Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Foto

Antoine Albeau vládne rýchlosti

Svojou úctyhodnou výškou 1,85 centimetrov a váhou takmer sto kíl je Tonio, ako ho volajú priatelia, skutočne neprehliadnuteľný. Posledné roky je však neprehliadnuteľný najmä na vode. V roku 2008 porazil rýchlostný rekord Finiana Maynarda a s rýchlosťou 49,09 knots (90,91 km/h) sa stal najrýchlejším windsurfistom na svete. Desaťnásobný majster Francúzska a štvornásobný víťaz PWA v slalome za sebou nám prezradil, prečo sa Francúzom v slalome darí.
Surfmagazin

 Ahoj, Antoine, väčšina našich čitateľov ťa síce určite pozná, ale napriek tomu – predstav sa nám.
Volám sa Antione Albeau, priatelia ma volajú Tonio, anglicky hovoriaci windsurfisti ma prekrstili na Tony Elbowa. Narodil som sa vo Francúzsku v La Rochelle. Žijem na západnom pobreží Francúzska, na skutočne malom ostrovčeku Ile de Ré, spolu so svojou rodinou.

Ako sa začal príbeh Antoina Albeaua? Kedy a ako si sa dostal k windsurfingu?
Moja cesta k windurfingu sa začala na tom najočakávanejšom mieste, na pláži. Môj otec bol totiž jeden z prvých mužov, ktorí vyskúšali windsurfing vo Francúzsku. Bolo to okolo roku 1978. Dosť ho to chytilo, tak sa rozhodol otvoriť si jachtovú a windsurfingovú školu. Mali sme tam materiál, na ktorom som ako 5-ročný začal skúšať jazdiť.

Ako dlho ti trvalo, než si sa naučil základy windsurfingu? Pamätáš si na to vôbec?
Keď som začal jazdiť, tak sklz ešte neexistoval. Keď tak nad tým rozmýšľam, nepamätám si na svoj prvý sklz, bolo to už strašne dávno. Ale na čo si spomínam, sú prvé skoky. Skákanie bolo úžasné. Brázdiť vodu a vyskočiť, to bolo neuveriteľné! Kto vtedy dokázal vyskočiť a ukázať finku nad hladinou, bol kráľ.

Mal si nejakého učiteľa, lektora, ktorý ťa učil a posúval ďalej?
Mojím prvým učiteľom bol môj otec. Neskôr, keď som začal chodiť do školy, sme si mohli na hodine telesnej výchovy vybrať z rôznych športov, medzi iným sme sa mohli učiť windsurfing. Takže som sa zdokonaľoval v jazdení priamo v škole. Každý víkend sme chodili so spolužiakmi na nejaké preteky.

Čo bolo pre teba najťažšie sa naučiť?
Tak to je strašne dlhý zoznam. Veľa vecí je vo windsurfingu ťažkých, nie je to vôbec ľahký, jednoduchý šport. Pre mňa osobne bolo najťažšie naučiť sa freestyle alebo wave triky. Dať čistý backloop alebo skočiť shaku, flaku, to bol dlhý proces.

Tvoje prvé windsurfingové preteky? Pamätáš si na nich?
Na prvé preteky si nepamätám, ako som už spomínal, chodili sme pretekať už v škole, ale to boli skôr detské hry ako vážne preteky. V pamäti mi ale navždy ostane môj prvý titul. Mal som 14 rokov a stal som sa francúzskym šampiónom do 15 rokov. Bolo to v roku 1986 na juhu Francúzska.

Patríš medzi najlepších slalomových jazdcov na svete. Aký je to pocit? Musí to byť psychicky náročné, keď všetci od teba očakávajú vždy najlepší výkon. Ako to prežívaš?
Necítim nejaký tlak. Na každé preteky sa pripravujem, koncentrujem sa a snažím sa zajazdiť čo najlepšie. Nemyslím na očakávania, pretože sa nechcem dostať do nejakého stresu. Som najrýchlejší windsurfista na svete a som na to veľmi hrdý.

Čo si myslíš o svojom vybavení? Si spokojný s JP doskami a plachtami NeilPryde? A čo hovoríš na tím, za ktorý jazdíš?
JP a NeilPryde patria medzi najväčšie spoločnosti a ja som veľmi rád, že som ich súčasťou. Tím je perfektný, všetci jazdci spolu vychádzajú veľmi dobre. Nemôžem sa sťažovať, starajú sa o mňa a všetko funguje.

Čo pre teba windsurfing znamená? Je to práca alebo hobby? Alebo oboje? Keď ideš na vodu, berieš to ako prípravu a tréning na preteky alebo si ideš niekedy zajazdiť len tak pre zábavu?
Keď som začínal, bol windsurfing moje hobby. Postupne sa to ale začalo otáčať a po prvých úspechoch sa to zmenilo úplne. Windsurfing sa stal mojou prácou, ale keď robíš prácu, ktorú miluješ, je to najlepšia vec, čo sa ti môže v živote stať. Windsurfing mám v krvi a navždy mi tam ostane. Vždy keď môžem, idem si zajazdiť. Keď je dobrý vietor a som doma, idem si zajazdiť na svoj domáci spot so svojimi priateľmi. To je moja najobľúbenejšia kombinácia.

Čo ti windsurfing v živote dal a, naopak, vzal? Aké sú výhody a nevýhody byť profesionálnym windsurfistom?
Windsurfing mi zobral celý môj život a dal mi nový. Stali sa dobré aj zlé veci, ale svoj život milujem, nikto ho nemá perfektný. Som skutočne šťastný, že mám taký život, aký mám, a nikdy by som ho nechcel zmeniť.

Aký je tvoj obľúbený spot? Je to tvoj domáci spot?
Jeden z najlepších windsurfových spotov na svete je Maui, ale ja mám rád svoj rodný ostrov a spot, ktorý mám tam, je pre mňa úplne naj na svete.

Viem, že máš rád vo windsurfingu všetky disciplíny – wave, slalom, freestyle…Slalom a wave sú ti však predsa len najbližšie. Prečo?
Formula je tiež dobrá. Dostal som teraz formula dosku a skúšal som ju v Argentíne. Pre mňa tvoria všetky disciplíny windsurfing a ja chcem byť najlepší vo všetkých. Wave je super, ale najradšej idem rýchlosťou 49,09 knots. Francúzi posledné roky dominujú slalomovým disciplínam.

Ty aj Valerie ste v slalome roky na popredných miestach. Majú Francúzi nejaký špeciálny recept?
Myslím si, že Francúzsko je krajina stvorená pre windsurfing. Máme tu množstvo nádherných spotov. Môžete tu jazdiť všetky disciplíny, každý si nájde to svoje miestečko. To je možno časť nášho tajomstva.

Sleduješ štýl jazdenia svojich súperov? Ktorého jazdca, samozrejme okrem seba, považuješ za najlepšieho, najzaujímavejšieho?
Jasné, že sledujem aj svojich konkurentov, ale nemám medzi nimi favorita. Keď som bol tínedžer, zbožne som vzhliadal k Robbymu Naishovi a Björnovi Dunkerbeckovi. Dnes sa snažím trénovať toľko, koľko sa dá, a urobiť raz najlepší jibe v slalome.

Vyhral si už množstvo súťaží a máš veľa ocenení. Je nejaké ocenenie, ktoré si extra vážiš, ktoré je niečím výnimočné?
Nemám len jednu, ale hneď dve pre mňa najcennejšie trofeje. Cením si svoj titul majstra sveta vo windsurfingu a cenu za svetový rýchlostný rekord.

Ako viacnásobný víťaz Svetového pohára vo windsurfingu si dosiahol obrovský úspech, o akom sa mnohým windsurfistom iba sníva. Čo ťa motivuje a posúva dopredu? Aké máš ciele a plány do budúcnosti? Čo by si chcel ešte dosiahnuť?
Ako som už spomínal, to, čo robím, chcem robiť vždy perfektne. To ma ženie dopredu, byť stále najlepší, udržať si svoju pozíciu. Dokázať si, že na to mám. A čo by som chcel dosiahnuť? Mojím snom je prekonať hranicu 50 knots.

Čo je podľa teba pri jazde na vode dôležité. Môže byť každý taký rýchly?
Za určitých okolností áno. Treba mať dobrú techniku a rozmýšľať, ako využiť svoje schopnosti a čo dokáže vaša výbava. Pri slalome napríklad nikdy nejazdite v dráhe jazdca pred vami. Jazdite vždy v trochu inom uhle. Turbulencia od jazdca pred vami je silnejšia, čím ste k nemu bližšie.

Máš rád rýchlosť, miluješ aj rýchlu jazdu na aute? Prekračuješ limity aj na cestách?
Robím to vždy! Dúfam, že to nebudú čítať francúzski policajti. Nechcem nikoho navádzať, ale nemôžem si pomôcť. Rýchlosť, jednoducho, milujem.
 

Ako vyzerá tvoj ročný plán? Koľko času tráviš na cestách?
Väčšinou trénujem tri mesiace na Havaji, tri mesiace som doma, vo Francúzsku, a zvyšok trávim cestovaním na preteky po celom svete.

Keď letíš na preteky, akú váhu má tvoja batožina? Predpokladám, že sa ti nedarí dodržiavať limit.
Rád prekračujem všetky limity… aj na letisku. Moja batožina máva minimálne 500 kg.

Čo rád robíš okrem windsurfingu?
Všetky vodné športy, stand up and paddle, surfing, jet ski, wake boarding, ale aj snowboarding. A čo naopak neznášaš? Neznášam čakanie, ktorého si užijem dosť. Na pretekoch, keď nie je vietor, pri cestovaní, presúvaní na súťaže. A logicky nemám rád bezvetrie. A keď nie sú vlny.

Nainfikoval si windsurfingom aj svoju rodinu? Vie tvoja žena Sarah surfovať?
Moja rodina je počarovaná windsurfingom od začiatku. Môj otec bol dobrý roznášač windsurfingového vírusu, čiže doma sme windsurfingom žili. Moja žena Sarah ale nesurfuje vôbec. Je umelkyňa a venuje sa maľovaniu. Chodí po ostrove a kreslí jeho krásy. Je v tom fakt dobrá a som na ňu pyšný.

Posledná otázka: Čo by si odkázal našim čitateľom v Českej republike a na Slovensku?
Všetkým čitateľom by som chcel povedať, že windsurfing je jeden z najkrajších a najčistejších športov na svete. Je super jazdiť spolu s priateľmi. Raz ho vyskúšate a už nikdy neprestanete. Vidíme sa na vode!

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu