Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Lifestyle

Iónový rozprašovač vyženie koronavírus

Boj proti koronavírusu sa stal jednou z hlavných výziev vedcov z celého sveta. Výskumná skupina spoločnosti ASBIS prišla na nový spôsob, ako sa pred ním ochrániť. Na zničenie vírusu chce použiť metódu rozptyľovania iónov.
Ria Tomašáková

Nový koronavírus (SARS-CoV-2) je typickým predstaviteľom obalených RNA vírusov a prenáša sa hlavne vzdušnými kvapôčkami. To je základom myšlienky, aby sa v boji proti tomuto vírusu použila ionizačná technológia.

Ióny rôznych kovov pôsobia na membránu vírusu a ničia ho, pričom nemajú žiadne negatívne dôsledky pre človeka.

Vírus sa ničí poškodením obalu

Ako to funguje? Koronavírusy majú tvar gule s priemerom 125 nm a majú membránu pokrytú hrotmi. Aby sme vírus zničili, musíme poškodiť jeho membránu, teda jeho obal. Negatívne nabité ióny niektorých kovov (napríklad draslíka a platiny) môžu byť priťahované kladne nabitými časťami membrány a vtedy dôjde k reakcii, ktorá zničí obal vírusu.

Ak sa teda vzduch jednoducho nasýti iónmi pomocou ionizátora, treba už „len“ vytvoriť potrebné skupiny iónov na vznik stabilnej látky -ionizovaného kompozitu.

V skutočnosti ide o prvý stupeň iónového difúzora, ktorý umožňuje použiť vysokonapäťové výboje s nízkym výkonom, aby sa tieto ióny rozprášili do vzduchu. Výhodou je, že je stabilný v širokom rozmedzí teplôt a nereaguje so vzduchom ani s vodou.

Vytvorenie tohto materiálu trvalo niekoľko mesiacov – výsledkom je kompozitný iónový gél v pórovitej štruktúre pokrytý polymérnym plášťom s veľkou kryštálovou mriežkou, ktorý je dostatočne stabilný a nezabráni emisii iónov pri vystavení elektrickým výbojom vysokého napätia. Na zabezpečenie fungovania druhého stupňa – uvoľňovania iónov do vzduchu – sa iónový gél umiestni do dvoch tabliet, ktoré sú oddelené vzduchovou vrstvou a vytvárajú katódu a anódu rozptyľovača iónov. Keď je kapsula naplnená materiálom, polymér reaguje so vzduchom, pričom vzniká porézny materiál, ktorý absorbuje iónový roztok.

Účinnosť dokázaná v laboratórnych testoch

S výkonom iba 10 W dokáže zariadenie vytvárať iónový mrak s priemerom až dva metre, v rámci ktorého ničí vírusy.

Vyvinutá technológia preukázala svoju účinnosť v laboratórnych testoch. Použili sa dve testovacie skupiny epitelových buniek (podobné ako v ľudských prieduškách). Obe boli uložené na substrátoch, zatiaľ čo iba prvý substrát bol ošetrený rozptyľovačom iónov.
Vo štvrtý deň sa zaznamenal v tejto skupine výskyt iba 8 % infikovaných buniek, zatiaľ čo v ostatných bolo viac ako 50 % buniek infikovaných vírusom. Ak vypočítame účinnosť v číslach, dostaneme asi 92 % – vynikajúci výsledok.

Takéto riešenie by teda bolo veľmi užitočné nielen v domácnostiach, ale aj v kanceláriách, reštauráciách, hoteloch, fitnescentrách, v dopravných prostriedkoch, ambulanciách, lekárňach a na iných verejných miestach, ako sú úrady, školy a škôlky.

Viac informácií o iónovom rozprašovači proti vírusu nájdete na: peren.io

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu