Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Video

Ako a kde vzniká povestný vietor Bóra?

Chorvátske pobrežie muselo pár dní dozadu opäť čeliť povestnej bóre. Tá sa tu v tomto období vyskytuje pomerne pravidelne.

Surfmagazin


Čo je to Bóra ?

Bóra (v chorvátčine: bura) je zjednodušene povedané silný, padavý, severný až severovýchodný vietor na Jadrane, v Grécku, v Rusku a v Turecku. Meno dostal podľa postavy severného vetra s menom Boreas z gréckej mytológie. V Chorvátsku ho poznajú ako veľmi nebezpečný vietor kvôli dvom hlavným faktorom:

  • rýchly príchod: vietor dokáže prísť náhle a z jasného neba
  • intenzita: vietor môže fúkať rýchlosťou až 150 km/h, pričom v nárazoch môže dosahovať aj viac ako 200 km/h (15. marca 2006 náraz vetra 235 km/h na Pažskom moste)


Ako vzniká Bóra a kde sa vyskytuje ?

Miesto s najsilnejšie sa prejavujúcimi bórami je Dalmácia. Východné pobrežie Jadranu, tiahnúce sa od Albánska až po Rijeku je ideálnym miestom pre vznik silných vetrov. Dinárske hory dokonale izolujú kontinentálnu masu vzduchu od stredomorskej. Najčastejšie vznikajú v zime, keď sa nad pevninou usadí polárna tlaková výš, zatiaľ čo nad Jadranom sa pri teplejšom vzduchu nachádza tlaková níž. Veľký tlakový rozdiel spôsobuje, že vietor logicky vanie z oblasti s vyšším tlakom do oblastí s nižším tlakom. Tlakový rozdiel je najvyšší vo vápencovom pohorí Velebit, nachádzajúcom sa v severnej časti Dalmácie. Neďaleko miest Senj, Karlobag a južnej časti cestného tunela Sveti Rok je bóra najintenzívnejšia a fúka tam najsilnejší vietor.

Bóra začína silnieť v noci. Vzduch nad pevninou sa pri tlakovej výši ochladzuje omnoho rýchlejšie ako vlhký morský vzduch. Ochladzovaním vzduch hustne a vietor silnie. Poznáme dva typy bóry:

  • temná Bóra: v oblasti hôr sa začnú tvoriť oblaky a vietor so sebou prináša aj dážď
  • čistá Bóra: vzniká za jasného a kľudného dňa

Vietor s podobnými vlastnosťami nájdeme takisto v slovinskom pohorí Kras. Toto pohorie so svojimi vápencovými vrcholkami oddeľuje severné pobrežie Jadranu od Julských Álp. Tunajšia bóra ovplyvňuje aj architektúru a spôsob života. Mestá v pobrežných oblastiach, kde je bóra najsilnejšia majú hustú zástavbu s úzkymi uličkami a na strechách domov majú obyvatelia veľké kamene, aby sa zabránilo odfúknutiu strešnej krytiny.

Zdroj/ďakujeme www.imeteo.sk

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu