Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Pán plachiet, predstavujeme vám Jasona Diffina

Na svete asi nenájdete muža, ktorý by vedel o plachtách viac ako Jason Diffin. Navrhoval plachty a spolupracoval pre najznámejšie značky na svete.

Jeho rukopis nesú posledné roky plachty Goya.

Surfmagazin

Ahoj Jason. Naši čitatelia surfujú prevažne na jazerách a Goya nie je veľmi známa značka v našich končinách. Vieš nám povedať niečo viac o Goya príbehu?

Najlepšie by zrejme na to odpovedel sám Cisco (Francisco Goya je majster sveta na vlnách, žijúci na ostrove Maui). Má neskutočne veľa skúseností, odvážnych myšlienok, energiu a motiváciu na to, aby vybudoval skvelú značku a surfový hardvér pre každého.

Vo firme pracujú iba vášniví surfisti s celoživotnými skúsenosťami zo súťaží, životom na vlne, alebo obchodom. Je to skvelá partia ľudí, presne taká aby, prerazila aj vo windsurfingovom priemysle. Všetci milujeme windsurfing, celé naše životy sa točili iba okolo neho, a práca na značke Goya je súčasť našeho životného príbehu.

Čo je tvoja úloha pre Goyu a ako si sa dostal k tejto?

Mám na starosti vývoj a organizáciu výroby plachiet. Podieľam sa na testovaní a vývoji všetkých súčastí, ktoré súvisia s oplachtením a zároveň komunikujem s niektorými partnermi a zákazníkmi. Francisco Goya, Lalo Goya, Keith Teboul a Pio Marasco sú moji skvelí kamaráti už od roku 1990, a myslím, že bola iba otázka času, kedy sa skrížia naše pracovné záujmy. Pre značku Goya som začal pracovať v roku 2008, začalo to veľmi prirodzene a spontánne, naša vzájomná dôvera v kreatívne myšlienky a spoločnú prácu prekočila kamarátske vzťahy a začali sme spoločne tvoriť náš spoločný príbeh.

Ako vyzerá tvoj „obyčajný deň“?

Vstávanie o 6.00, rodine sa venujem do 8.30 (mám 3 deti), neskôr ma čaká klasická práca za počítačom- maily, dizajnovanie plachiet až do obeda. Poobede si vyrazím na vodu testovať plachty, teda v prípade, že netreba rýchlo dokončiť nejakú prácu. Podvečer sa znovu venujem rodine, deti musia ísť do postele pred 20.00! Ja si ešte také dve hodinky nechám čas sám pre seba, a okolo 22.00 idem do postele.. Takto sa to opakuje prekticky neustále..

Existuje v súčasnosti nejaký trend v plachtách?

Samozrejme. Smer je jasný. Menšie, ľahšie plachty so zvýšeným výkonom v kombinácii s doskami s väčšiou litrážou. Dosky s o niečo väčším výtlakom (litrážou) sú univerzálnejšie na použitie v rôznych podmienkach a sile vetra. Je pohodlnejšie jazdiť takú dosku ako neustále meniť veľkosť plachty. Preto sa otázka začína meniť z klasickej „akú veľkosť plachty mám použiť “ na otázku „aká kombinácia dosky/plachty“ je vhodná na aktuálne podmienky. Súčasné vlnová dosky s výtlakom 95 až 110 litrov sú omnoho univerzálnejšie a ľahšie na jazdu ako tie spred pár rokov. Skoro všetci riešime ten istý problém. „Aká plachta je pre mňa vhodná? „. Vieš nám pomôcť pri „typickom“ rozmedzí plachiet 6.0/5.3/4.7/4.2 ? Najlepšie je jazdiť na modernom type dosiek s vyššiou litrážou/objemom. Až potom prichádza na rad výber plachty. Obecne platí, čím menej fín, tým viac spír na plachte. Napríklad, k jednofinovej freeridovej alebo freewave doske je ideálny počet spír na plachte 5 a viac. Takéto plachty stabilizujú a zrýchlia priamočiaru jazdu. Ako používate viacfinové dosky (3 finové-thruster, 4 finové-quad), a veľa carvujete a robíte množstvo otočiek, potom by som odporučil troj/štvor spirové plachty, ktoré sú ľahšie.

Powerwave vs Controlwave plachty? Aké je typické použitie pre tento typ plachiet?

Powerwave plachty majú priamy ťah, napr. Goya Eclipse alebo Goya Banzai, dobre fungujú vo veľkom veternom rozsahu, dosiahnete veľkú rýchlosť a ľahko sa s nimi manipuluje. Controlwave plachty sú oveľa mäkšie. Goya Guru alebo Fringe sú plachty, ktoré mnohé odpustia, môžete jazdiť dlhé hodiny bez toho, aby ste sa unavili.

Štvorspirová a päťspirová powerwave plachta? Ako poradíš našim užívateľom?

Odpoveď je viacmenej jednoduchá. Čím viac jazdíte priamočiarejšie a ste orientovaní na rýchlosť, tým viac spír. Ak sa radi pri jazde hráte, požadujete rýchlejšiu odozvu plachty na otočky a manévre, tým menší počet spír. Banzai, Guru a Eclipse sú Vaše najobľúbenejšie plachty. Máš ty ako dizajnér nejaký tejný tip ako dostať z týcho plachiet ich maximum. Každá Goya plachta, každý model, by sa mal nastrojiť rovnako. Downhaul (napnutie plachty pri sťažni) by malo lícovať indikátor umiestnený na plachte. Toto nastavenie nikdy nemeňte. Iba v ojedinelých prípadoch, pri extrémne slabom vetre, možete povoliť nastavenie o 1 cm. Outhaul (nastavenie plachty na rahne) v neutrálnej polohe, by malo byť 2,5 cm od plne povolenej plachty. Povolením alebo dotiahnutím o 1,5 cm môžete ovplyniť množstvo vetra v plachte (menej dotiahnutá pre viac ťahu, viac dotiahnutá pre lepšiu kontrolu v silnom vetre). Treba dávať veľký pozor, aby sa nedoťahovala plachta viac ako práve píšem, takéto nastavenie môže plachtu ľahko poškodiť. Zároveň treba skontrolovať pnutie na spirách. To je všetko, samotné nastavenie a používanie je veľmi jednoduché.

Čo si myslíš o budúcnosti plachiet. Na čo sa môžeme tešiť?

Myslím, že už teraz sú plachty celkovo na výbornej úrovni, vidíme čoraz častejšie používanie superľahkých moderných materiálov ako je scrim. Určite sa dočkáme ďalších vylepšení používaných materiálov.

Čo je pre teba ako dizajnéra najväčšia výzva?

Haha, rozhodnúť sa, čo je tá najdôležitejšia práca, ktorá nepočka, v daný moment.

Aké sú materiály budúcnosti v svete plachiet?

Ľahké a odolné materiály s rýchlou odozvou. A samozrejme, za dobrú cenu.

Aká je tvoja obľúbená kombinácia na vode?

Minulý rok som strávil na Gorge River, skadiaľ pochádzam. Tento spot je preslávený úžasne silným termickým vetrom,, ale ja som si vychutnával dni so slabším vetrom a brázdil som hore dole na 105 litrovej Goya frírajdovej doske s 6.9 m2 Nexus plachtou. Jednoducho som sa zavesil do plachty a užíval som si úžasnú scenériu, ktorú okolie ponúka. Doma na Maui mám rád kombináciu 84 litrového quadu a 4.7 m2 trojspirovej plachty Fringe. Slabší vietor, vlny logo/mast high (2,5/4 metrové). Vlny sú pri slabšom vetre čisté, doska krásne zarezáva v oblúkoch a trojspirová plachta je superľahká na rôzne manévre a triky. Čistá potešenie.

Aké sú tvoje lásky a čo naopak nemáš rád?

Láska je univerzálna, aj tie najťažšie momenty v živote sa snažím vnímať pozitívne, pretože dávajú nádej, silu a robia človeka múdrejším. Kto udáva tón v Goya tíme. Je to Brawzinho, Levi Siver alebo niekto ďalší? Nikto konkrétny. Všetko je na 100% tímová práca. Každý z tímu je veľmi silná individualita, a ponúka pre ostatných veľa zaujímavého. Akonáhle sa nám podarí spoznať a uznať niektorý nápad, okamžite na ňom spoločne pracujeme, myslím, že je to správna cesta. Aby som ale jasné, Francisco je Guru celého tímu ha, ha, ha.

Máš nejaký nesplnený sen? Pri tvojom živote, si mnohí môžu pomyslieť, že máš všetko.

hmmmmmm. Ani neviem. Svetový mier, samozrejme…

A čo baby? Ako vyzerá tvoj ženský ideál a aká žena ťa zaujme?

Vo svojom živote existujú tri moje ženy. Moja mama Andrea. Vždy mi vravela, „Všetko rob s láskou, je úplne jedno, čo to bude“. Tomu som verný dodnes. Moja žena Cecily. Je moja silná motivácia. Nedovolí mi zaspať na vavrínoch a tešiť sa z úspechov.Moja sedem ročná dcéra Za
nna. Raz mi povedala priamo do tváre. „Ži s otvorenými očami, bez predsudkov, s láskou v srdci“.

VIZITKA – JASON DIFFIN

1988-1989 Ako 16-ročný začal na Floride opravovať plachty pre windsurfing a plachetnice.

1990-1991 spolupráca s Davidom Ezzym a North Sails, začína narhovať prvé plachty pre výrobu na Sri Lanke

1991-1999 spolupráca s Davidom Ezzym na jeho osobnej začke Ezzy. Navrhuje kompletnú radu plachiet pre wave, freeride aj race.

2000-2001 spolupráca s Klausom Simmerom. Pomáha založiť značku Simmer , navrhuje nové progresívne tvary a rozbieha vlastnú malú firmu na opravu plachiet na Maui, blízko pláže Hookipa

2001-2007 navrhuje hardcore wave plachty, detské oplachtenia, camberové plachty pre Simmer. Spolupráca s firmami Dakine, MFC, Powerex, Streamlined na optimalizácii a testovaní produktov.

2007 – súčasnosť navrhovanie a kontrola výroby pla

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu