Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Sup & Surf

V sobotu volíme Windsurfing!

V dnešných neprehľadných volebných kampaniach je jedna vec istá! Jana Kiššová je jedna z nás a preto by sme ju mali všetci podporiť. Ak neviete o koho ide, prečítajte si aktuálny rozhovor s poslankyňou NR SR za SaS a windsurfistkou Janou Kiššovou.

Surfmagazin

Ako si začala s windsurfingom? Máš tento šport v “rodine”?
Bolo to na podnet môjho brata v čase, kedy bol windsurfing na Slovensku ešte v plienkach. Ako mladšia sestra som sa chcela bratovi vo veľa veciach rovnať a bol pre mňa vždy veľkým športovým vzorom. V tom období boli možnosti veľmi limitované, nebolo možné kúpiť si windsurfing len tak v obchode.  Môj brat s otcom si však poradili a prvých zopár dosiek vyrobili ručne doma v garáži. Dodnes si pamätám, ako po celej záhrade poletovali polystyrénové guličky a všetko smrdelo od epoxydu. Mama s otcom šili plachty podľa vzorov z katalógov, stožiar vyrobili z duralových trubiek a rahno bolo dokonca drevené. Dnes sa mi to zdá ako vymyslený príbeh niekoho, kto nešetrí fantáziou. Musím však povedať, že rodičia boli v tomto úžasní a obetaví. Nebyť toho, možno by som sa k tomu športu nikdy nedostala.

Aké boli začiatky? Predsa len windsurfing musel byť pre teba ako ženu dosť náročný šport. Nechcela si to vzdať?
Bolo to naozaj náročné. S windsurfingom som začínala, keď som mala 13 rokov a už len vytiahnuť plachtu z vody bol pre mňa problém. Na rukách som mala krvavé mozole, na kolenách samú modrinu a obvykle som bola vyžmýkaná ako citrón… Ale ako som už povedala – keď to išlo môjmu “veľkému bratovi”, nemohla som sa vzdať. Navyše mi povedal, že prvých 300 pádov sa nepočíta, tak som mala silnú motiváciu nenechať sa odradiť a skúšať to ďalej. Keď prišli prvé momenty jazdy v sklze, tak som vedela, že to bude šport na celý život.

Kde najradšej jazdíš? Tvoje obľúbené spoty?
Výborne sa jazdí v Chorvátsku (Pelješac, Brač) alebo v Grécku (Rhodos). Destinácie však vyberá môj brat, ja sa vždy prispôsobím. Sú to pre mňa mimoriadne vzácne chvíle spolu si zajazdiť, posedieť si na pláži, stráviť spolu dovolenku a mať čas porelaxovať. Tento rok plánujeme opäť Grécko, tak sa veľmi teším.

Ak jazdíš na Slovensku, kde ťa môžeme na vode stretnúť?
Posledné roky na Slovensku veľmi nejazdím, pretože žiaľ nemám čas. Často pracujem dlho do noci, rovnako aj cez víkend. Keď sa však podarí, “Guláška” pri Senci je veľmi fajn.

Aké máš najradšej podmienky – obľúbená veľkosť plachty, plaváku?
Nie som žiadny profík, plavák tak 130 l, plachta okolo 5.0. Značky a modely ako politik pomenovať nesmiem, bola by to reklama.

Čo pre teba windsurfing znamená? Je to šport, hobby, súčasť života…?
Windsurfing je pre mňa najúžasnejší šport, čo do pocitu z akcie. A to mám s čím porovnávať J. Lyžujem, hrávam squash a bedbinton, hrávala som volejbal, robila som biatlon, občas potápam, behávam a chodím do posilovne. Ale jazda na windsurfingu, vietor vo vlasoch, jazda v sklze, podarená halza – to sa nedá s ničím z toho porovnať. Nemusím to viac popisovať, pretože čitatelia tohto magazínu určite veľmi dobre vedia, o čom hovorím.

Berieš windsurfing ako dobrú terapiu po sedeniach v parlamente?
Windsurfing beriem ako vynikajúco strávený aktívny oddych po celom roku tvrdej práce. Milujem tú typickú atmosféru windsurfingových centier, pocit únavy po dvoch hodinách “makačky” na vode, zbožňujem sedieť na brehu a pozorovať ostatných, ako jazdia. Je to asi svojím spôsobom forma terapie.

Vieme, že aj Ivan Mikloš jazdí na windsurfingu. Sedí v parlamente ešte nejaký ďalší skrytý windsurfista?
Tak to neviem. Nevedela som ani to, že Ivan Mikloš je windsurfista.

Ak by ťa mali voliť windsurfisti, vietor o sile 5 bft nám asi sľúbiť nemôžeš. Prečo by sme ťa teda mali voliť?
To je pravda, vietor sľúbiť neviem J. Celkovo radšej konám ako sľubujem. Čo je ale podstatné – sme strana služných ľudí a odborníkov. Nie sú za nami žiadne kauzy alebo škandály, ktoré by poškodili ľudí na Slovensku. Myslím si, že si zaslúžime hlasy občanov, ktorí preferujú skutočné riešenia a ktorí chcú, aby sme hájili záujmy Slovákov, nie záujmy Bruselu. Sme ľudia, ktorí držia slovo. Som totiž presvedčená, že prichádza obdobie, v ktorom to budeme bytostne potrebovať.

Ktoré miesto z päťstupňovej škály závislosti od windsurfingu by si označila v našom miniteste?

  1. Zajazdím si sem tam.
  2. Rada si zajazdím vždy, keď je príležitosť.
  3. Snažím sa jazdiť čo najviac. Aj dovolenky si organizujem tak, aby na mieste oddychu fúkalo.
  4. Windsurfing milujem. Je to moja vášeň.
  5. Mám tiky vždy, keď fúka a podieľam sa na poklese HDP, lebo utekám z práce na vodu.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu