Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Sup & Surf

Expedícia na French River

Počas môjho života sa stalo len párkrát, že som išla navštíviť miesto, kde neboli vlny alebo pobrežie. Tentoraz bolo mojou cieľovou destináciou Toronto v Kanade, vzdialené od oceánu 500 kilometrov. Keď cestujete s nafukovacím paddleboardom, môžete si byť istý, že všetko je možné.
Ria Tomašáková

Zimná krajina

Môj priateľ Tom sa narodil a vyrastal v Toronte a celé detstvo trávil prázdniny kempovaním po jazerách obklopujúcich mesto. Posledný rok ma presviedčal, že jeho krajina nie je jedno biele zamrznuté nič, kde ľudia jazdia na psích záprahoch. Rozprával mi o krásnych jazerách, riekach, plážach, úžasných turistických chodníkoch a cyklistických trasách. O rozkvitnutej jari, nádhernom lete a farebnej jeseni. Prikyvovala som, ale myslela som si svoje. Kanada? Tam musí byť predsa stále zima.

Objavte Kanadu po kanadsky

Naším hlavným sprievodcom bol Tomov starší brat Kuba. Dobrodruh milujúci kanoe a cestovanie vanom, ktorý prešiel z Číny do Fínska, kempoval v mongolských stepiach a stratil sa vo vrchoch Kazachstanu.A práve on sa rozhodol ukázať nám krásu kanadských riek. Nikomu som neprezradila, že v ruksaku so mnou ide aj moje supko. Nevedela som síce nič o dĺžke ani náročnosti trasy, ale minimálne časť trasy som chcela dať na paddleboarde.

French River

Nachádza sa v centrálnej časti Ontária. Časť rieky preteká cez skalnaté hory, časť medzi lesy. Ústie French River je rozvetvená delta vytvárajúca územie mnohých ostrovov, kanálov, vodopádov. V minulosti slúžila ako transportný kanál, dnes je celá oblasť chráneným územím a delta rieky ponúka stovky kilometrov tratí ideálnych na paddle­ boarding. Trate sú pospájané s jazerami, a to všetko obkolesené nádhernou prírodou. Perfektná destinácia pre tých, čo hľadajú dobrodružstvo v divokej prírode.

Zlá predtucha

Plán bol stráviť päť dní jazdením na kanoe a kempovaním po pobreží zálivu. Prvou zlou správou bola predpoveď počasia, na tri dni hlásili prívalové dažde. Ďalšou hrôzou bol pohľad na množstvo zbaleného repelentu. Keď začali chalani baliť obleky zo sieťoviny proti uštipnutiu, zbystrila som. Romantický kanoing po rieke sa mi zrazu pred očami rozsypával. Všetci ma však presviedčali, že to sú len preventívne opatrenia, aj keď nakoniec sme všetko počas výletu použili aspoň raz.

Ráno sme vyrazili. Batohy sme rozložili do troch kanoe a vydali sa na cestu. Pádlovali sme po hladkej rieke až do súmraku. Práve keď sme hľadali miesto na utáborenie, začuli sme zlovestný príval divokej vody. Blížili sme sa k našim prvým perejam. Zvuk to bol ohlušujúci. S jazdením na divokej rieke nemám veľa skúseností, voda ani vlny mi nevadia, ale skaly! Netušila som, čo mám očakávať. Našťastie som mala skúsených spolujazdcov.

Počasie môže zmúdrieť

Ako sa hovorí, počasie sa umúdrilo a nakoniec sme na druhý deň namiesto dažďa privítali slnko a modrú oblohu. Bol to ten pravý okamih na vytiahnutie a nafúknutie SUP. Keď prejdete z kanoe na paddleboard, pocítite zmenu perspektívy. Odložili sme mapy a kompasy a ochotne sme sa stratili v bludisku.

Supko je s nami

Zobrať so sebou nafukovacie SUP sa ukázalo ako skvelý nápad.Aj keď to stálo trochu viac úsilia, dokázala som udržať rytmus pádlovania bez prílišných ťažkostí. Počas 5 dní pádlovania sme sa stretli len s pár rybármi, pre niektorých bol paddleboarding úplnou novinkou a so zaujatím si môj board obzerali.

Pereje

Najzábavnejšia časť mojej jazdy nastala, keď sme prechádzali pereje. Pokojná a idylická scéna sa zrazu zmení na adrenalínový vodný park. Pri niektorých sme sa zastavili a dávali si ich niekoľkokrát za sebou. Nikdy by som nepovedala, že rieka môže byť taká zábavná.

Nové možnosti

Na záver sme si dali aj paddleboarding priamo pod torontskými mrakodrapmi. Tento výlet mi ukázal nové možnosti dobrodružstiev na paddleboarde a zrazu je môj zoznam vysnívaných destinácií oveľa rozmanitejší!


TEXT: MARÍA ANDRÉS

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu