Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Zabudnite na malé dosky, budúcnosť kiteboardingu je na veľkých boardoch!

Ak sa pozrieme na profesionálny wakeboarding, za posledné roky najväčšia zmena prebehla vo veľkosti dosiek. Väčšina jazdcov prešla z menších dosiek na veľkosti podobné snowboardom a dnes sa tento trend začína objavovať aj v kiteboardingu. Na to, či ide o budúcnosť alebo len chvíľkový trend, sme sa spýtali najpovolanejšieho človeka – Alexa Lewis-Hugesa, skúseného wakeboardera, kitesurfera, rozhodcu svetovej tour a v neposlednom rade jazdca teamu Ozone, ktorý už pár rokov nejazdí na ničom, čo mu nesiaha aspoň po bradu.
Laci Kobulsky

Čau, Alex. V poslednom období ťa vidím jazdiť freestyle na obrovských doskách v porovnaní s tým, na čo sme v kiteboardingu zvyknutí. Prečo?

No po prvé preto, že sám som veľký, haha. Ale naozaj, vo všeobecnosti sú dnešné kite dosky extrémne malé. Ja osobne sa snažím zmeniť myslenie kite značiek už pár rokov, no väčšina z nich sa bojí prísť na trh s niečím, čo nie je poriadne odskúšané, a radšej sa drží klasiky. Je to pomalý proces, ale z roka na rok som ovplyvnil už viacerých PRO jazdcov a až teraz začínajú ľudia rozumieť prečo.

Jedna z hlavných príčin, prečo som osobne začal jazdiť väčšie dosky, bola, že som chcel dosku s veľkým rockerom, ktorá má dobrý pop aj dosah, no zároveň je veľmi pomalá. S väčšou veľkosťou to však zrazu dávalo zmysel, pretože má väčší výtlak a lepší sklz.

V minulosti sa jazdilo na relatívne väčších surfových twintipoch, potom zas na krátkych drevených doskách a teraz opäť na veľké dosky?

Vôbec by som sem neplietol prvé kiteboardy, ktoré vznikli „bastardizáciou“ windsurfovej technológie a s tými dnešnými nemajú veľa spoločného. Až teda na to, že boli väčšie, kity vtedy nemali taký silný ťah a od dosky bolo potrebné, aby šla čo najľahšie do sklzu. Malé twintipy sa začali robiť, až keď pokročila technológia kitov, a robili sa pre vtedajší štýl freestylu v podobe boardoff a boardflip trikov. Dnes, ak nemáte záujem o boardoff triky, nevidím jediný dôvod, prečo by ste mali jazdiť podobne malú dosku.

Je to budúcnosť alebo len trend?

Na 100 % to nie je trend, je to niečo, čo bude štandardom, a som presvedčený, že sa raz budeme pozerať na dnešné maličké dosky s úsmevom. Ak sa pozriete na akýkoľvek iný šport ako skate, wakeboarding či snowboarding, tak vidíte, že sa jazdia väčšie dosky ako kedysi. Surfisti sa napríklad roky predháňali a snažili sa jazdiť čo najmenšie dosky, a keď si pozriete staré videá, tak uvidíte ako biedne na nich oproti dnešku jazdili. Pochopili, že je to nanič, a dnes sa jazdia omnoho väčšie surfy, s ktorými sa dajú robiť náročnejšie prvky.

Aké sú výhody vo veľkých doskách?

Lepší sklz, väčšia rýchlosť, lepšie drží jazdu v deravom vetre, lepšie reže hrazy a stúpa do vetra, omnoho lepšie dopady a lepší banance na prekážkach… vidíte hádam nejaké nevýhody?!

Kto by mal stiahnuť po väčšej doske?

Myslím si, že úplne každý by mal skúsiť a niečo väčšiu dosku, akú jazdil doteraz, a sám uvidí a môže sa rozhodnúť. Myslím si, že budú milo prekvapení.

A nakoniec zásadná otázka – akú veľkosť by si odporučil?

To je už otázka vkusu, ale napríklad ja, čo mám 180 cm a 85 kg, jazdím 150 – 160 cm výšku a 43 – 46 cm šírku, čiže niekde po bradu, a záleží na štýle a mieste kiteboardingu. Menšiu dosku jazdím na freestyle a big air a na prk mám o trošku väčšiu dosku.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu