Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

5 tajných tipov, ako lepšie stúpať proti vetru

Okej, priznávam sa, tipy v tomto článku nie sú až také tajné, ale pozerajúc sa na drvivú väčšinu kiterov mi tajné naozaj pripadajú, nakoľko ich len málokto využíva a väčšina sa stále trápi so stúpaním proti vetru. Zhrnul som vám preto 5 tipov, ktoré vám odhalia slobodu kiteboardingu. Cieľom totiž nie je bojovať o to, aby ste ostali na jednom mieste, ale bezpečne a jednoducho si jazdiť tam, kde sa vám uráči.
Laci Kobulsky

1. Nie vždy je jedinou odpoveďou väčší kite

Drvivá väčšina kiterov rieši nedostatok vetra, a teda neschopnosť stúpať do vetra výberom väčšieho kitu. Nie vždy je to ale ideálna voľba, pretože väčší kite vás bude často len viac sťahovať po vetre, ak doskou nedokážete premeniť jeho ťah v hybnosť proti vetru. V slabšom vetre je často tou správnou odpoveďou výber vhodnej dosky. Doska má 2 parametre, ktoré ovplyvňujú stúpavosť: veľkosť a „rocker“ (jej prehnutie). Čím je doska väčšia a prehnutie menšie, tým väčšia je aktívna hrana dosky, a teda aj jej schopnosť stúpať proti vetru. Pomôžu taktiež vodiace linky na skĺznici dosky. Ak jazdíte často na spote so slabým vetrom, kde vám robí problém stúpanie, zadovážte si správnu dosku a využite svoj čas efektívnejšie.

2. Máš dostatočnú rýchlosť?

90 % začiatočníkov má problém stúpať proti vetru, pretože chcú stúpať hneď od začiatku jazdy. Pre dobré stúpanie je však potrebné nabrať dostatočnú rýchlosť. Je to podobné ako jazda bicyklom do kopca: ak začnete šliapať v polovici kopca, bude sa vám stúpať ťažko. Ak sa ale najprv rozbehnete na rovinke, pôjde to ľahšie. Pustite sa na kite po štarte jemne po vetre, naberte adekvátnu rýchlosť  a až potom začnite stúpať proti vetru.

3. Správna poloha tela

Váha by mala byť na zadnej nohe, konkrétne na päte, ktorou otočíte skĺznicu dosky viac proti vode. Predná noha má byť narovnaná a mala by korigovať smer jazdy. Hlavu, ramená a panvu natočte do smeru jazdy a prednou nohou ukážte, kam chcete ísť.

4. Poznaj svoj cieľ a sleduj vietor

Vždy majte na pamäti smer vetra, a teda aj možnosti, čo sa týka stúpania. Je dobré si potom určiť nejaký cieľ, napríklad nejaký bod na pevnine, ktorý sa budete snažiť dosiahnuť. Taktiež sa naučte pracovať s vetrom. Ak cítite, že vietor oslabuje, pustite sa mierne po vetre, a naopak, ak vám prifúkne, využite to na razantnejšie stúpanie. Kiteboarding nie je statický šport, používame naň prírodu a tá sa neustále mení – neoplatí sa s ňou bojovať, lepšie je prispôsobiť sa.

5. Je to len v tvojej hlave!

Keď som začínal jazdiť, často som jazdil len jednu rovnakú lajnu od brehu a mal som tak celý čas potrebu stúpať. Vtedy sa však môže objaviť problém spomenutý v bode č. 2, keď sa bojíte pustiť po vetre (a tak viac odpadnúť), nakoľko ste už aj tak nižšie, ako by ste si priali. Venujte tak prvé minúty svojej akcie na vode tomu, že si buď vystúpate, alebo odkráčate proti vetru, aby ste mali rezervu a pokoj v hlave. V takýchto podmienkach sa vám ľahšie naučí stúpať ešte viac, nehovoriac o tom, že budete mať rezervu v prípade pádu alebo poklesu vetra.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu