Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Vodný multitalent Robby Naish má 53 rokov

Ak by bol windsurfing drogou, Robby by bol jeho dílerom. Prvýkrát stál na stupni víťazov, keď mal trinásť rokov. Desaťročia bol na vrchole, vybojoval 23 titulov majstra sveta. Dnes má svoju vlastnú značku Naish, ktorá vyrába a predáva nielen windsurfingový a kitesurfingový materiál, ale aj doplnky a oblečenie. Unikátom je jeho forward loop premenovaný na longboard loop, ktorý skočil s 3,72-metrovou doskou. Narodil sa 23.4.1963.

Surfmagazin

Ahoj, Robby, väčšina našich čitateľov ťa síce určite pozná, ale napriek tomu – predstav sa nám.
Volám sa Robby Naish. Mám 53 rokov a žijem v Haiku na Maui, jednom z havajských ostrovov. Narodil som sa v La Jolla v Kalifornii, ale vyrastal som v Kailua na Havaji. S windsurfingom som začal, keď som mal jedenásť, bolo to v roku 1974, a odvtedy jazdím stále. Prvý titul som získal o dva roky neskôr v roku 1976 na Bahamách a odvtedy som vyhral 23 rôznych svetových titulov vo windsurfingu. V roku 1998 som začal kitesurfovať. O rok neskôr sme začali v mojej firme Naish Sails Hawaii vyrábať kiteboardy. Windsurfingové dosky vyrábame od roku 1995. Dnes už nesúťažím, ale som stále windsurfingovo i kitesurfingovo aktívny. Popritom robím aj Stand up and Paddle. Mám 28-ročnú dcéru Nani a vnučku Lilikoi. Nesmiem zabudnúť na moju nádhernú ženu Katie a trojročnú dcérku Christinu. Ony a jazda na vode – to je môj svet.

Ako sa začal príbeh Robbyho? Kedy a ako si sa dostal k windsurfingu?
Jednoducho som bol v správnom čase na správnom mieste. Jedného dňa som stretol nejakých windsurfistov na pláži a jednoducho sa k nim pridal. Keď vyrastáte na Havaji, v podstate sa tomu nedá vyhnúť.


Tvoj otec bol surfista, surfové dosky aj vyrábal. Prišla prvá inšpirácia od neho? Skúšal ťa namotať?
Práveže ja som namotal jeho. Môj otec Rick bol surfista a šampión na katamaránoch hobie cat, ale ja som začal s windsurfingom skôr ako on. On si potom zobral môj výstroj a učil sa na ňom. A krátko nato začal vyrábať windsurfingové dosky.

Ako dlho ti trvalo, kým si sa naučil základy windsurfingu? Pamätáš si vôbec na svoj prvý sklz?
Úprimne, trvalo to dosť dlho, pretože som bol malý a vtedy neexistovali žiadne dosky a plachty pre začiatočníkov. Na sklz som ani nepomyslel, ten prišiel až po pár rokoch, keď už som mal lepšiu výbavu.

Čo bolo najťažšie naučiť sa?
Najťažšie bolo vôbec vytiahnuť plachtu z vody. Dlhé drevené rahná boli vtedy pekelne ťažké. V porovnaní s tým bolo potom už všetko jednoduché. Pamätáš si na svoje prvé preteky? Bol si dosť mladý, keď si začal súťažiť.

Mal si rešpekt pred skúsenejšími hviezdami na vode?
Moje prvé preteky boli lokálne, u nás doma v Kailua. Prvý skutočný event bol pre mňa americký národný šampionát v Kalifornii. Windsurfing bol vtedy mladý šport, preto tam neboli žiadne skutočné hviezdy na vode. Ale rešpekt pred ostatnými chalanmi som mal.

Svoj prvý titul majstra sveta si vyhral v 1976. Už 34 rokov tráviš na vode… Ešte stále túžiš jazdiť?
Jasné. Teraz už, samozrejme, potrebujem na vzrušenie viac vetra a väčšie vlny, ale ten pocit je stále rovnaký.

Vyskúšal si všetky disciplíny – wave, slalom, race, freestyle…Wave je tvoja najobľúbenejšia. Prečo?
Na začiatku som miloval racing na long boardoch. Potom sa začalo jazdiť na kratších doskách, a tým pre mňa skončila zábava, pretože taktika sa stala druhoradá, menej ovplyvňujúca jazdu, než ako to bolo na long boardoch. Mal som rád tú hru, nevyhnutnosť predvídať, kalkulovať, byť ten najmúdrejším… nie iba dostať dosku do najvyššej rýchlosti, ako je to teraz. Wave sailing je moja závislosť. Je to najväčšia sloboda a najväčší extrém.

Čo pre teba windsurfing znamená? Je to práca alebo hobby? Alebo oboje?
Je to práca, hobby, šport, minulosť, dúfam, že aj budúcnosť, a určite životný štýl.

Čo si myslíš o novej generácii jazdcov? Máš favorita?
Nemám konkrétneho favorita, ale myslím si, že je teraz na scéne viacero mladých talentov. Chvíľu to trvalo, ale teraz je tu skutočne fantastická generácia, ktorá posúva windsurfing do ďalšieho levelu.

Patríš medzi najlepších windsurfistov v histórii tohto športu, si žijúca legenda. Čo tvoja motivácia? Aké máš ciele a plány do budúcnosti?
Užívam si život naplno, snažím sa brať život, aký je, prežiť každý deň. Nemám nijaké veľké plány do budúcnosti, nikdy som ich ani nemal. Snažil som sa žiť, ako najlepšie som vedel, tvrdo pracovať a čakať, čo príde. Zdá sa, že mi tento môj prístup celkom vyšiel.

Čo ti windsurfing v živote dal a, naopak, vzal? Aké sú výhody a nevýhody byť profesionálnym windsurfistom?
Môj život bol a stále je úžasný. Samozrejme, vždy sú nejaké za a proti – pri každom rozhodnutí, ktoré v živote urobíte, ale ja by som nič nemenil. Cítim sa slobodný a to je pre mňa najcennejšie. Myslím si, že hoci život vie byť pekne komplikovaný, som šťastný a spokojný. Windsurfing mi dal viac, než potrebujem. Skvelé je, že ho stále milujem.

Aký je tvoj obľúbený spot? Je to tvoj domáci spot?
Mojím najobľúbenejším spotom je Hookipa. Mám to blízko z domu. Na windsurfingu je ale krásne práve to, že s ním môžete objavovať stále nové miesta.

Počas svojej kariéry si vyhral množstvo súťaží a máš veľa ocenení. Je nejaké ocenenie, ktoré si extra vážiš, ktoré je niečím výnimočné?
Úprimne, nemám žiadneho favorita. Mal som šťastie, že som vyhral množstvo cien. A všetky sú pre mňa vzácne.

Si vo windsurfingovom biznise (súťaže, sponzoring, vývoj materiálu) pomerne dlho. Vidíš nejaké zmeny? Je to lepšie, ľahšie alebo práve naopak?
Windsurfing sa akoby ocitol v slepej uličke. Nemá takú podporu ako v minulosti, nie je taký veľký. Pritom je to škoda, pretože súčasný materiál a vybavenie poskytujú oveľa väčšiu zábavu na vode, ako to bolo v minulosti. Nie je to veľký biznis, ale stále je to jeden z najkrajších športov na svete, ak nie úplne najlepší.

Ak by si mal tú moc niečo zmeniť, čo by si pre windsurfing urobil?
Podľa mňa by sa ľudia z PWA a windsurfingového biznisu mali snažiť viac windsurfing zviditeľniť. Je to extrémny, dynamický šport, ktorý má šancu zaujať mladých ľudí túžiacich po adrenalíne. Dostať ho viac do telky, ukázať ho ľuďom. Máš svoju vlastnú značku Naish.

Prečo si začal vyrábať vlastné dosky a plachty? Je to ťažké byť v tomto biznise, najmä teraz v čase svetovej krízy?
Že som začal vyrábať vlastné produkty, to bola zhoda okolností. Je to skvelý biznis v tom, že vyrábate také cool produkty. Trh sa neustále vyvíja, nie je to vždy jednoduché, ale môj tím, s ktorým spolupracujem, je skvelý. Pri práci a vývoji nových produktov je kopec zábavy, keďže všetci sme tomuto športu oddaní a pracujeme so zanietením. Na konci dňa je najdôležitejšia spokojnosť a to, že sme hrdí na to, čo vyrábame.

Čítal som, že si začal s kitesurfingom. Asi ťa to dosť chytilo, keďže si v ňom dosiahol aj nie nepatrné úspechy, napríklad titul majstra sveta v roku 1999. Môžeš ho porovnať s windsurfingom?
Kitesurfing ti dá kopec zábavy aj na rovnej vode a pri slabom vetre. Na extrémny šport je veľmi jednoduchý, dá sa rýchlo naučiť a dá sa v ňom rýchlo dosiahnuť pomerne vysoká úroveň. Môžeš v ňom byť rýchlo dobrý. Mňa na začiatku prilákali hlavne skoky. Milujem výšky, skoky a na kite to môžeš robiť kdekoľvek, dokonca na úplne rovnej vode. Pre mňa to bol fantastický doplnok k windsurfingu. Dnes môžem byť s windsurfingom, kitesurfingom a SUP na vode každý deň. Viem sa prispôsobiť akýmkoľvek podmienkam.

Ako vyzerá tvoj život dnes? Jazdíš každý deň alebo sa už viac venuješ firme?
Snažím sa byť na vode každý deň, ale veľa cestujem a takisto musím vybavovať pracovné veci, e-maily. Na vode som viackrát do týždňa, a keď sú neodolateľné podmienky, tak aj každý deň. Som taký unikátny biznismen. Nemám pracovný stôl, nenosím kravatu, nepracujem od deviatej do piatej. Usilujem sa robiť efektívne, manažujem dôležité veci a udržujem balans vo firme. Opäť musím spomenúť môj talentovaný tím, ktorý tvrdo pracuje a udržuje veci v pohybe, takže nemusím manažovať každý detail.

Posledná otázka: Čo by si odkázal našim čitateľom v Českej republike a na Slovensku? Windsurfing nepatrí u nás medzi najmasovejšie športy, ale predsa tu existuje početná skupina windsurfistov. Teším sa na stretnutie na vode! Neprestávajte jazdiť, na vode je stále čo objavovať a z čoho sa tešiť. Aloha.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu