Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

10 tipov na to ako byť rýchlejší

Veľa windsurfistov miluje ten pocit, keď adrenalín pumpuje vo vaších žilách. Ak ste si zvykli na rýchlosť vaších jázd a tento pocit už viac nezažívate, skúste použiť tipy od Jacques van der Hout a dosiahnuť vaše nové rýchlostné maximum.
Sara Budacova

Jacques van der Hout, holandský speed windsurfista, zdieľa zopár trikov na to, ako sa stať najrýchlejším jazdcom vo vašej partii. Jeho najlepší čas na 500 metroch je 50,57 uzlov, čo je skoro 94 km/h.

Tipy a triky na zrýchlenie vašich jázd

  1. Rýchlosť windsurfu ovplyvňuje celá rada premenných, pokúste sa pridať tým, že budete používať vybavenie, u ktorého je preukázané, že je rýchle. Vyskúšajte rôzne kombinácie nastavenia plachty, sťažňa, rahna a finy s niekým, kto equipment určený pre rýchle jazdenie používa.
  2. Jazdite čo najviac na mieste, ktoré má vyšší rýchlostný potenciál, ako je vaše osobné maximum. To, že si zvyknete na vyššiu rýchlosť, vám tiež pomôže postupne zrýchľovať.
  3. Vždy jazdite s GPS a po každej jazde si skontrolujte rýchlosť. Porozumiete ako a či vám zmena equipmentu pomáha a ako vplývujú poryvy alebo uhly vetra na vašu rýchlosť.
  4. Skúšajte jazdiť spoločne s ďaľšími rýchlostnými windsurfermi. Zdieľajte svoje GPS dáta a komunikujte o zistených výsledkoch. Takáto spolupráca vždy pomôže, keďže budete spoločne nasadzovať latku vyššie a vyššie.
  5. Malé finy sú rýchlejšie, ale pokiaľ je rozmer príliš malý, nepomôže vám dostatočne zdvihnúť dosku nad hladinu, aby ste dosiahli lepšiu akceleráciu. Pokiaľ je fina príliš dlhá, dosku vám určite zvdihne, ale pri vysokej rýchlosti ju budete mať problém ovládať, takže si skúste nájsť ideálnu dĺžku.
  6. Dávajte pozor, aby ste jazdili v správny čas. Keď vietor zosiluje, neplytvajte silami a počkajte, kým naberie na sile a bude stabilný. Na druhej strane ak zoslabuje, tak sa pokúste odísť 5 dobrých jázd. Následne sa ich pokúste vylepšiť.
  7. Na typickej pretekárskej štvorcovej alebo trojuholníkovej ploche musíte použiť techniku nástupu akoby prakom (tzv. slingshot), aby ste dosiahli rýchlostné maximum behom meraných 10 sekundových prejazdov. Dávajte pozor, aby ste nešli po vetre moc skoro, ale asi až po 6-7 sekundách jazdy v plnej rýchlosti v ostrom smere do vetru. Potom potrebujete len 3-4 sekundy, pokiaľ budete musieť začať spomaľovať kvôli rozbúrenej vode.
  8. Najvyššiu maximálnu rýchlosť dosiahnete, keď budete používať techniku slingshot v silným poryvoch vetra. Avšak najlepších 10 sekúnd dosiahnete naopak práve vtedy, keď nebudete moc odpadávať po vetre, ale udržíte tlak na fine čo najdlhšie.
  9. Jazdy, ktoré vás stoja veľa energie a sily, sú pomalšie v porovnaní s jazdami, ktoré vám dávajú pocit uvoľnenosti a kontroly. Pokúste sa dostať do vetru a nechajte sa ním jednoducho unášať.
  10. Skutočný rýchlostný windsurfer, ktorý sa usiluje o rekord, musí mať dostatok odhodlania, aby dokázal ráno skoro vstať a ísť niekde ďaľeko na dobré miesto, taktiež musí byť časovo flexibilný, aby si nenechal ujsť žiadny dobrý deň, keď všetci jeho kamaráti prekonávajú či už osobné alebo svetové rekordy.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu