Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Antoine Martin: Začiatky šampióna

Antoine ‚Titoun‘ Martin, pochádza z Guadeloupe, je dvojnásobným IWT majstrom sveta vo wave windsurfingu. Známy je hlavne kvôli svojmu nebojácnemu štýlu. Rozpráva, ako svoje nadanie pretavil do súťažných úspechov.
Ria Tomašáková

Byť šampiónom je pre mňa dôkazom toho, že som urobil niečo dobre a že som sa dostal do elitnej časti môjho športu. To pre mňa veľa znamená. Vždy som chcel byť v časopisoch a cítim, že som skutočne súťaživý. Takže, ak vyhrám, znamená to, že všetka moja tvrdá práca a sny sa spojili.

Kompromis patrí k windsurfingu

Byť radikálnym jazdcom a vyhrávať k sebe naozaj nepatrí. Ak ste príliš blázniví v súťažiach, môže to byť ťažké. Ak chcete vyhrať súťaže, musíte potiahnuť všetky ťahy. Zároveň, ak robíte malé triky, neprejdete cez heat. Potrebujete veľké manévre, aby ste porazili windsurfistov ako Philip Köster, ale ak pôjdete do extrému, príliš budete padať a strácať body. Potrebujete rovnováhu a väčšinou extrém v súťaži nedopadne dobre. Ak dokážete zmiešať oboje, potom je to skutočný kľúč k úspechu. To je to, čo som sa snažil dosiahnuť počas celej mojej kariéry.

Šialené manévre

Zo začiatku to bolo pre mňa naozaj ťažké, pretože som mal problém ustáť tie náročnejšie triky. Keď som sa začal cítiť pohodlnejšie na doske a častejšie som dokázal triky odísť bez chyby, cítil som, že je pre mňa dôležité byť extrémny. Nechcel som byť stabilným windsurfistom a súťažiť týmto spôsobom. Na chvíľu mi avšak všetci priatelia hovorili, aby som prestal robiť tie bláznivé manévre a stal sa viac štandardným jazdcom. V skutočnosti to bolo pre mňa ešte horšie. Takto nejazdím. Uvedomil som si to o dva roky neskôr. Začal som windsurfovať tak, ako som chcel, potom som opäť začal vyhrávať. Keď uvidíte vlnu a cítite, že je to ten správny moment na manéver, choďte do toho. Ak ste to už cvičili stokrát, tak prečo sa na to nevydať počas súťaže. Je to to isté ako vaša bežná jazda.

V 2018 IWT Aloha Classic som na to išiel takto a skončil som na druhom mieste. Dokázal som bez problémov ustáť niekoľko no-handed aerials, one-footed aerials a no-handed goiters. Jednoducho som do toho išiel.

Motivácia

Rád chodím každý deň windsurfovať, aby som zažil vzrušenie a adrenalín. Cítim, že potrebujem kúsok z toho každý jeden deň. Tiež ma baví robiť videá. Byť na vode je miesto, kde sa cítim najkreatívnejší. Pre mňa je to veľmi zaujímavé. Rád vymýšľam nové triky, nachádzam nové spoty a cestujem na nové destinácie. Myslím si, že to je to, čo ma motivuje pokračovať vo windsurfingu.

Tlak na súťažiach

Keď som začínal, nemali sme veľa súťaží ani kvalifikačné turné, aby sme sa dostali na svetový pohár. V podstate monhí len trénovali, aby boli tak dobrý, ako to len bolo možné. Samozrejme, keď sa konečne dostanete na svetové podujatia, budete ťahaní proti najlepším jazdcom…najlepším na svete. Nie je ľahké preraziť, keď ste na dne. Takže noví chalani išli vždy proti najlepším. Väčšinou som prehrával v prvom kole a bolo náročné sa naučiť, ako ísť až do finále. Pred majstrovstvami sveta som nemal žiadne skúsenosti so súťažou na takej vysokej úrovni. Bol to pre mňa veľký problém, pretože som veľa trénoval, ale nedokázal som sa správne naučiť, ako súťažiť. Uvedomil som si, že som sa skutočne naučil vyhrávať, keď som začal s IWT a prechádzal som kolami až do finále. Myslím, že je to ako pyramída, potrebujete každý krok, aby ste sa dostali k ďalšiemu.

Veľká zmena

S Neilom Pryde a JP som bol profesionálne viac ako desať rokov. Ešte predtým, ako som bol sponzorovaný, som používal ich equipment. Bol som s nimi väčšinu svojho profesionálneho windsurfingového života, takže zmeniť sponzora za Starboard a North Sails bolo dosť ťažké rozhodnutie. Posledné roky, kvôli pandémii boli veľmi náročné nielen pre nás ale aj pre spoločnosti. North za mnou prišiel v roku 2021 a navrhol mi dohodu s ich novým projektom technológie 3Di. Cítil som, že je to pre mňa možnosť urobiť niečo nové. Vedel som, že ísť k novému sponzorovi mi prinesie novú motiváciu. Najprv som bol na North Sails a potom som bol kontaktovaný spoločnosťou Starboard, ktorí boli naozaj nadšení, že ma dostali do tímu. A tak som sa rozhodol urobiť zmenu.

Vysnívané podujatie

Rád by som súťažil v tropickom prostredí s veľkými vlnami a pekným počasím, to by bolo pre mňa vysnívané miesto. Rád skáčem, ale nerád skáčem v mizerných podmienkach. Mám rád poriadny jumping day. O tom je windsurfing, nielen surfovanie na vlnách. Ale ak by som si mal vybrať, preferoval by som jazdu na veľkých vlnách.


Viac informácii na windsurf.com

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu