Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Sup & Surf

Neobjavený SALVÁDOR

Za posledné roky som cestovala po svete a navštívila množstvo krajín, nádherných pláží a úžasných vĺn. Tento rok som si povedala, že musím zlepšiť svoju jazdu vo vlnách a zamerala som sa na nájdenie spotu, ktorý by mi poskytoval ideálne podmienky každý deň. Požiadavky boli jednoduché: teplá voda, konzistentná kvalita vĺn a zaujímavá krajina na objavovanie.
Ria Tomašáková

SUP surfing je náročný šport a bez toho, aby ste mali možnosť stráviť na vode aspoň pár týždňov vkuse, je veľmi ťažké v ňom napredovať. Moja voľba preto padla na Salvádor, kam som vyrazila s mojím priateľom Tomom. Práve toto miesto ponúkalo ideálne podmienky a tiež pozoruhodnú krajinu a kultúru.

page37image2236069488

Vulkanická krajina

Salvádor sa nachádza v Strednej Amerike medzi Guatemalou a Nikaraguou a jeho pobrežie je snom každého surfistu. Sopečná činnosť tu vytvorila úžasné miesto s množstvom prvotriednych spotov. To, že ide o vulkanickú krajinu, bolo zrejmé na prvý pohľad. Niekedy ste mohli vidieť aj dym vychádzajúci zo stále aktívnych sopiek. Určite odporúčam ísť sa po týždni strávenom supkovaním na vode namočiť do jedného z teplých prameňov. Vaše uvoľnené svaly sa vám poďakujú. My sme túto možnosť využívali takmer dennodenne, celá krajina v podstate využíva geotermálnu aktivitu a premieňa ju na elektrinu.

Násilná minulosť

Veľa turistov, ktorí cestujú centrálnou Amerikou, sa Salvádoru vyhýba. Je to vďaka reputácii z minulosti, keď tu v 80. a 90. rokoch minulého storočia zúrila vojna. Napriek tomu, že v súčasnosti tu vládne prímerie, pozostatky vojny môžete vidieť doteraz. Prestrieľané domy a ruiny sú po celej krajine. Taktiež sa tu stále pohybujú ozbrojení vojaci, na ktorých narazíte na parkovisku, v bankách i obchodoch. Obyvatelia ich už vnímajú ako súčasť svojich životov.

Krajina sa snaží prilákať naspäť aj turistov. Urobila veľkú kampaň s hashtagom #dontskipelsalvador = nepreskočte Salvádor a láka turistov, aby objavili všetko, čo im krajina ponúka. Jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií je Ruta de la Paz (v preklade cesta mieru), ktorá vás prevedie cez džungľu, mestečká a krajinu zničenú vojnou.

Svetové vlny v La Libertad

Salvádor má 300 kilometrov dlhé pobrežie a jeho orientácia smerom na juh znamená, že krajina je posiata perfektnými vlnovými spotmi. V známej Punta Roca sa organizuje viacero surfových súťaží a veľa surfistov sem prichádza z preplnených pláží blízkej Kostariky a Nikaraguy.

Srdcom regiónu La Libertad je El Tunco, najznámejší surf spot a domov extrémnej vlny El Sunzal. El Tunco vyzerá ako typické surfové párty mestečko s barmi na pláži a hudbou naplno. Čoskoro som však zistila, že najlepšie miesto je to na vode. Perfektné hladké vlny boli splneným snom pre long- boardistov aj supkárov. Aj keď my sme neboli z El Tunco nadšení, je to super lokalita, keďže sa z nej dá vyrážať na viaceré wave spoty na pobreží, kam dorazíte za 5 – 10 minút. Odvezú vás tam pestrofarebné prerobené školské autobusy. Takisto nie je problém stopnúť si domácich a nasadnúť k nim do dodávky alebo pick-upu.

Zaujímavosťou tiež je, že takmer všetci Salvádorčania sa kúpu oblečení. Na pláži mimo turistického El Tunca neuvidíte nikoho v bikinách. Ako som sa dozvedela, El Salvador je silne katolícka krajina a náboženstvo hrá doteraz dôležitú úlohu.

page37image2236143488

Divoký východ

Vďaka mojim cestovateľským skúsenostiam viem, že paddleboardisti nie sú vítaní na každej vlne. Aj preto som pred cestou kontaktovala miestneho supkára, aby mi prezradil, kam ísť a ktorým vlnám sa vyhnúť. Vďaka tomu som stretla aj Josselyn Alabi, najlepšiu ženskú paddleboardistku v krajine. Ona sa stala našou lokálnou sprievodkyňou na spotoch okolo La Libertad. Po týždni jazdenia na monster vlnách sme sa rozhodli, že vyrazíme trochu objavovať. Nahodili sme boardy na strechu a spolu s Josselyn sme vyrazili na divoký východ do zálivu Fonseca, ktorý oddeľuje Salvádor od Nikaraguy. Počuli sme o tajnej vlne, ktorá sa formuje v tomto zálive. Surfisti tam veľmi nechodia, keďže tam často fúka. My sme ale mali so sebou aj windsurfingovú výbavu, takže sme boli pripravení na akúkoľvek možnosť.

Hľadanie vĺn

Ako sa však často v našom športe stáva, prišla frustrácia. Na vode ju zažívame všetci. Z toho, že sme nechytili vlnu, ale aj z toho, že ju vôbec nenájdeme. „Tajomná vlna“, za ktorou sme prišli, bola nakoniec oranisko s vlnkami po kolená. Rozhodli sme sa presunúť do Las Flores, kde bolo hneď jasné, že toto je to miesto. Pred nami ležal prírodný zázrak. Perfektný point break z pravej strany, valiace sa barely na vulkanický piesok a to celé v nádhernom fotogenickom prostredí. Pocit, ako by sme sa ocitli vo filme. Neprišla však len vlna, ale aj množstvo top jazdcov a fotografov. Ja sama som dva dni nevyšla ani na vodu. Neodvážila som sa, lebo vlny boli príliš masívne. Keď však začali padať, prišiel rad aj na mňa a ja som si mohla užiť toto úžasné miesto, kde ste sa mohli nechali unášať 300 metrov po vlne. Dokonalosť vlny tu spôsobila aj rozmach turizmu. Kopce okolo Las Flores sú posiate hotelmi a domami. Hotel Las Flores Resort leží rovno pri spomínanej vlne a surfistom ponúka raňajky o piatej ráno.

DCIM\100MEDIA\DJI_0111.JPG

Od frustrácie po progres

Nikdy predtým som nedokázala urobiť taký progres ako v Las Flores. Po všetkých pokusoch, pádoch, prúdoch a únave prišiel pocit víťazstva. Zrazu som sa cítila vo väčších vlnách komfortne a istejšie. Naučila som sa veriť svojim pľúcam a tomu, že môžem ísť aj do veľkých vĺn. Naučila som sa pracovať s prúdmi a aj to, ako správne načasovať pádlovanie. Naučila som sa, že voda patrí všetkým rovnako, a vedela som si popri surfistoch vybojovať svoju pozíciu na line-upe. Po pár týždňoch nastal čas opustiť Las Flores a presunúť sa ďalších 30 minút západne do najznámejšieho vlnového barelu Punta Mango.

Barely a skaly

Dostať sa do Punta Mango je dosť ťažké. Väčšina jazdcov sem prichádza loďou a jazdia 2 – 3 hodiny skoro ráno pred svitaním. Na mieste som zistila, že nastal čas bojovať s ďalším mojím strachom, ktorým sú skaly. Vlna sa končí ani nie meter od nich. Vstávali sme každý deň o piatej ráno a keďže sme nemali so sebou fotografa, dali sme foťák do rúk miestnym deťom, ktoré boli nadšené, že sa môžu naučiť niečo nové. Jazdili sme 4 – 5 hodín denne a keďže sme vedeli, že o pár dní pôjdeme do vnútrozemia, snažili sme sa využiť čas na vode čo najviac. Nepodarilo sa mi zajazdiť v bareli, ale podarilo sa mi zlepšiť pozíciu aj nájazdy do vlny. Napriek rokom stráveným na windsurfingu som mala po mesiaci v Salvádore pocit, že tu ma oceán naučil viac než kdekoľvek predtým.


Text: MARÍA ANDRÉS

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu