Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Foto

Sotavento, Fuerteventura, René Egli centres WS+KT

Centrum René Egli na Fuerteventure sme navštívili štyrikrát, takže všetky informácie máme z prvej ruky. Už samotný počet našich návštev naznačuje, že je veľa dôvodov, prečo sa do tohto strediska vracať. Sú tu naozaj vynikajúce podmienky pre windsurfistov i kiterov, pre úplných začiatočníkov, pokročilých alebo profíkov, ktorí ujazdia aj 9 bft. Tu si totiž príde na svoje úplne každý. Pre pláž Sotavento jednoznačne platí, že ak ju raz navštívite, nie raz sa vrátite.
Surfmagazin

Miesto, kde sa jazdí PWA

Fuerteventura je druhý najväčší Kanársky ostrov a z Európy sa naň letecky dostanete za približne štyri hodiny. Asi 80 kilometrov od letiska sa nachádza nádherná dlhá pláž Sotavento, známa aj tým, že sa tam každý rok jazdí Svetový pohár PWA. Práve na Sotavente nájdete windsurfové a kitesurfové centrum René Egli. Sú to vlastne dve centrá, vzdialené len zopár kilometrov od seba. Z hlavnej cesty vás naň upozornia vlajky a tabule umiestnené pri odbočkách. Prvou odbočkou sa dostanete na René Egli 1, kde sa jazdí spomínaný Svetový pohár PWA. Na jednotke nájdete wind aj kite centrum, požičovňu, školu, bar a možnosť ubytovania v hoteli priamo pri pláži asi 200 metrov od centra. Voda je tu viac chop s vlnami do 1,5 metra. Od centra René Egli 1, ktorého súčasťou je aj kitecentrum, ktoré je jeho súčasťou, sa rozprestiera trojkilometrová lagúna smerom na juh, ktorá siaha až do René Egli 2. Lagúna nie je stála, napĺňa sa s prílivom a večer zasa úplne mizne. 

Ak neodbočíte na René Egli 1, po niekoľkých kilometroch zbadáte odbočku na René Egli 2. Toto centrum je iba pre windsurfistov, kiterii majú vstup zakázaný. Dvojka ponúka magickú lagúnu, ktorá sa zapĺňa len na niekoľko hodín denne, ideálnu na učenie, ale vďaka čistému flatu aj na freestyle. Okrem flatu dvojka ponúkna aj vlny, v silnom vetre až do dvoch metrov. René Egli 2 je oproti jednotke menšie. Nájdete tu požičovňu, školu a malý trstinový bar s rýchlym občerstvením, ktorý je otvorený až do šiestej hodiny večer.

Služby centra
Požičovňa
Windsurfing
Ak sa vám nechce ťahať svoje nádobíčko so sebou, máte možnosť požičať si komplet výstroj priamo na pláži. Centrum ponúka 7 typov dosiek v 28 rôznych veľkostiach a 7 typov plachiet v 42 veľkostiach. Výstroj si môžete meniť podľa podmienok.

Minimálny čas požičania sú tri hodiny a zaplatíte za ne od 60 € plus 5 € za každú začatú hodinu. Cena za 7 dní sa pohybuje od 251 €* a pri 14 dňoch počítajte so sumou od 419 €*.

Kitesurfing
Cena za 7 dní sa pohybuje od 291 €*, za 14 dní zaplatíte od 489 €*.

* Presná výška závisí aj od toho, či si výstroj rezervujete dopredu a či si požičiavate v hlavnej sezóne, alebo mimo sezóny. Cena nezahŕňa neoprén a trapéz.

Stand up and Paddle
Ak máte požičaný windsurfing alebo kiteboard, Stand up and Paddle máte zadarmo. Dá sa však požičať aj samostatne. Za deň zaplatíte 25 €.

Úschovňa
V René Egli 1 vám umožnia uskladniť si u nich aj vlastný windsurfingový či kiteový materiál. Poplatok za sedem dní je 90 €, počas hlavnej sezóny, teda v júli až auguste (v červenci až srpnu), je to 110 €. Za 14 dní zaplatíte 165, respektíve 187 €.

Škola a kurzy
Centrum, samozrejme, ponúka aj rôzne typy kurzov. Cena za základný kurz pre deti trvajúci 8 hodín je 160 €. Kurz pre začiatočníkov v trvaní 10 hodín stojí 190 € a za 5-hodinový kurz pre pokročilých zaplatíte 140 €.

Shuttle bus
Centrum poskytuje aj kyvadlovú dopravu, ktorá jazdí niekoľkokrát denne medzi René Egli 1 a René Egli 2. Táto doprava je bezplatná pre účastníkov kurzov a zákazníkov centra. Minibus vás taktiež zavezie z centier do okolitých mestečiek.

Záchranná služba
Centrum má vlastnú záchrannú službu, ktorá za vami v prípade potreby vyrazí na skútri. Ak vám budú musieť odniesť váš materiál na breh, vyhradzujú si právo na poplatok 30 €. Ak je váš materiál poškodený alebo sa stratí, poplatok neúčtujú.

Ubytovanie
Ako sme už spomenuli, ubytovať sa môžete v hoteli priamo pri pláži. Vzhľadom na štyri hviezdičky treba rátať s vyššími sumami. Na svojej webovej stránke ponúka René Egli ubytovanie v ďalších siedmich hoteloch v okolí. Centrum sa však nachádza iba tri minúty autom od mestečka Costa Calma, kde nájdete množstvo ponúk na ubytovanie. Smerom na juh sú to mestečká Esquinzo (8 km) a Jandía (12 km).

Klíma a vietor
Fuerteventura ako ostrov večnej jari ponúka príjemné teploty od 20 °C v januári (lednu) až do 30 °C v auguste (srpnu). Vďaka neustálemu vetríku, vetru až vetrisku sa však ani počas najväčšej horúčavy nebudete piecť. Nočné teploty ani počas zimy neklesajú pod 16 °C . Teplota vody sa pohybuje od 19 °C v zime a od 23 °C v lete.

V letných mesiacoch rátajte so silnejším vetrom. Fúka každý deň, menej či viac, väčšinou viac. Od mája (května) do septembra (září) máte 80-percentnú pravdepodobnosť vetra nad 4 bft., v júni (červnu), júli (červenci) a auguste (srpnu) je to 100 %.

V zime je vietor miernejší, treba rátať s tým, že niekoľko dní vám nefukne vôbec, vtedy máte možnosť vyskúšať si Stand up and Paddle alebo si posurfovať. Pravdepodobnosť vetra nad 4 bft. je 45 až 60 %.

Podrobné informácie nájdete na www.rene-egli.com, kde sa môžete pomocou live webkamery preniesť priamo na miesto a pozrieť si aktuálne podmienky. 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu