Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Ako správne nastaviť rahno

Kde vlastne treba správne umiestniť rahno? Veľa windsurfistov ani nevie, aký veľký vplyv má pozícia a nastavenie rahna na to, aby sa deň na vode vydaril.
Laci Kobulsky

Jasné, rahno treba dať na sťažeň, ale kam presne? Niekde do výšky medzi hruď a ramená, z toho vychádza väčšina windsurfistov. A potom zo zvyku montujeme predok rahna vždy na to isté, časom vyšúchané miesto.
Výška rahna ide ruka v ruke s pozíciou kĺbu. Ak jazdíte s kĺbom namontovaným viac vpredu, malo by byť vaše rahno umiestnené vyššie. Ak máte kĺb namontovaný viac vzadu, malo by byť vaše rahno umiestnené nižšie. Čím väčší je odstup kĺbu od predných pútok, tým vyššie by malo byť rahno.

Optimálna výška

Nižšie umiestnené rahno spôsobí, že sa dostanete ťažšie do sklzu. Príliš vysoko umiestnené rahno zasa sťaží manévrovateľnosť s plachtou.
Optimálna výška rahna sa nedá presne stanoviť. Zaužívané pravidlo – niekde medzi hruď a ramená – je v princípe platné. Ak napríklad máte širšiu dosku, je pre vás lepšie mať rahno vyššie. Vtedy máte mať rahno plus-mínus v oblasti ramien, keďže na širšej freeridovej alebo slalomovej doske stojíte viac pri krajoch dosky. Pri nastavovaní ide v podstate o to, aby ste mali rovnaké zaťaženie na obidvoch nohách. Väčšinou je tlak na zadnú nohu väčší. Ak umiestnite rahno 1 až 3 cm nižšie, uberiete tlak zo zadnej nohy a dosiahnete rovnomernú záťaž. Je to preto, že pri vyššie umiestnenom rahne je záťaž na prednú nohu oveľa menšia.

Nemeňte plachtu

Predstavte si, že surfujete so 140-litrovým plavákom, freeridovou plachtou 6,5 m2 pri vetre 4 až 5 beaufortov. Zrazu prifúkne na plných 5 beaufortov. Zrazu sa plachta, ideálna do tohto vetra, stáva ťažšie kontrolovateľnou. Pritom stačí posunúť rahno o 1 až 3 cm nižšie a plachtu budete mať aj pri silnejšom vetre pod palcom.
A opačne, keď tlak na prednú nohu prevažuje, vtedy sú rahno a kĺb príliš nízko a vpredu. Pri nižšie položenom rahne je doska aj pomalšia.

Podmienky na vode

Pozícia rahna, samozrejme, závisí aj od podmienok na vode. Čím je voda hladšia, tým môžete dať rahno vyššie. Čím väčší chop a oranisko, tým dajte rahno nižšie. V každom prípade však platí: vyskúšajte rôzne pozície rahna a zväčšite si tak radosť z jazdy. Budete prekvapení ako zopár centimetrov hore-dole zmení pocit z jazdy.

Tip od profíka

Zmena výšky rahna patrí k najjednoduchším trikom správneho natrimovania vášho vercajku.

Radí Karin Jaggi, bývalá majsterka sveta v slalome, jazdí aj wave

Výšku rahna mením podľa disciplíny, sily vetra a jazdných vlastností môjho plaváka.“

Čo je pre teba pri nastavení rahna dôležité?
Základným predpokladom je správne držanie tela pri jazdení. To znamená, že rahno mám namontované na úrovni ramien. To mi dovoľuje správne držať telo pri sklze aj pri jazde vo vlnách. Výšku rahna mením podľa disciplíny, sily vetra a jazdných vlastností môjho plaváka. Hovoríme o dvoch-troch centimetroch hore-dole, čiže o nie viac ako ôsmich centimetroch totálnej zmeny nastavenia. V slalome mám pri slabšom vetre a rovnej vode rahno vyššie. Keď vietor a vlny pridajú a ja začnem mať problémy s kontrolou, dám si rahno trochu nižšie. Vtedy doska lepšie drží na vode. Stratím síce trochu rýchlosť, ale mám väčšiu kontrolu. Vo vlnách si rahno nastavujem podľa aktuálnych podmienok – ale posuny sú relatívne malé. Pri silnom vetre a chope (oranisku) dávam rahno nižšie ako pri slalome. Pri veľkých vlnách, keď neskáčem, ale po nich jazdím, dávam rahno zasa vyššie. Čím mám rahno vyššie, tým viac sa môžem oprieť dopredu.

Meníš výšku rahna aj počas jednej session?
Áno. Na vodu vyrazím s rahnom na základnej pozícii a po pár metroch mi je jasné, či ju treba meniť. Ak sa doska príliš lepí k vode, dám rahno vyššie. Keď mám problém s kontrolou, dám rahno nižšie. Jasné, že mám okrem toho iné možnosti, napríklad zmeniť pozíciu pútok, zmeniť finu či veľkosť plachty, ale vždy najprv skúsim tú najjednoduchšiu možnosť a tou je zmena výšky rahna.

Tvoj tip pre našich čitateľov?
Mali ste super session a všetko pasovalo? Tak zoberte do ruky vodoodolnú fixku a všetko si zaznačte. Na ďalšej surfovačke by vám nastavovanie malo ísť ľahšie.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu