte jazdiť, bude vám jasné, že je výnimočný windsurfista. Svetový PWA wave šampión z roku 2000 je pokorný a úprimný, na vode však zahadzuje všetky zábrany.
Ria Tomašáková

Naj život

Vždy bolo pre mňa dôležité snažiť sa byť v tom, čo robím, najlepší, ako viem, či už išlo o súťaženie, jazdenie alebo biznis. Je to zábavnejšie, keď sa môžem učiť nové veci a rozširovať si obzor. Sústreďte sa a časom určite dosiahnete, po čom túžite. Treba ísť za svojou vášňou.

Ľudia

Pre mňa sú ľudia dôležitejší ako výsledky a produkty. Verím, že k dokonalosti dôjde, keď vyvážime ľudskosť s výkonom. Takto môžeme naďalej dosahovať svoj skutočný potenciál a dôvod, prečo sme tu.

Dôležitý moment

Dôležitým momentom v mojom živote boli moje 18. narodeniny, keď som sa rozhodol ísť za svojím snom. Keď som už bol rozhodnutý, všetko ostatné prišlo samo – priatelia, windsurfing, rodina aj podnikanie.

page9image906371584

Tím

Mám blízko ku všetkým našim tímovým jazdcom. Od mladých, ktorí robia úžasné pokroky, ako Maria Morales, Adam Warchol, Luc Guidroz, cez top profíkov, ako Marcillio Browne, Kai Lenny a Antoine Albert, až po skúsených jazdcov, ako Boujmaa Guilloul a Levi Siver, ktorí posúvajú svoje limity a vnášajú svoje skúsenosti aj do našich produktov.

Rozhodnutia

Najlepším rozhodnutím, ktoré som spravil v poslednom čase, bolo zamerať sa iba na windsurfing. Verím, že sa v tomto športe dá veľa urobiť. Zlým rozhodnutím bolo nejsť na windsurfing do Čile skôr, keďže potom môj let pre covid zrušili.

Balans

Veci, ktoré sú dokonale vyvážené, sú nehybné, takže pokiaľ nie ste mníchom v horách, považujem udržiavanie životnej rovnováhy za veľmi náročné. Dosiahnuteľnejšou rovnováhou pre mňa je starostlivosť o moje základné potreby – práca a jazdenie. Znie to celkom ľahko, ale ak mám byť úprimný, stále sa mi to vymyká spod kontroly.

S rýchlosťou a množstvom vecí, ktoré musím urobiť, si musím pripomenúť, ktoré z nich sú základné loptičky v žonglovaní a ktoré sa dajú zatiaľ zahodiť. Keď nie som vyrovnaný, cítia to všetci a všetko okolo mňa a úlohy sa stávajú bojom namiesto príležitostí, ktoré vám umožnia rásť, takže to je nevyhnutné nielen pre mňa samého.

page9image483198080

Motivácia

Čo ma motivuje ísť na vodu každý deň, je, že viem, že to bude dobré bez ohľadu na to, či je zima, poryvový vietor, malé alebo veľké vlny, či prší, alebo som unavený. Viem, že sa budem snažiť užiť si to a určite sa niečo naučím.

Súťaženie

Stres, ktorý som zažíval v súťaži, sa preniesol na uvedenie mojich produktov na trh a udržanie podnikania. Nie je to ľahké a ovplyvnilo to môj spánok. Niekoľkokrát som narazil, keď som sa nemohol odpojiť, a nie je to zábavné. Stále si pripomínam, že je to dôležitá a vážna vec, pretože zamestnávam veľa ľudí, ale treba to brať s ľahkosťou. Negativita nepomáha nikomu.

Ako športovec som každý deň zažíval množstvo adrenalínu, takže keď som sa mal zrazu sústrediť na biznis a značku, nebolo to pre mňa jednoduché a moji spolupracovníci a rodina museli mať niekedy trpezlivosť.

Ako jazdec som si niekedy udržiaval od svojich rivalov odstup. Zároveň som sa od nich veľa učil. Často sme cestovali spolu a delili si cestovné náklady. Keď ešte neboli mobilné telefóny, mohli ste sa úplne odpojiť od ostatného sveta a prežívať tieto momenty naplno. Nakoniec záležalo len na tom, komu pôjde v súťažný deň karta. Najradšej mám však voľné jazdenie s pár nadšencami na novom spote.

page10image695519632

Talent

Mám asi nejaké predpoklady, ale myslím si, že dôležitejší je čas strávený na vode. Mojou silnou stránkou je dôslednosť, ale v žiadnom prípade nie som stroj, skôr ako loď, ktorá sa dostane z bodu A do bodu B, ale zriedka ukazuje na bod B. Keď som jazdil profesionálne, bol som na vode čo najčastejšie. Oceán bol mojím domovom. Moja žena ani deti newindsurfujú, takže veľmi ľahko vedia zmeniť moje plány.

Biznis

So značkou Quatro sme začali v roku 1994. Boli sme štyria priatelia a len sme chceli mať materiál, ktorý nám umožní jazdiť tak, ako chceme. V 1999 som podpísal päťročný kontrakt s Boards and More, ktorého súčasťou bol aj vývoj materiálu do reálnych podmienok, a v roku 2004 som bol pripravený priniesť tieto skúsenosti do Goya Windsurfing.

Moja rada

Moje deti sa vždy smejú, keď prídem s nejakou radou. Hovoria: „Och, už je to tu, otcove múdrosti!“ Moja rada je: Buď sám sebou, buď trpezlivý a pamätaj, že tvoje najlepšie vlny budú plné vďačnosti.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu