Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Jedna, dve, tri, štyri…koľko fín máte pod nohami?

Za posledných niekoľko rokov zaznamenala disciplína wave významný rozvoj. Čo sa týka tvaru plaváku, tam už shaperi veľké kúzla nenarobia, ale veľký boom nastal práve s takzvanými multi-fin plavákmi. Waveové plaváky s viacerými finami zaznamenali za posledných pár rokov veľký úspech. Či už má doska dve finy (Twinzer), 3 finy (Thruster/Trifin) alebo 4 (Quad),priniesli tieto dosky zásadný rozvoj do wave disciplíny, a určite teda nejde iba o módnu vychytávku. Mnohé výhody multi-finových plavákov potvrdil nejeden svetový pro jazdec. Muliti-fin plaváky sú jednoznačne na vzostupe.


Surfmagazin

Jedna, dve, tri, štyri…koľko fín máte pod nohami?

Používanie viac ako jednej finy nie je novinkou. Viac fín pod plavákom sa už vyskytlo v histórii mnoho krát s rôznym úspechom či neúspechom. Pôvodne sa tri finy používali na vylepšnie gripu vo vnútornom oblúku pri waveridingu. Tri finy vyskúšal ako prvý nikto iný ako legendárny Robby Naish. Zo začiatku boli multifinové plaváky výhradou pro wave riderov. Zásadný boom však nastal v roku 2007 počas legendárneho PWA eventu na Cabo Verde, kde sa Kauli Seadi objavil s prvým Twinzerom a podal priam nadpozemský výkon. A sezónu zakončil s titulom majstra sveta vo vrecku.

Jeho štýl waveridingu otvoril mnohým ľudom oči, a rôzne značky začali vyvíjať plaváky s dvoma finami. Keď v roku 2009 boli všetci stále zaneprázdnení vyvíjaním twin plavákov, Kauli Seadi tento krát na Cabo Verde rozbalil hneď niekoľko 4-finových dosiek. A začal zatial veľmi úspešnú éru quad plavákov, ktoré patria medzi najžiadanejšie wave dosky.

Dnes sa shaperi zhodujú, že multi-fin plaváky nie sú iba doménov pro jazdcov, ale práve naopak ponúkajú waveriderom-amatérom šancu zažiť waveriding ako nikdy predtým.

Najväčšou výhodou multifinových plavákov je ich výborný výkon v nie práve najvhodnejších podmienkach. Aby si človek čo najlepšie užil malé onshore vlny a slabý vietor potrebuje udržať rýchlosť vo vlne pri ostrých oblúkoch a to bez veľkej sily vlny. Multifin dosky nielen zjednodušili iniciáciu bottom turn a umožnili radikálnejší waveriding, ale čo je najdôležitejšie priniesli oveľa vyšší level kontroly nad doskou a výkon ktorý žiadna jednofinová doska nedokáže ponúknuť. Zrazu malé rozbité vlny sú ohromnou zábavou! Multifin plaváky dokážu udržať viac rýchlosti počas bottom turn, majú pefeknú schopnosť carvingu, či slidingu počas top turn.

Daľším benefitom je väčší rozsah vetra pri ktorom sa dá doska použiť. Zo začiatku boli multifiny odsudzované kvôli neskoršiemu nástupu do sklzu ako jednofinové ekvivalenty. Potom si však ľudia uvedomili, že vďaka výbornej stabilite , sa môžu v rovnakých podmienkach použiť multifin plaváky s väčším objemom. Napriek tomu že napríklad quad má finy kratšie, umožnuje oveľa lepšie stúpanie proti vetru.

Pre a Proti: Single-fin vs. Multi-fin

Od samého začiatku rozvoja twin fin plavákov, bola jedna z najčastejšie kladených otázok: sú plaváky s viac finami lepšie ako s jednou finou? Podľa nás neexistuje najlepšia doska, iba každá má iný feeling a je dobrá na niečo iné.

Jednofinové dosky môžu byť stále pre niekoho tou najlepšou voľbou, v závislosti od jeho štýlu jazdy a od toho či je ochotný prispôsobiť svoj štýl danej doske. Na druhej strane multifin wave dosky umožňujú upgradeovať váš level, keďže väčšina z nich zostáva v sklze oveľa lepšie a dlhšie ako single fin.

JEDNA FINA (Single fin)

Dosky s jednou finou sú stále číslom jeden pre skoky, a jazdu rovno. Ďalšou výhodou je ak ste zvyknutý na single fin, nemusíte meniť štýl jazdy. Jazdíte wave s dôrazom na prednú nohu? Tak potom single fin je stále najlepšou voľbou, hlavne ak radi robíte bottom turn pred vlnou. Single fin dosky sú v porovnaní s multi fin limitované v schopnosti udržať sklz v ostrých oblúkoch hlavne v onshore podmienkach a pri väčších objemoch. Highh jump session? Jednoszančne single fin!

DVE FINY (Twin fin / Twinzer)

Dve finy pod nohami vytvárajú oveľa voľnejší pocit jazdy, pri onshore až side onshore podmienkach sú často najlepšou voľbou, hlavne ak vaše schopnosti nie sú stopercentné. Keď si na twin fin zvyknete a prispôsobíte mu svôj štýl jazdy, jeho tvar a vlastnosti vám prinesú pocit že ste pravým waveriderom. Ostrý bottom turn, či slide top turn sú zrazu jednoduchšie ako na single fin. Nevýhodou je neskorší nástup do sklzu ako single fin. Takže pri podmienkach keď by ste použili 75 litrový single fin, odporúča sa použiť 80 – 85 litrový twinzer.

TRI FINY (Thruster / Trifin)

Thruster, surf s jednou väčšou finou a dvoma menšími po stranách postupne naberá na popularite. Nie každý výrobca ponúka tento typ plaváku, a nie každý thruster ponúka rovnaké vlastnosti, keďže práve prebieha ich vývoj. Štandardne sa dá povedať, že thruster je manévroveľnejšiou verziou single fin. Vyžadujú síce viac technikou tlaku zadnej nohy, ale ich jazdné vlastnosi sú podobné doske s jednou finou. Priekopníkom troj-finových dosiek je jednoznačne custom značka Witchcraft z Fuerteventury, ktorých trojfinové dosky sú svetoznáme.

ŠTYRI FINY (QUAD)

Quad plaváky spájajú pozitíva všetkých ostatných druhov. Majú potenciál ostrých oblúkov ako twin, grip a ľahkosť ako single, hlavne vo väčších a strmších vlnách. Drive v oblúku je dostatočný aj pri menších vlnách. Majú perfektnú schopnosť ísť proti vetru a rýchlo nastupujú do sklzu. Ich grip na vlne je mnohonásobne lepší ako pri single fine, vďaka čomu sa dá zostať na vlne dlhšie a hlbšie v bareli. Na druhej strane niekedy vytvárajú pocit „prilepenia“ k vode na rozdiel od single fin plavákov. Taktiež nie sú až také hravé ako twinzer v onshore podmienkach.

Quady sú momentálne najpredávanejšími wave doskami. Ako povedal jeden francúz, každý nový surf na azúrovom pobreží je quad. Čím sú vlny väčšie, tým viac zábavy si s quadom užijete. Keď si chytíte quad do ruky, môže vás prekvať ťažší zadok, ale nedajte sa odradiť. Naozaj sú to výnimočné plaváky.

CONVERTIBLES

Čo do pekla je konvertible plavák? Táto doska má rôzne fin boxy, takže napríklad môžete z quadu vyrobiť twin, odobratím dvoch postranných fín. Alebo ak máte tri fin, môžete tri menšie finy zameniť za jednu väčšiu a máte z thrusteru single. Vďaka konvertible plaváku máte niečo ako 2 v 1, na rôzne podmienky môžete použiť jeden plavák.

Ako vidíte na trhu wave dosiek je nespočetné množstvo rôznych druhov z ktorých si môžete vyberať. Keď si len tak odhadom zoberieme, že máme cca 8 veľkých výrobcov dosiek, každý z nich ponúka cca 3 druhy wave dosiek, v minimálne dvoch rôznych finových setupoch a dvoch technológiach, tak nám vyjde cca 48 rôznych plavákov. A to nerátame menšie lokálne značky, či custom výrobcov. Trh z wave doskami naozaj má čo ponúknuť. Ak tápate, zhodnoťte svoje schopnosti, chodte sa poradiť do obchodu, či najlepšie na najbližšom výjazde za vlnami zabehnute do najbližšej požičovne a na hodinku si nejaký ten quad vyskúšajte!


Slovníček:

Single fin: klasický surf z jednou finou v osi plaváku

Twinzer / Twin fin: dve finy rovnakej veľkosti

Trifin: 3 finy približne rovnakej veľkosti

Thruster: 3 finy, z ktorých je prostredná väčšia s dvomi menšími po bokoch

Quad: 4 finy

SideBite: malá fina, väčšino
u sa používajú dve ako pár, umiestnená po strane plaváku pri thruester alebo quad plaváku

Cant: vertikálny uhol finy voči plaváku

Toe-in: uhol bočných fín voči plaváku. Rovnejšie = vyššia rýchlosť a efektivita. Vyšší uhol bližšie ku osi plaváku = schopnosť ostrejších oblúkov

Flex: ohybnosť finy

Grip: schopnosť plaváku udržať oblúk

Drive: pocit zrýchlenia v oblúku

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu