Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Sup & Surf

Ako sa (ne)stretnúť so žralokom

Chystáte sa zajazdiť si v Južnej Afrike, Austrálii, Kalifornii či ostrove Reunion? Prečítajte si pár tipov, čo robiť pri útoku žraloka a ako sa mu vyhnúť
Laci Kobulsky

Len málo vecí v živote je takých hrozivých ako predstava stať sa potravou pre ryby. Ako aktívny surfista jazdiaci po svete si zvyšujete pravdepodobnosť, že sa ocitnete v situácii, keď stretnete žraloka a hrozí vám, že sa stanete súčasťou jeho potravinového reťazca. A zatiaľ čo útoky zvyčajne nemajú varovanie, predsa len ich spája pár vecí, či už ide o miesto, alebo čas. A preto sa im môžete, aj keď nie 100 %, vyhnúť alebo aspoň zminimalizovať pravdepodobnosť stretnutia.

7 TIPOV, AKO SA VYHNÚŤ ÚTOKU ŽRALOKA

  1. Nesurfujte v čase ich kŕmenia, keď je slnko nízko. Žraloky lovia skoro ráno, podvečer alebo keď je zamračená obloha. Ak nevyrazíte na vodu v týchto časoch, radikálne znížite šancu napadnutia.
  2.  Vyvarujte sa surfovaniu pri ústiach riek, predovšetkým po silnom daždi, keď sa zdvihne voda v lagúne.
  3. Nechoďte na vodu počas presunu kŕdľa rýb alebo do miest, kde nechávajú rybári svoje návnady. Slávny útok bieleho žraloka vo východnom Londýne v 90. rokoch sa udial vtedy, keď veľryba rodila v blízkom zálive. Jednoducho nejazdite, keď sa v okolí nachádza v hojnom počte niečo na jedenie, čo môže žraloka prilákať.
  4. Nesurfujte sami. Už vo dvojici sa pravdepodobnosť útoku znižuje o 50%. 
  5. Áno, je to lákavá predstava a ušetrí vám to čas, ktorý by ste strávili surfovaním na breh, ale radšej do vody nemočte/necikajte. O krvácaní hádam už nemusíme ani debatovať. Žraloky sú citlivé na moč a krv cicavcov, aj keď je rozriedená v podiele 1 : 1 000 000.
  6. Vyhnite sa noseniu lesklých vecí ako zlatých či strieborných hodiniek, ligotavých šperkov a retiazok. Žralok si ich odlesk môže pomýliť s rybami.
  7. Skúste „čítať“ atmosféru. Bez toho, aby sme zachádzali do nejakých mystických rituálov, človek má v sebe šiesty zmysel. Ak ste vyrazili na vodu a máte pocit, že je akurát tak čas na útok žraloka, je pravdepodobne najvyšší čas vrátiť sa na breh.

INFO V SKRATKE:

  • 100 000 žralokov zabije človek ročne
  • 40 000 ľudí zomrie ročne na uštipnutie hadom
  • 600 ľudí sa zadusí pri autoerotických hrách
  • 45 úmrtí v dôsledku úderu blesku
  • 21 úmrtí pri použití análneho kolíka
  • 12 úmrtí spôsobených žralokom za rok

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu