Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Spot Check s Lisa Wermeister: Guadeloupe

Karibik skrýva mnoho zaujímavých windsurfových spotov. Lisa Wermeister nám pomohla vybrať tie najlepšie na ostrove Guadaloupe. Presvedčte sa o tom sami!
Ria Tomašáková

Guadeloupe, nádherný vulkanický ostrov v Karibiku, obklopený piesočnatými plážami a hlbokým modrým morom. Ostrov patrí Francúzku a leží severne od Dominikánskej Republiky a južne od ostrova Antigua. Vietor prichádza z Atlantiku približne 9 mesiacov v roku. Pobrežie je členité a preto aj podmienky na jazdenie sa veľmi líšia.

Hlavná časť ostrova má tvar motýľa a rieka Salée rozdeľuje ostrov na dve časti. Východné krídlo sa nazýva Grande Terre a západné je Basse Terre. V okolí sa nachádzajú aj ďalšie menšie ostrovy ale hlavná akcia sa vždy deje na tom hlavnom. Grand Terre má väčšie vlny, silnejší vietor a je známe kvôli zátokám, ktoré sú chránené skalnými útesmi a nedotknutými plážami. V tejto časti sa nachádza Pointe des Châteaux a tvorí koniec ostrova.

Ako je spomenuté vyššie, ostrov patrí Francúzku, presne z toho dôvodu nepotrebujete žiadne víza a úplne vám stačí platný cestovný pas. Priame lety sú z Paríža a na výber máte viacero spoločností (napr. Air France, Corsair, Air Caraibes).

Lisa Wermeister, mladá nádejná windusurfistka, ktorá si razí cestu vo svete wave windsurfingu nám odporučila zopár spotov. Obaja jej rodičia žili windsurfingom a preto začala surfovať keď mala približne 5 rokov a prvýkrát skúsila windsurfing keď mala 7 rokov. „Od chvíle ako som windsurfing ochutnala, jednoducho nemôžem prestať “ spomenula Lisa v rozhovore. Venuje sa hlavne wave-ridingu. Moment, keď cíti silu a energiu vlny pod nohami, jej prináša radosť. V skratke, wave disciplína je pre ňu spôsob života. Do budúcnosti sa chce pripraviť na PWA Wave Tour a takisto by rada uspela v slalome.

Guadeloupe má nespočítateľné množstvo spotov pre všetky možné disciplíny (foil, slalom, freeride, kitesurfing a dokonca aj wingfoiling).

Najlepšie spoty pre rôzne disciplíny:

  • wingfoiling, free ride: Laguna v Saint-Francois a v Sainte-Anne, na najväčšej pláži v Gosier, kanáloch Les Saintes a majáku Vieux Fort s najlepšími veternými podmienkami, Morne Rouge a Saint-Rose
  • wave(ponúkajú rôzne veľkosti vĺn): Alizés (Le Moule), Batri (Trois Riviéres) a Rifflet (Deshaies)

Saint-Anne

Podvodný útes pred mestom Saint Anne vytvára miesto pre vlny hlavne v období od apríla do augusta. Na jazdu v týchto vlnách nikdy nezabudnete lebo vytvárajú tunely z krištáľovo čistej vody. Avšak jedna nevýhoda je, že pláž je plná ľudí a vo vode je veľa plavcov. Z tohto dôvodu lepšou voľbou môže byť spot Bois Jolan alebo inak známy ako „Kite Beach“. Ponúka tyrkýsovú lagúnu s takou hĺbkou, že všade môžete pohodlne stáť. Táto lagúna je ideálna pre trénujúich začiatočníkov, tak ako aj pokročílích. The Wave Riding School ponúka širokú škálu kurzov, ktoré vás pripravia na jazdenie vo vlnách.


Saint Francois

Takisto ako Saint-Anne aj tu sa nachádza lagúna, takže si môžete vybrať či chcete jazdiť waves alebo freeride. Vlny nie sú tie najlepšie, ale stále sú skvelé na to, aby ste sa do wave windsurfingu dostali. Bývalé miesto konania svetového pohára je pre mnohých obľúbenou pĺážou. Najlepší kúsok je za UCPA klubom. Zatiaľ čo južná strana má vlny kvôli veterným podmienkam, tak severná časť, hlavne v zime, dostáva aj oceánom vytvorené vlny.

La Moule

Vietor prichádza z pravej strany, cross-shore alebo cross-off. Na tomto spote je dôležité si dobre zapamätať kanály, vďaka ktorým sa dostanete vonku, lebo sú malé a prúdy sú silné. Určite buďte obozretný, keďže útes je pokrytý morskými ježkami. Dobré je sa informovať v lokálnej windsurfovej škole- Wanalao.

A čo robiť keď nefúka?

Tip číslo 1 je ísť surfovať. Nájdete tu spoty pre každý level. Potápanie a šnorchlovanie je tiež dychebrúca aktivita. Ďalším dobrodružstvom a nádherným zážitkom je určite túra na vulkán La Souffriére. Pokiaľ by ste mali záujem o históriu ostrova, tak sa prihláste na tour, aby ste sa dozvedeli čo najviac informácii. Váš deň môžete zakončiť večerou, ktorá bude pozostávať z tradičných karibských jedál.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu