Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Top Turn- obrat na vrchole vlny v on-shore podmienkach

Zvládate jazdu na vlnách? V tom prípade sa hneď po zvládnutí down-the-line obratu naučte top turn. Je síce náročný ale vyzerá štýlovo.
Ria Tomašáková

Tento obrat je asi jeden z najťažších manévrov na vlnách. Je ťažké predstaviť si, že len pred niekoľkými rokmi tento obrat nevedel nikto. Bol to pravdepodobne Scott McKercher, ktorý dokázal jazdiť tento frontside obrat na vrchole vlny ako prvý a dodnes je v tom majster.

Prečo je taký náročný?

Po prvé, udržať rýchlosť v top turn je omnoho ťažšie ako v dokonalých down-the-line podmienkach. Po druhé, musíte byť pri pohybe s plachtou skutočne presní, aby ste na vrchole vlny nedostali vietor z opačnej strany plachty a zároveň mali v plachte dostatočný ťah, ktorý vás podrží počas celého obratu. Našťastie s príchodom viac-finových dosiek sa jazdenie v on-shore podmienkach podstatne zjednodušilo. Na nových doskách, ktoré môžete v rovnakých podmienkach použiť vo vyššom objeme v porovnaní s klasickou jedno-finovou doskou, je omnoho ľahšie udržať rýchlosť.

Na fotkách vidíme Victora rezať menšiu vlnu. Pri pohľade na neho môžete mať pocit, že ide o dokonalé down-the-line jazdenie.

Než sa dostaneme k top turn, musíme zvládnuť bottom turn

Základy oboch obratov sú rovnaké. Udržiavajte ťažisko vpredu nad doskou, oplachtenie vztýčené kolmo na dosku a urobte všetko preto, aby ste udržali rýchlosť. V on-shore podmienkach musíme často mieriť trochu proti vetru, keď sa pustíme dole vlnou. Tak udržíme maximálnu rýchlosť a skutočne zvýšime ťah v plachte. Znamená to tiež, že točíte trochu ďalej, ale ak sa to podarí a udržíte vysokú rýchlosť, aj pri výjazde z obratu.

Keď dosiahnete vrchol vlny, je dôležité mať otvorenú plachtu a držať ju ďalej od seba- držte ruky na rahne skutočne blízko seba a tlačte zadnú ruku od seba. Čím viac plachtu otvoríte, tým voľnejšie bude doska reagovať a viac ťahu budete mať v plachte, čo vám pomôže počas celého manévru. Vo chvíli, keď mierite naspäť, odkiaľ ste prišli, môžete rozšíriť úchop rahna, aby ste získali lepšiu kontrolu nad plachtou. Na tomto obrázku Victor práve vychádza z top turn obratu, finy mimo vlny, hrana naplno zanorená a rozširuje držanie rahna, aby získal lepšiu kontrolu.

Ako aj pri iných situáciách, pri tomto manévri je správne načasovanie veľmi dôležité. Na obrázku vidíme Victora, ako nabieha na vrchol vlny práve vo chvíli, keď sa začína lámať, teda keď je najstrmšia. Čím je vlna strmšia, tým radikálnejšie dokážete tento obrat urobiť. Vďaka dokonalému načasovaniu môžete dať do obratu všetko a v sekunde otočiť dosku na mieste.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu