Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Sup & Surf

Na dovolenku si zbaľte SUP

Ráno, ticho, nikde nikoho, hladina rovná ako zrkadlo. Občas zakŕka žaba alebo vyskočí rybka. Možno ste tou cestou popri rieke alebo jazere šli už stokrát, ale z paddleboardu sa vám zrazu naskytne úplne nový, fascinujúci pohľad. A ste v tom až po uši!
Ria Tomašáková

Paddleboard dnes kúpite aj v supermarkete, ale s veľkou pravdepodobnosťou tam nenarazíte na nikoho, kto by vám s výberom poradil. Potom sú tu športové obchody, kde predávajú od pingpongových stolov a bicyklov aj plávacie štuple do uší. Tam zistíte pravdepodobne viac, ale často majú neúplné informácie alebo používajú rôzne nekalé obchodné praktiky. Ak sa obrátite na špecializovanú predajňu, narazíte na ľudí, ktorí pracujú s komunitou. Vyznajú sa, poradia vám, aby ste nekúpili „mačku vo vreci“. Môžete si byť istí, že to na vás „nebudú skúšať“, pretože pre špecializované obchody je dobrá povesť najdôležitejšia.

RÝCHLOKURZ GENIALITY

V obchode si môžete vybrať medzi hlavnými kategóriami paddleboardov:

Surf – to sú krátke a veľmi obratné SUP-y s malým výtlakom určené do morského príboja. Dĺžka do 10 stôp (300 cm).

Allround – najpopulárnejšia kategória ideálna na SUPer začiatky. Dosky sú vhodné aj na cvičenie jogy a pohodové pádlovanie pre celú rodinu. Dĺžka 10 – 11 stôp (300 – 330 cm) a šírka 32 – 35 palcov (81 – 89 cm).

Cruiser – veľmi populárna voľba pre naše vody. SUP-y majú dobrú stabilitu, sú dlhšie, so špicatou prednou časťou. Bestseller pre pokročilejších SUP-erov, ktorí hľadajú správny mix medzi stabilitou a rýchlosťou. Dĺžka 11 – 12,6 stopy (330 – 381 cm) a šír- ka 29 – 31 palcov (73 – 78 cm).

Race – športové a pretekárske SUP-y. Do- sahujú výbornú rýchlosť, no udržať balans na SUP-e tejto kategórie si už vyžaduje skúsenosti. Dĺžka 12,6 alebo 14 stôp (381 – 427 cm). Šírka od 24 do 28 palcov (60 – 71 cm).

WindSUP – SUP, na ktorý je možné pripojiť plachtu a pre začiatočníka aj pokročilého jazdca vytvoriť windsurfingový komplet.

NAFUKOVACÍ PADDLEBOARD

Výhodou nafukovacích paddleboardov je technológia aj materiál, ktorý je rokmi overený. Z gumy sú vyrobené rafty na divokú vodu aj člny morských záchranárov. Guma je pružná a má aj dobrú životnosť. Len zriedkakedy sa stane, že sa paddleboard prederaví. Ku každému je lepiaca sada so záplatami. Opravíte ho rovnako ako defekt na kolese bicykla.

Nafukovací paddleboard má v sebe vzduch a tisícky vláken, ktoré spájajú dno s palubou a vytvárajú dropstich. Vďaka tomu nie je oválny ako raft alebo nafukovačka, ale plochý. A práve od tohto materiálu závisí cena. Existujú paddleboardy, ktoré sú jednovrstvové, vtedy je zhora a zdola len jedna vrstva. Tie sú ľahké a praktické, vhodné pre ľahšie váhy, no malo by sa s nimi zaobchádzať opatrnejšie.

V dvojvrstvových paddleboardoch sa manuálne zlepia dve vrstvy hore aj dole, paddleboard je odolnejší, lepší pre ťažších ľudí, ale aj sám priberá na hmotnosti. Môže vážiť až 12 kilogramov. Ak plánujete jazdiť divokú vodu, je to ideálna voľba. Nič sa mu nestane, ani keď sa obúcha o kamene.

V súčasnosti je najmodernejšia predlaminovaná technológia. Táto konštrukcia spája v sebe to najlepšie z 1- a 2-vrstvových paddleboardov, je však drahšia. Keď sa dve vrstvy lepia strojovo, použije sa menej lepidla a zníži sa aj chybovosť pri výrobe, preto sú tieto paddleboardy ľahké, ale súčasne pevné.

AK SI CHCETE KÚPIŤ PADDLEBOARD, MALI BY STE SI VEDIEŤ ODPOVEDAŤ NA OTÁZKY:
  • Ako ho budem používať?
  • Potrebujem univerzálny plavák?
  • Budem ho používať len na dovolenke?
  • Chcem ho pre seba alebo aj pre deti?
  • Budem ho používať na výlety?
  • Potrebujem aj kajak alebo windSUP?
ORIENTUJTE SA AJ PODĽA CENY

Cena sa začína od 300 eur, pod túto sumu dobrý paddleboard nekúpite. V cenovej relácii 500 až 700 eur je stredná trieda, to sú už veľmi dobré paddleboardy. Exkluzívne značky stoja okolo 8 00 aviac eur.

BEZPEČNOSŤ JE PRVORADÁ

  • Pozrite si predpoveď počasia, či nebude fúkať alebo sa neblíži búrka, či sa nezdvihnú vlny.
  • Mali by ste poznať morské alebo riečne prúdy. Spýtajte sa a zistite si informácie vopred.
  • Ak ste si len tak vyrazili, držte sa pobrežia, ľahko sa tak dostanete na breh.
  • Rátajte aj s alternatívou, že narazíte na morské prúdy alebo sa rozfúka na spiatočnej ceste.
  • Ak plánujete výlet, buďte pripravení. Základnú výbavu paddleboardistu tvorí: vesta, poistný popruh, nabitý mobil vo vodotesnom puzdre, opaľovací krém, aspoň pol litra tekutín na hodinu pádlovania, okuliare na gumičku, čapica a nejaká drobnosť na jedenie.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu