Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Ako jednoducho skontrolovať a správne nastaviť kite bar

Viete o tom, že linky na bare môžu postupom času meniť svoju dĺžku a vy tak stratíte správne jazdné vlastnosti? My vám poradíme, ako si môžete svoj bar skontrolovať a potom aj správne nastaviť!
Laci Kobulsky

Mali ste niekedy pocit, že sa váš kite nespráva podobne ako po jeho zakúpení? Má slabší ťah, prepadá vo veternom okne alebo zabáča do jednej strany? Dôvodom je nepomer lájn na bare, ktorý sa často prejaví po istom čase používania. Dôvodov môže byť niekoľko: ak napríklad často loopujete do jednej strany, natiahne sa vám jedna z riadiacich lájn, ak sa vám stalo, že ste museli odstreliť kite a ten vám ťahala vlna alebo iná prekážka, taktiež to s lajnami narobí kalamitu, no najčastejšie sa objavuje nepomer medzi riadiacimi a power lajnami, ktoré ostanú po istom čase dlhšie ako tie riadiace. Po skúsenostiach z mnohých kite škôl viem, že sa to stáva na každom bare a v škole sme museli pravidelne kontrolovať a opravovať staré bary. Ak máte predĺžené power lajny, vo vzduchu sa to prejaví tým, že vám kite začne tzv. „backstallovať“, čiže prepadať cez veterné okno pri zaťahovaní baru.

Človek by intuitívne čakal, že tento stav vznikne prirodzene tým, že sa power lajny postupom času natiahnu, keďže je na ne vyvíjaná omnoho väčšia sila ako na riadiace lanká, no zaujímavé je, že opak je pravdou. Z interných zdrojov nemenovanej značky, ktorá tento problém skúmala, sa ku mne dostala informácia, že sú to práve riadiace lanká, ktoré sa časom skracujú! Ako? Po výrobe prejdú lanká záťažovým  naťahovaním, ktoré má predísť ďalšiemu naťahovaniu. Power lanká sú väčšinou napnuté na maximum, no riadiace lanká bývavajú povolené a dovoľujú tak vstupu malých prachových čiastočiek, ktoré zvyšujú hrúbku lanka, čo sa prejaví ich zníženou dĺžkou. Kite výrobcovia teraz reagujú na tento problém špeciálnym coatingom na povrchu lanka.

Ako skontrolovať bar:

Nájdite si tiché miesto na pláži a rozmotajte si lanká. Nájdite si nejaký záchytný bod, na ktorý môžete naviazať lanká, napríklad klinec, karabínu, leash okolo stromu alebo kamaráta. Potom prejdite k baru, povoľte trimmer, aby mal full power, a uchopte bar. Bar je správne nastavený vtedy, ak sú všetky lanká v tomto stave rovnakej dĺžky, a tak vám bar dosiahne presne k chicken-loopu a je taktiež v rovine.

Ako ho opraviť?

Ak objavíte nepomer laniek, existuje niekoľko možností, ako ho opraviť:

1. Kúpiť novú sadu laniek a vymeniť ich Ak je situácia komplikovaná, najlepšie je lanká jednoducho vymeniť, nestačí ale vymeniť len jedno, musíte to urobiť so všetkými, aby ste mali rovnaký pomer.

2. Ak je mierny nepomer ľavej a pravej strany Môžete ho napraviť intenzívnym manuálnym naťahovaním lanka − to väčšinou funguje do dĺžky maximálne 1-2 centimetre.

3. Ak je nepomer power a steering laniek Ako som spomínal vyššie, často sa stáva, že budete mať dlhšie power lanká a tým pádom musíte predĺžiť riadiace lanká. Úplne najjednoduchší spôsob, ako tento stav vyriešiť, je skrátiť power lanká cez trimmer a nepoužívať full power nastavenie, to vám však obmedzí jeho funkciu. Výrobcovia kitov a barov ponúkajú rôzne riešenia tohto problému, veľa barov má pod floaterom viacero uzlíkov, ktoré môžete zmeniť a predĺžiť tak riadiace lanká, iní výrobcovia ponúkajú podobné nastavenie na konci riadiacich laniek. Pozrite sa na váš bar a prípadne sa informujte u distribútora alebo predajcu vašej značky!

Tip na záver

Dúfam, že vám tento článok pomohol a zachránil váš starý bar pred odpadkovým košom. Ak by ste k tejto problematike chceli viac informácií, pred časom som pripravil video na YouTube, kde názorne ukazujem, ako nastaviť bar:

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu