Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Sup & Surf

Dnes zomrel otec windsurfingu Jim Drake

Jim Drake (1929-2012) bol americký letecký inžinier, ktorý sa zapísal do histórie windsurfingu ako jeho vynálezca. Za života čelil viacerým patentovým sporom a súdom, v ktorých sa prvenstva dožadovali Angličan Peter Chilvers a Američan Newman Darby. Aj samotný Jim Drake pripustil, že bol v najlepšom prípade tretí, kto sa pričinil o vznik windsurfingu. Jeho technické nákresy dosky, stredového kĺbu a plachty sú však najbližšie tomu, v akej podobe poznáme windsurfing dodnes. Aj preto ostáva Jim Drake oficiálnym otcom windsurfingu. Vo videu môžete vidieť jeho prvé pokusy na windsurfingu.
Surfmagazin

Drake ako rodený Kalifornčan miloval vodu a plachtenie. Raz pri večernom brandy so svojim šéfom Fredom Paynom vymýšlali niečo ako vetrom poháňanú vodnú lyžu a práve vtedy padol návrh na surf poháňaný vetrom. Drake vtedy myšlienku zavrhol s tým, že sa mu nepáči, že by sa človek musel pripútavať lanom aby udržal plachtu v zvislej polohe. Nakoniec ho inšpirovala loď zo 17. storočia, ktorá nepoužívala na udávanie smeru kormidlo ale práve pohyb stožiarom. Vtedy začal Drake uvažovať o rotujúcom sťažni uprostred dosky, ktorá by sa točila pomocou kĺbu. Potom nasledovala Jimova žiadosť o patentovanie windsurfingu, založenie firmy Windsurfing International a následne vyrábanie windsurfingov.

Windsurfing ho úplne pohltil a napriek kariére leteckého inžiniera pracujúceho na tajných projektoch pre americkú vládu, vrhol sa na propagáciu windsurfingu. Neskôr Jim roky spolupracoval s firmou Starboard. Podpísal sa pod dizajn Formuly  175, raceboard doske, ktorá posunula windsurfing opäť na iný level.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu