Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Spot guide – Egypt

Popri Kanárskych ostrovoch je Egypt jedinou destináciou, kam sa z Európy dostanete za pár hodín za slnkom a vetrom po celý rok. Turisti ho objavili v 80. rokoch, keď bola populárna najmä Hurghada. Ako prví prišli potápači, potom windsurfisti a neskôr zlákala rovná hladina a teplá voda aj kitesurfistov.
Laci Kobulsky

Ako sa tam dostanete:

Západné pobrežie má tri letiská: v Káhire, Hurghade a v Marsa Alam. Najbližšie k moru je to z Hurghady. Z Káhiry do Zaafarana sú to dve hodiny a z Marsa Alam do El Naaba a Wadi Lahami podobne.

Sinajský poloostrov – Hlavné letisko je v Sharm el Sheikh, ktoré je asi hodinu vzdialené od Dahabu a hodinku a pol od El Tur. Ak idete do Ras Sudr, leťte do Káhiry.

Prevoz

Ak idete cez cestovku, bude vás na letisku čakať autobus. Odvoz väčšej batožiny si treba dohodnúť vopred. V opačnom prípade vás čaká cesta taxíkom. Dôležité je sa o cenu jednať a nesúhlasiť hneď s prvou ponukou. Takisto si cenu dohodnite ešte pred tým, než nastúpite. Ak chcete navštíviť viacero spotov, oplatí sa požičať si auto.

Klíma

Subtropická púštna klíma znamená sucho a teplo, v lete štyridsiatky, v zime je ale chladnejšie 20 – 25 °C.

Vietor

Najveternejšie je tu v lete, keď je 80 % pravdepodobnosť vetra so silou 7 až 8 bft. V zime klesá, ale stále sa drží na 50 %. Egypt nie je waveový raj, skôr si tu zajazdia freeridisti, freestylisti a začiatočníci, ktorí tu nájdu priam ideálne podmienky. V Dahabe a El Tur si však zajazdíte aj na vlnách. V lete sa jazdí v šortkách, na zimu si pribaľte krátky alebo tenký dlhý neoprén. Zatiaľ čo v Suezskom prieplave vietor pomaly narastá počas dňa a fúka až do večera, v Dahabe začína fúkať hneď ráno. V lete vydrží celý deň, počas zimy však poobede vypína.

Pamiatky

Ak vám vyjde čas, urobte si výlet za beduínmi, na vrch Sinaj alebo si choďte zašnorchlovať do Ras Abu Galum.

ZÁPADNÉ POBREŽIE ČERVENÉHO MORA

1. Zaafarana

Táto púštna oáza sa nachádza na polceste medzi Káhirou a Hurghadou. Je to jedno z najveternejších miest regiónu a určite ponúka najviac priestoru na vode. Na pláži sa nachádza iba jeden hotel. Je to príjemná pláž bez skál s plytkou vodou.

2. El Gouna

Presný opak oproti predchádzajúcemu spotu. V El Gouna nájdete špičkové hotely, bary, obrovský prístav a golfové ihrisko. V severnej časti mesta je Mangroovy Beach vyhľadávaná kitermi. Ďalšou možnosťou je privátna pláž pred hotelom Mövenpick. 10 kilometrov južne od El Gouna je skvelá pláž pre začiatočníkov Seahorse Bay.

3. Hurghada

Nájdete tu štyri hlavné spoty pomenované podľa hotela alebo centra. Prvým je Magawish Colona, pekná pláž s plytkou vodou, ďalším je Sofitel/Ibi & Friends, Grand Seas a Yasmin Village/Tommy Friedl.

4. Soma Bay

50 kilometrov južnejšie od Hurghady nájdete luxusné stredisko ponúkajúce perfektný štandard v ubytovaní, ale aj podmienky na vode. Vietor fúka vždy z brehu na severnom konci zálivu, vďaka čomu je hladina mimoriadne hladká. Zajazdia si tu aj tí, ktorí nevedia stúpať po vetre.

5. Abu Soma

Jazdí sa v blízkosti rezortu InterContinental v plytkej vode, čo je výhoda pre začiatočníkov.

6. Safaga

Treba jazdiť pred Hotelom Shams. Spot s veľmi dobrou veternou štatistikou.

7. El Naaba

Komfortná pláž pred hotelom Equinox. Jazdí sa v zálive Baby Bay a Giant Bay. Flat v zálive, za reefom menšie vlny. Dva kilometre južnejšie je kite škola Blue Lagoon.

8. Wadi Lahami

Posledný windsurfingový spot pred sudánskymi hranicami. Jazdí sa pred hotelom Lahami Bay, kde nájdete skvelý freeride spot, o pár kilometrov severnejšie nájdete pri beduínskych stanoch Camp Wadi Lahami s plytkou lagúnou a menšími vlnami za reefom. O 10 kilometrov severnejšie nájdete Camel Beach, gigantickú lagúnu ideálnu na dlhé šlágy.

SINAJSKÝ POLOOSTROV

Je trojuholníkový polostrov ležiaci medzi Stredozemným morom a Červeným morom v Egypte.Nájdete tu najznámejší windsurfingový spot v Egypte Dahab, ktorý bol obyčajnou beduínskou dedinkou, až kým ju v 90. rokoch neobjavili windsurfisti. Poloostrov však okrem Dahabu skrýva aj ďalšie zaujímavé miesta, kde sa oplatí zajazdiť si.

1. Ras Sudr

Miesto perfektné pre začiatočníkov. Vybrať si môžete medzi plytkou lagúnou a otvoreným morom. Pláž je piesková, bez koralov a kameňov.

2. El Tur

Autentické malé mestečko, ktoré ešte nezaplnili turisti, ponúka dva spoty. Moses Bay, kilometrová pláž ideálna na speed, ktorá sa nachádza hneď pri hoteli, pričom začiatočníci sa môžu učiť v malej lagúne. Druhý spot v blízkosti El Tur je Habibi Beach, kde sa tvoria pekné vlny, samozrejme, v rámci egyptských podmienok, nečakajte teda žiadne Pozo.

3. El Nabq

Sharm el Sheikh je síce najznámejšie turistické stredisko Egypta, ale nie pre windsurfistu. Pobrežie je koralové, v blízkosti je národný park Ras Mohamed, raj všetkých potápačov. Zajazdiť si môžete, ak sa vyberiete severne od mesta do zálivu El Nabq, kde je 300-metrová pláž s nízkou vodou, pričom reef tvorí malé vlnky na skoky.

4. Dahab

Po hodine cesty od El Nabq dorazíte do Dahabu. Pre windsurfistov je v južnej časti dediny vyhradený piesočný dvojkilometrový záliv, kde je aj najviac hotelov. V zálive sú tri spoty pre windsurfistov – najbližšie je Blue Lagoon, za malým výbežkom je 800 metrov dlhý úsek nazývaný Speedy a na konci zálivu je Baby Bay pre freestylistov. Ak prejdete za reef na otvorené more, môžete sa tešiť na dvojmetrový swell na Kamikaze. Kitisti majú oficiálny spot pred rezortom Bay View Resort & Spa. Kto chce vyskúšať niečo iné, vyrazí do severnej časti dediny na Assala Lighthouse, kde nájde pekné vlny na skákanie. Pozor na skalnatý vstup.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu