Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Foto

HOTNEWS —> Zuzana Vráblova je majsterka sveta!

Máme ZLATÚ MEDAJLISTKU Z MS WAKESKATE !!! Gratulujeme...

 

Surfmagazin

preto vám prinášame skvelý rozhovor s touto slečinkou z Piešťan .)…

Na paškál sme si zobrali úradujúcu viacnásobnú majsterku sveta vo wakeskate Zuzanu Vráblovú. Pokecali sme o jej začiatkoch, úspechoch, budúcich plánoch aj o zákulisí na súťažiach. Zuzana je odchovaná na vodách piešťanskej Sĺňavy, ktoré najskôr brázdila na vodných lyžiach. Tie neskôr vymenila za wakeskate, ktorému ostala verná doteraz.

 

Takže na začiatok taká obligátna otázka. Aké boli tvoje začiatky?
Určite dôvodom prečo som sa dostala ku wakeskatingu, bolo to, že som sa už od malička venovala vodnému lyžovaniu, dokonca na vysokej úrovni. Trénovala som viac za člnom, ale aj na vleku a tam som mala možnost vidieť wakeboard a wakeskate, stretnúť jazdcov, čo to vedia a vyskúšať to.

Prečo wakeskate a nie wakeboard?
Wakeboard som vyskúšala ešte v čase, keď u nás v Piešťanoch nebolo veľa jazdcov, ktorí by sa tomu nejako viac venovali a skúšali triky, taktiež neexistovali žiadne prekážky na vleku a tak som sa naučila základné triky a tam to skončilo…nemala som v tom čase žiadnu motiváciu. Wakeskate som skúsila o pár rokov neskôr a hneď sme s kamarátmi začali skušať všelijaké triky, shovity a dodnes skúšame stále niečo nové. Nejako ma to chytilo, baví ma to a tak sa tomu venujem dodnes.

A samozrejme v porovnaní s wakeboardom – NO BINDINGS – MORE FREEDOME ;-))

Jazdíš na skateboarde?
Tak urciteeeee 😀 že som skúsila aj jazdu na skateboarde, ale nikdy som sa tomu nejako viac nezačala venovať…Wakeskating ma napĺňa dostatočne, ale keď mám volno a chuť tak si rada zajazdím na longboarde, hlavne pred jazdením na vode. Cez zimu zasa jazdím na snehu snowskate.

Favorite trik?
360 shovit, bigspin na box.

Si majsterka sveta vo wakeskate a žiješ na Slovensku, kde asi nemáme úplne najideálnejšie podmienky na tréning. Ako teda vyzerá tvoj tréning? Kam chodíš jazdiť?
Tak ešte počas zimných mesiacov (ak je tá možnosť) zvyknem zavítať do Ázie – Thajsko, Filipíny, kde sú vybudované wake parky s množstvom prekážok a hlavne je tam teplo. Tam sa stretávam s jazdcami z rôznych kútov sveta. Spolu jazdíme a trénujeme. Pred sezónou je ideálne rozjazdenie v Tureckej Antalyi, keď je u nás ešte stále studená voda, no a počas sezóny cestujem po celej Európe, najčastejšie však do Nemecka – Schwandorf, kde mám vytvorené najlepšie podmienky na jazdenie (za čo ďakujem Jirkovi) a taktiež tam organizujeme kempy pre začiatočníkov, ale aj pokročilých. Rada chodím aj do Maďarska alebo Rakúska…

Nerozmýšlala si, že odídeš kvôli kariére napríklad do USA? (lepšie podmienky na tréning, sponzoring,…)
Rozmýšlať som rozmýšlala nad hocičím a určite aj nad touto možnosťou, keďže ma to aj nemalú chvíľku ťahalo ísť študovať a jazdiť do Ameriky… Štúdium tam je však dosť finančne náročné a podmienky sú tam skôr vytvorené na jazdenie za člnom alebo skútrom. Ja mám predsa len radšej ten vlek a čo sa týka sponzoringu a podmienok som veľmi spokojná aj doma. Taktiež so školou je to v pohode, keďže mám individuálny študijný plán. Študujem kondičné trénerstvo na FTVŠ v Bratislave.

Čo myslíš, treba mať na tento šport trochu “mužskú” povahu? Predsa len nie je to balet ani spoločenský tanec. Máš nejakú parťáčku, s ktorou chodíš trénovať, alebo jazdíš radšej s chalanmi?
Ťažko povedať či mužskú povahu, ale určite si to žiada dávku odvahy, odhodlania, sebazaprenia hlavne keď sa učia nové triky, taktiež silu, výdrž… Ale myslím, že toto nechýba ani nám ženám ;-)). Čo sa týka wakeskatingu, radšej jazdím s chalanmi, od ktorých mám možnosť učiť sa nové triky a ktorí mi vždy radi poradia. Ale aj tak je moja najväčšia parťáčka Katka Janečková, ktorá jazdí na wakeboarde. Chodíme spolu na rôzne wake tripy, z ktorých máme veeeeľa pekných zážitkov. 

Jazdíš radšej vlek alebo za člnom?
Viac ma baví vlek, kde je vždy veľa prekážok a hlavne môžme jazdiť viacerí naraz, hecovat sa do trikov a proste sa baviť. Určite aj vlny, ktoré vytvára motorový čln majú svoje čaro, preto si chodím rada zajazdiť aj za čln, aj keď je to len pár krát za sezónu.

Kde bude Zuzana Vráblová o 10 rokov? Budeš ešte pretekať, budeš vôbec jazdiť, budeš sa pohybovať okolo športu, alebo to zabalíš a budeš napr. právnička? Rozmýšlaš nad budúcnosťou?
Kde budem o 10 rokov? Tak to fakt netuším aj keď samozrejme že rozmýšľam nad budúcnosťou… Zatiaľ ale využívam všetky možnosti a prostriedky na to, aby som sa mohla venovať wakeskatingu.

Myslím si ale, že keď už to z nejakých dôvodov nebude možné ´iba´ jazdiť aj tak sa budem motať okolo športu. Baví ma táto komunita a keďže aj študujem na FTVŠ a nie právo ani medicínu, tak zo mňa právnička ani doktorka nebude.

Vždy ma prekvapí (pozitívne), keď niekto od nás dosiahne svetový úspech. Ty si viacnásobnou majsterkou sveta! Ako to vnímaš a ako ťa vnímajú tvoje súperky? Ako vlastne takéto preteky prebiehajú, aká je úroveň, ako sa hodnotí?
Tak napríklad vrámci majstrovstiev sveta je každému pretekárovi poskytnuté 1 kolo a pol alebo 2 kolá (ak je menši vlek ako ten v Abu Dhabi) na predvedenie svojej čo najlepšej zostavy, kde rozhodcovia hodnotia náročnosť a prevedenie trikov, kompozíciu zostavy a taktiež riskantnosť. To znamená, že ak pretekár zaradí hneď v úvode jazdy ťažší trik, získava body navyše.

So súperkami sme dobré kamarátky, lebo ako stále hovorím, tento šport nie je o súťažiach a tituloch, ale o tom, že nás táto aktivita proste baví. Nie je medzi nami žiadna rivalita, práve naopak, radíme si navzájom, všetci sa tešíme, keď sa niekomu z nás podarí nový trik… Získať titul je pekné, tešííí ma to veľmi, aj keď viac možno sponzorov. 😉

Sponzori –  Liquid Force CZ, Nike 6.0, See You Optic, Body Energy Club, Skullcandy, Capix helmets a neustála energia a výborný support Red Bullu.

Ďakujem všetkým a hlavne mojim rodičom!

 

 

 

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu