Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Sup & Surf

História SUP

Jazdenie na stand up paddle boarde sa stalo novodobým trendom. Nie všetci však počuli o histórii SUP. Kto by povedal, že počiatky paddleboarding boli v Peru pred asi 2000 rokmi. Prečítajte si nielen zaujímavý ale aj náučný článok o vzniku SUP!
Ria Tomašáková

Odpoveď na otázku, kedy sa zrodil moderný stand up, je veľmi komplikovaná. Museli by sme si najprv zadefinovať, čo presne si pod tým predstavujeme. Dve veci sú však isté, pri stand up paddlingu stojíme na doske a na pohyb používame pádlo. Keďže SUP sa v posledných rokoch stalo takým populárnym, vybrali sme sa po jeho stopách do histórie.

Tisícročná tradícia

Zdá sa, že stand up paddling je tu v nejakej forme už tisícročia. Starodávne kmene v Afrike a Južnej Amerike použí-vali dosky, kanoe alebo plte na prepravu, pri chytaní rýb, cestovaní či bojových výpravách. Bojovníci v Afrike stáli na svojich kanoe a kopije používali ako pádlo, pričom sa potichu približovali do nepriateľských území. Takisto rybári v Peru používali už pred 2000 rokmi takzvané Caballitos de Totora, malé plavidlo z tŕstia, a po celodennom rybárčení sa na ňom dokonca spúšťali na vlnách. Práve oni sú považovaní za pionierov surfingu, nielen SUP. A zatiaľ čo sa stand up paddling vyvíjal v rôznych variáciách po celom svete, moderná história surfingu sa začala v Polynézii. V roku 1778 kapitán James Cook dorazil na Havajské ostrovy a stal sa prvým Európanom, ktorý videl surfovanie havajských domorodcov. He’e nalu, ako to domorodci nazývali, bolo špeciálne kanoe alebo vyrezávaná doska zo stromu koa. Vodca dediny dostal najväčšiu dosku, niekedy až 5-metrovú, a jeho poddaní mali 2-, 3-metrové dosky. Pádlo používali na lepší výkon a stabilitu vo vlnách.

Novodobé začiatky

Moderná história SUP má svoje korene tiež na Havaji. Okolo roku 1940 surfoví inštruktori vo Waikiki Duke Kahanamoku a bratia Leroy a Bobby AhChoyovci zobrali na vodu pádla a stáli na doskách, aby lepšie videli na učiacich sa surfistov na vode, na blížiace sa sety a vlny, na ktorých sa z času na čas spustili, používajúc pádlo na riadenie dosky. Za otca moderného stand up paddlingu je považovaný John Zapotocky. Vodný mužík prezívaný Zap sa narodil v roku 1918 v Brownsville v Pensylvánii. V roku 1940 sa presťahoval do Oahu, kde spoznal svoju celoživotnú lásku – oceán a stal sa hviezdou miestnej surferskej komunity. Keď zbadal chlapíkov Duka a bratov AhChoyovcov na stand-up doskách, vydal sa do vody aj on a odvtedy už jazdil iba s pádlom. Stal sa ikonou pláže a dostal prezývku Pearl Diver. John bol najstarším pádlujúcim surfistom na svete, keď ešte ako 91-ročný vyrážal pravidelne supkovať na vodu. Zomrel ako 95-ročný v roku 2013. V osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia britský surfista, ktorý sa živil ako fotograf, bol na Havaji a zachytil na fotke aj chlapíka, ako supkuje. Bol to John „Pops“ AhChoy, pokračovateľ rodu AhChoyovcov. Ani táto fotka však nevystrelila stand up paddle do výšav popularity.

Hviezdny moment

Ten moment prišiel o pár rokov neskôr na fotení Oxbow, kde vznikla aj fotka Dava Kalama, ktorý zo žartu zobral pádlo od kajaku a jazdil s ním na vode, stojac na svojom longboarde. Dava nasledovali Brian Keaulana, Rick Thomas, Archie Kalepa a Laird Hamilton, ktorí brali SUP ako alternatívu k tréningu. Roky plynuli a oni sa zrazu objavili na evente Moloka’I to O’ahu Paddleboard Race, inšpirovanom vodným živlom Archiem Kalepom. Popularita stand up paddle boardingu na Makaha pláži stúpala. Brian Keaulana sa rozhodol pridať kategóriu „Beach Boy Surfing“ do svetovej súťaže Buffalo Big Board Contest v roku 2003. Reakcia bola neskutočne veľká, súťaže sa zúčastnilo 49 jazdcov, celá havajská elita aj bývalí svetoví šampióni v surfingu. A práve fotky z tohto eventu naštartovali boom stand up paddlingu. V roku 2004 doniesol vietnamský veterán Rick Thomas prvé SUP do Kalifornie a nový trend bol na svete.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu