Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Kitesurfing VS Windsurfing – ako si vybrať správny veterný šport?

Často sa stretávame s diskusiou, čo je lepšie: kitesurfing alebo windsurfing? Existuje množstvo predsudkov, negatívnych nálad, posmeškov, však všetci to poznáme. Pozreli sme sa preto na fakty a skúsenosti známych osobností, inštruktorov, cestovateľov a ten zvyšok ponecháme tým, ktorí „šírenie zaručených rád a odporúčaní" radi realizujú na internete v anonymným diskusných fórach. Obidva športy sú nádherné, navzájom sa dokážu dopĺňať a preto ich predsa robíme, no nie?


Surfmagazin

Preprava výbavy

Už pri prvom pohľade na priemernú kite a windsurf batožinu je zrejmé, kto má nezanedbateľnú výhodu. Preprava windsurfového materiálu je nepomerne náročnejšia na priestor, hmotnosť a náklady pri ceste lietadlom. Typické (ideálne) windsurfové auto je malá dodávka, ktorá je naprataná materiálom a okrem samotnej ceny, spotreby paliva je v porovnaní s malým, šikovným, štýlovým autíčkom s vysmiatym kitesurfistom akýmsi… ťažko nájsť vhodné slovo… inak povedané, plný počet bodov pre kitesurf.

Cena materiálu

Ak by sme zobrali priemernú výbavu športovca a windsurfistovi nabalili 1 dosku, 1 rahno, 2 plachty, 2 sťažne, kĺb, predlžovák, trapéz, neoprén a malé príslušenstvo a kitesurfistovi 1 dosku, 1 bar, 2 padáky, 1 neoprén, 1 trapéz, toto všetko v priemernej kvalite, cena by bola viac-menej porovnateľná, kite výbava by bola zhruba o desať až dvadsať percent lacnejšia (čo je viac-menej zanedbateľné). Životnosť materiálu je lepšia pri windsurfingovej výbave a prípadné nedostatky pri kúpe sa dajú ľahko identifikovať. Vývoj kitov ide stále ešte pomerne rýchlo dopredu, a tak padáky sa menia pomerne často. Náš verdikt je remíza.

Výuka

Keby sme si nakreslili krivku postupnosti učenia jednotlivých športov, táto by bola výrazne odlišná. Pri úplných začiatkoch strávi kitesurfista pomerne veľa hodín na pláži, kým si osvojí ovládanie šarkana, potom nasleduje lekcia a tréning ťahania sa za kitom bez dosky (body dragging) a ide sa na vodu. Pri windsurfingu je začiatočník schopný ísť na vodu po vysvetlení pár základných pravidiel a so správnou výbavou je schopný vyplávať a vrátiť sa späť už po pár hodinách tréningu. Ďalší progres je presne opačný. Po zhruba dvadsiatich hodinách na vode nespoznáte rozdiel medzi kitesurfistom začiatočníkom a kitesurfistom jazdiacim dva roky. Posun u windsurfistu je oveľa pomalší a musí prejsť krok za krokom kompletným vývojom. Väčšina surfistov aj inštruktorov má názor, že na kitesurfing sa dávajú ľudia, ktorí nemajú dosť času a trpezlivosti a zábavu na vode si chcú užívať čo najskôr. Svoj vlastný názor si spravte sami.

Fyzická náročnosť

Kitesurfing je objektívne menej náročný šport ako windsurfing. Viacero windsurfistov prešlo na kite, lebo sa nechcelo vzdať závislosti od vetra, ale ich zdravotný stav im už neumožňuje naplno sa venovať windsurfingu. Bod pre kitesurfing.

Miesto pre šport

Existujú dve miesta, ktoré sú výhradne určené iba pre jeden z týchto športov. Plytká voda. Miesto, kde sa windsurfisti nedostanú a hrozí im tam pri prípadnom páde zranenie a poškodenie materiálu. Plytké lagúny sú tak výhradne určené pre kitesurfing.

Vstup do vody so stromami, s budovami, prekážkami. Tu zas jednoznačne má prevahu windsurfing. Na bezpečné odštartovanie kitu je potrebná pomerne veľká pláž bez prírodných alebo stavebných prekážok. Množstvo videí a skúseností nám dáva za pravdu.

Bezpečnosť

Veľmi zásadná súčasť obidvoch športov. Môžeme sledovať množstvo narastajúcich nehôd a nešťastí na vode pri kitesurfingu. Z predchádzajúcich odsekov jasne vyplýva, že pri kitesurfingu nie je veľká náročnosť na fyzickú pripravenosť a techniku (pri priemernom športovcovi a výkone). Netreba zabúdať, že obidva športy sa priraďujú k extrémnym športom a menšia náročnosť automaticky neznamená, že športy môže robiť každý. Platí staré osvedčené pravidlo, že sa nič nedeje, pokiaľ je všetko v poriadku. Z analýz nešťastí vyplýva, že v prípade straty kontroly nad jazdou je okrem kitesurfistu v ohrození každý do vzdialenosti 200 metrov (v smere jazdy po vetre). Pri windsurfingu je to 5 metrov a pri extrémnych skokoch do 20 metrov. Tento fakt potvrdzuje aj množstvo zásahov záchranných služieb pri veľkých centrách, kde percento „výjazdov“ na skútri pri záchrane kitesurfistu je oproti množstvu zásahov na záchranu windsurfistov enormné. Náš názor je, že kitesurfingová výbava v žiadnom prípade nepatrí do rúk samoukom.

Záverečný verdikt

Objektívne fakty hovoria, že množstvo výhod je jednoznačne na strane kitesurfingu, do okamihu, keď prichádza na scénu bezpečnosť. Konštrukcia a princíp fungovania kitesufingu sa napriek výrazným posuvom v bezpečnosti v blízkej budúcnosti meniť nebude, a tak zostáva kitesurfing naďalej extrémnym športom. Kombinácia menšej fyzickej pripravenosti a technickej náročnosti pri výučbe je preto v kombinácii so spomínanou bezpečnosť veľmi dôležitá!!! Zostáva preto na racionálnom zvážení potenciálneho kitesurfistu a inštruktora (nevyhnutný pri kitesurfingu), aby si bol každý dostatočne vedomý rizika a prípadných následkov pri rizikových situáciách.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu