Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Mercedes- Benz Windsurf World Cup Sylt 2022 je v plnom prúde

PWA sa aj tento rok vrátilo do Syltu. Spot známy pre svoj extrémny shore-break aj tento rok trápi súťažiacich. Prvé kolá sa už odjazdili vo všetkých disciplínach.
Ria Tomašáková

Deň 1: Registrovaný a equipment pripravený

V úvodný deň svetového pohára Mercedes-Benz Windsurf World Cup Sylt v roku 2022 sa medzi 11:30 a 13:30 zaregistrovalo 103 jazdcov. Neskôr popoludní – o 16:00 – sa pred zaplnenou plážou konal otvárací ceremoniál. Na tomto podujatí sa rozhodne o 3 tituloch majstra sveta v priebehu nasledujúcich 10 dní.

Deň 2: Rutkowski udáva prvé tempo v Slalome

Druhý deň mal potenciál na začiatok pretekov v miernom vetre a presne tak sa veci odohrali. Vietor o sile 6 až 12 uzlov počas dňa poskytol niečo vyše 6 hodín vynikajúcich Foil/Slalom podmienok.

Maciek Rutkowski si užil skvelý prvý deň pretekov a prevzal iniciatívu v slalome mužov. Tento 30-ročný jazdec takmer celý deň nespravil ani jeden chybný krok – zaznamenal druhé miesto v úvodnej časti a 3. miesto v poslednej a udržal si 3,3-bodový náskok pred Pierrom Mortefonom. Mortefon odštartoval perfektne, no videli sme ho klesnúť z prvého na štvrté miesto. V posledných dvoch pretekoch si výrazne polepšil, keď zaznamenal druhú a štvrtú pozíciu, čím sa vyšplhal na druhé miesto a je na dosah od vrcholu.

Matteo Iachino zaostáva len o 0,3 bodu , pretože na vrchole to je tesné. Amado Vrieswijk urobil drahú chybu v 2. eliminácii po tom, čo netrafil rukami na rahno pri prevrátení plachty v druhej halze. Avšak nakoniec svoju jazdu vylepšil – získal tretie miesto v eliminácii 3. Našťastie si zaistil víťazstvo v eliminácii 4 a vyšplhal sa z 8. na 4. miesto. Vrieswijk uviedol, že do konca podujatia sa usiluje o pódium a na konci prvých pretekov sa umiestnil na poprednom mieste.

Deň 3: Offringa & Bosson sú s doterajšími víťazstvami blízko ku svetovým titulom

Tretí deň svetového pohára Mercedes-Benz Windsurf World Cup Sylt sa zmenil na absolútnu klasiku s približne 11 hodinami súťaženia. Súťažiaci sa stretli na pláži v rannej tme a za dažďa predtým, ako sa o 7:15 začala eliminácia jednotlivcov vo freestyle. Akonáhle bol výsledok vo freestyle dosiahnutý, nestrácalo sa veľa času na začiatok mužskej a ženskej devízie vo wave disciplíne.

Freestyle výsledky dňa

Adrien Bosson dnes urobil veľký krok k tomu, aby bol tento rok ešte lepší, a to sa mu podarilo skvelým víťazstvom v Single Elimination. Aktuálny vicemajster sveta skrotil typicky zložité podmienky pre freestyle v Sylte, zatiaľ čo svoj najlepší výkon si šetril až do finále víťazov proti Stevenovi Van Broeckhovenovi. Van Broeckhoven má stále skvelú šancu na titul v Double Elimination, ale nanešťastie pre Belgičana finále nevyšlo úplne podľa jeho predstáv, keďže nedokázal dokončiť svoju bodovú listinu. Jacopo Testa zaznamenal v b-finále najvyššie skóre dňa – 165,1 bodu, čím dokázal, že zostáva vážnou hrozbou pre titul. Testa ukázal, že má všetky triky potrebné na to, aby sa dostal na vrchol a bude zaujímavé pozorovať, či sa mu podarí vrátiť na scénu.

Wave disciplína- Ženy

Sarah-Quita Offringa sa posunula o krok bližšie a zamávala svetovému titulu po tom, čo Arubanka získala presvedčivé víťazstvo v Single Elimination. Offringa môže stále klesnúť na nižšie miesto, ale aby sa tak stalo, Justyna Sniady alebo Lina Erpenstein musia poraziť Offringu dvakrát v Double Elimination. Zjednodušene povedané, kto v Sylte vyhrá, ten sa stane v roku 2022 ženskou svetovou šampiónkou PWA Wave.

Sniadyová je momentálne na druhom mieste po tom, čo sa prebojovala do finále víťazov. Sniady sa teraz musí pokúsiť predviesť vynikajúci výkon, aby zosadila Offringu a získala tak prvý titul majstra sveta.

Wave disciplína- Muži

Browne zaznamenal celkové skóre 30,37 bodu, predtým než si polepšil oproti Ricardovi Campellovi, ktorý mal stále malú nádej na titul majstra sveta, pričom Browne získal 31,74 bodu, čo zahŕňa aj najvyššie skóre v skoku – 9,62 bodu. Browne na začiatku dňa zjavne nemal potuchy o dôsledkoch jeho jazdenia, pretože zostal v nemom úžase, keď počul správu, že sa stal po tretíkrát majstrom sveta. Neskôr povedal: „Je to jeden z najlepších dní v mojom živote. Keby ste mi povedali, že som vyhral 3 tituly majstra sveta, keď som mal 11 rokov, tak by som tomu neveril. Je to viac ako čokoľvek, o čom som mohol snívať.“

Domáce publikum videlo, že Philip Köster 5-násobný majster sveta zase nesklamal, keď si tvrdo vybojoval víťazstvo proti Marcovi Parému, ktorý sa prvýkrát predstavil vo finále. Paré bude zo svojho dnešného úsilia absolútne nadšený, keďže je to pre neho neprebádané územie – postúpil nielen do top 4, ale aj do top 2. Tento 24-ročný hráč predviedol brilantný výkon, aby porazil novokorunovaného majstra sveta – Browna. Parétakisto získal najvyššie single wave skóre dňa – 9,38 bodu – a zaslúžene postúpil.


Viac informácii na PWA

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu