Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

TEST plachiet EZZY SAILS modely Zeta, Taka, Cheetah a Elite 2017

Máme tu pre vás podrobný test plachiet značky Ezzy Sails. Ide o konkrétne modely Zeta, Taka, Cheetah a Elite. Klikaj, čítaj a vzdelávaj sa :)...

Surfmagazin

Testovací team tvorili inštruktori z Board Academy. Dali sme si záležať, aby boli zahrnutí jazdci rôznych hmotností a jazdných štýlov, od klasického freeridu po vrcholový freestyle. Maťo, Ivan, Kristína a Stano na plachtách najazdili množstvo kilometrov, nacarvovali a naskákali kopu obratov a trikov.. V rôznych podmienkach, nielen na našich domácich vodách, ale aj mesiac na Rhodose a potom 2 mesiace na kurzoch Board Academy na Pelješaci. Používali a testovali sme sťažne rôznych výrobcov a rôzne dosky. Sťažne vydržali všetky, dve dosky však padli testu za obeť, tie sme žiaľ rozbili úplne. Čo pri takto intenzívnom nasadení je ešte stále celkom slušná štatistika.

SPRACOVANIE

Plachty Ezzy sú celé z mimoriadne kvalitného X-Ply sendvičového materiálu. Tento sa vyrába zlepením dvoch fólií, medzi ktoré je vlepená výstuž z Kevlaru, Dyneema alebo iného megapevného vlákna. Dokonca aj okno je u Ezzy plachiet zo špeciálnej fólie, v plachte nie je použitý vôbec žiaden monofilm (Pozn. monofilm je jednoduchá umelá fólia = lacný materiál, používaný väčšinou komerčných výrobcov z dôvodu úspory nákladov). Práve použitie materiálov v najvyššej kvalite robí plachty legendárne odolnými, pritom zvyčajne majú ešte aj o málo nižšiu hmotnosť než monofilmové plachty. Najmä ak výrobca monofilmovej plachty chce dosiahnuť aspoň priemernú životnosť, volí hrubý monofilm (mimochodom takéto plachty sú potom pocitovo veľmi tvrdé, čo pre jazdca nie je príjemné).

Materiál X-Ply (ktorý používa Ezzy) je okrem mechanickej odolnosti aj násobne lepšie odolávajúci UV žiareniu. Kým monofilmová plachta na slnku zostarne a materiál sa stane lámavým, plachta z X-Ply ešte krásne funguje. Na druhej strane je to žiaľ často dôvod, prečo ju mnohé surfshopy nechcú predávať, nakoľko takúto plachtu nemusíte roky vymeniť za novú.

Spracovanie samotné je perfektné na prvý pohľad, všetky švy a spevnenia sú krásne prepracované.

U modelov Taka, Elite a Zeta je na vrchu sťažňového komína tzv. vario top, umožňujúci použitie aj najbližšej vačšej dĺžky sťažňa.

Na spodnom leme je integrovaný chránič – „mast pad“, zakrývajúci spodnú časť sťažňa v miestach, kde dochádza k dotyku s doskou alebo občas aj s nohou jazdca.

Plachty Ezzy celkovo na prvý pohľad nenechávajú nikoho na pochybách, že sa jedná o high-end produkt.

EZZY Saisl – ZETA

Novinka roku 2017. Z ponuky vytlačila veľmi obľúbený model Tiger, ktorý od tejto sezóny plne nahrádza vo všetkých vekostiach, od 3,7 až po 6,8m2 vrátane. Po dlhých rokoch sa takto Dave Ezzy vracia k názvu Zeta. V osemdesiatych rokoch, keď pôsobil Dave u NS, tak s plachtou Zeta zaznamenali veľký úspech, dnes teda úplne nová Zeta znova na scéne, tak sme sa na ňu pozreli fakt detailne!

Trimovanie:

Každá jedna Ezzy plachta je už u výrobcu natiahnutá na sťažeň a otestovaná. Do rúk ju dostávate s už predpätými spirami a s kalibráciou pre napnutie na sťažeň.

Plachta umožňuje veľký rozsah rôznych trimov. Tak na prednom leme (sťažni), ale najmä na rahne. U väčších rozmerov je to v rahne až do 10 cm rozdielu. Vďaka tomu je možné plachtu natiahnuť od skutočne veľmi „bruchatej“ s hlbokým profilom až skoro úplne do plocha. Zeta ani zďaleka nie je typicky plochá plachta, aj v trime do veľmi silného vetra si stále zachováva istý profil.

Významnou výhodou je, že si zachováva svoje vlastnosti aj s použitím rôznych sťažňov (testovali sme okrem originálu Ezzy aj ďalšie značky, konkrétne Severne, North Sails, Corner, Powerex a NP, všetko RDM modely).

Na vode:

Zetu sme testovali vo väčších veľkostiach 5,8 a 6,8. Super zistenie: V „základnom trime“ ZETA funguje v neuveriteľne širokom rozsahu. U nás predstavoval základný trim dobré napnutie na sťažeň, tesne pod maximom a stredné napnutie v rahne. Takto nastrojená plachta skvele ťahá zdola a zostáva dlho kontrolovateľná.

Vlastnosti:

Od svojho predchodcu Tiger-a sa jedná znova o krok vpred. Plachta si zachováva ťah, teda nástup do sklzu a prejazd dier je pre tento typ plachty úplne excelentný. Rýchly a plynulý. V slabšom vetre sa dá využiť trim s hlbším profilom. Kľudne až toľko, aby sa profil oprel o rahno, keď je plachta naplnená vetrom. Vtedy ťahá enormne, pričom stále si zachováva výbornú kontrolovateľnosť. Voči Tiger sa Zeta javí ako rovnako silne ťahajúca, pritom ale v manévroch ako o rozmer kompaktnejšia plachta, čo je úplne super.

Zeta zachováva pre Ezzy typický príjemný „mäkký“ prejav, dá sa s ňou dobre pracovať, napr. pri napumpovaní. Tiež v choppy podmienkach, tak bežných na našich vodách (a špeciálne na Neusiedler See), je jej mäkkosť výhodou, vrch neposkakuje a netrepe sa.

Zeta nevyžaduje úplne presný uhol nastavenia voči vetru, ako väčšina plochých plachiet. Toto je dobrá správa najmä pre menej technicky vyjazdených surfistov. Jednoducho odpúšťa drobné chyby a nestráca ihneď ťah, čo vedia oceniť najmä stredne pokročilí surfisti.

Vďaka svojmu veľmi veľkému veternému rozsahu je plachta super stabilná v poryvových podmienkach. Preto je možné u týchto plachiet voliť väčší odstup medzi veľkosťami. Napr. vyskúšané a doporučené odstupňovanie je 6,8-5,8-5,0-4,2 funguje úplne v pohode.

Zeta vo veľkosti 6,8 pritom dokáže potiahnuť do sklzu aj 100+kg jazdca na doske do 110 litrov už pri 4Bft! Vedľa nášho 105 kilového team ridera bežne jazdili ľahší surfisti na 9-kach plachtách.

V manévroch si plachta udržiava stabilný ťah a mimoriadne dobre zadefinované ťažisko ťahu. Je veľmi kľudná a chová sa neutrálne aj pri prudších zmenách, či už sa jedná o kĺzané manévre alebo moderné freestyle skákané prvky. Po zmene strany (prehodení) okamžite naberá ťah, čím významne podporuje jazdca a odpúšťa aj drobné chyby techniky.

Jednoducho plachta je veľmi vyvážená a jazdí sa s ňou fakt skvele. Je univerzálna a preto mimoriadne vhodná pre všetkých jazdcov, ktorí už majú absolvované základné lekcie. Od mierne pokročilých až po skutočne top jazdcov je to mimoriadne vhodný model.

Slabiny:

Nuž, ťažko ich hľadať. Opäť je tu vidno, že Dave Ezzy s plachtami v hlave zaspáva a aj sa s nimi zobúdza. Menšia rodinná firma samozrejme nemôže konkurovať komerčným značkám v marketingu a zo surf magazínov preto na nás nevyskakujú ich reklamy z každej druhej strany. Namiesto toho však Ezzy plachty výrazne predbiehajú v kvalite, tak spracovania ako aj pri jazdných vlastnostiach. Ezzy Zeta je skutočne high-end produkt, premakaný od dola až hore.

(Pozn. Tento článok nevznikol na priamu ani nepriamu objednávku výrobcu, nedostali sme žiadne zvýhodnenie, zľavu.. nič zadarmo, ani čokoľvek, čo by nás motivovalo si vymýšlať či prikrášlovať produkt.)

Plachtu je možné bez výhrad odporúčať všetkým, okrem úplnych začiatočníkov (tým ešte patria do rúk školské oplachtenia) a špecializovaných pretekárov, na slalom a ďalšie disciplíny sú potom určené iné modely.

Za slabú stránku značky ako takej je možné považovať absenciu globálnej marketingovej p
odpory. V tomto segmente mnohé iné značky predávajú viac sny než samotné kvalitné produkty. Napriek tomu si Ezzy vydobila svoje postavenie. Kvalitou, nie prázdnym marketingom. A to najmä tam, kde surfisti hľadajú a oceňujú top equipment viac než pekné obrázky farebných reklám.

Záver:

Jedná sa o skutočne špičkovú a mimoriadne univerzálnu plachtu. V Board Academy na nich veľmi radi jazdíme a je to (spolu s Elite) náš najobľúbenejší a najpoužívanejší model.

Aby ste sa mohli skutočne presvedčiť, či si v článku „marketingovo vymýšlame“ alebo len pomenúvame vlastné skúsenosti, tiež aby ste mali možnosť si vyskúšať produkt sami, dávame vám možnosť na niektorej z našich akcií si plachty aj ďalší equipment vyskúšať a výdatne ho otestovať. Aj preto sme od tohto roku zriadili testovacie centrum, kde Ezzy plachty určite nechýbajú.

EZZY Sails – ELITE

Pre túto plachtu zo stajne Ezzy platí skoro všetko popísané vyššie. Rovnako skvelé spracovanie, rovnako celá plachta len z najkvalitnejšieho X-Ply materálu bez kúsku monofilmu, prepracovaná do posledného kúska.V čom sa súrodenci líšia, sú dizajn (shape) a jazdné vlastnosti.

Model Elite prišla do modelového roku vo veľkostiach od 2,7 po 6,1. Najväčšie veľkosti 6,4 a 6,8 prešli do modelu Zeta, kde aj v minulosti väčšie veľkosti sa blížili vlastnosťami k dnešnej Zete. Najintenzívnejšie sme testovali veľkosti 4,2, 4,7 a 5,0.

Všetky veľkosti su 4-spirové plachty, až po 6,1m2 vrátane. V porovnaní so Zetou alebo v minulosti s Tiger-om sú spiry od seba ďalej a stabilita plachty je dosahovaná viac jej strihom. „Elitky“ sú veľmi stabilné, ľahké a responzívne. Navyše v tomto roku jedny z najkrajších plachiet na vode vôbec. Pre skúsenejšícj jazdcov je to pravdepodobne ešte o chlp lepšia voľba. Sú možno trochu citlivejšie na správne natrimovanie a pri zábere na správne nastavenie voči vetru, čo môže byť málo vyjazdeným jazdcom spočiatku trochu menej príjemné, ale pre stredne a viac pokročilých surfistov, ktorí si chcú užiť rôzne manévre a triky, je to voľba číslo 1.

Elite má pre tento typ plachty perfektný ťah, spojený s pocitom veľmi kompaktnej a skvele reagujúcej plachty. Ak sa cítite preplachtený, pravdepodobne máte natiahnutú plachtu a dva rozmery väčšiu než si pýtajú aktuálne podmienky.

Veľmi dôležité zistenie: Plachta má extrémne široký veterný rozsah! Áno, toto nájdete napísané v každej brožúrke komerčných značiek. Ale u Ezzy Elite to naozaj funguje! Vyskúšané a overené. Napr. veľkosť 4,2 jazdili v tých istých podmienkach súčasne Ivan (70kg, elitný freestyler) a Kristína (48kg, freeriderka). Obaja mali pritom kedykoľvek k dispozícii aj inú veľkosť, ale obaja jazdili rovnakú plachtu, obaja v optimálnej pohode.

Pocit z plachty na vode je mimoriadne kompaktný, s pocitom nekonečnej kontroly nad oplachtením. So skvelou odozvou na riadiace impulzy jazdca. Plachty sa zdajú veľmi ľahké v rukách, perfektne reagujúce a twistujúce aj v najzložitejších manévroch. Aj preto je to obľúbený model našich freestylistov, od začiatočníkov až po top jazdcov, či na prvé skoky, alebo až po zložite rotačné skákané triky

Pre stredne a viac pokročilých jazdcov, očakávajúcich od plachty top kombináciu ťahu, ľahkosti a manévrovateľnosti, je to jednoznačne to najlepšie, čo môžu aktívne jazdiaci sufisti získať. Model Elite nedoporučujeme len mierne a stredne pokročilým freeriderom, ktorí od plachty očakávajú pasívny ťah. Tento nájdu v najlepšej podobe pri iných modeloch, napr. CHEETAH.

Opäť aj tu platí možnosť vyskúšať si plachtu na niektorej z našich akcií a presvedčiť sa o jej kvalitách vlastným pocitom. Ale sklamať vás jednoducho nemá čím. Jediné riziko je, že už nebudete chcieť inú.

EZZY Sails – TAKA

TAKA je jedna z prvých trojspirových plachiet na trhu, ktorú prvýkrát uviedol Ezzy na trh pred 3 rokmi. Z hľadiska stavby veľmi pripomína Elite s rovnakými materiálmi pre rovnaké okná plachty. Otestovať wave plachtu Taka nás lákalo tiež pre výrazné referencie na silný ťah plachty v light wind podmienkach. Dave už pri prvom modely proklamoval, že s Takou môže ísť jazdec na menšiu veľkosť plachty pri rovnakej sile vetra. Jeho syn Graham Ezzy, top jazdec PWA, jazdí na Hookipe v porovnaní s inými jazdcami o 2 veľkosti menšiu Taku. Môžeme potvrdiť, že táto super ľahká 3 spirová plachta má skutočne neuveriteľný ťah. S 85 kg sa náš team rider Maťo dostával do sklzu s 5,3 plachtou Taka a 100 l doskou vo vetre okolo 8 m/s. O bonuse menšej a ľahšej plachty asi nemusíme písať. Okrem ťahu v slabom vetre vykazuje Taka perfektný on/off prechod, ako sa nakoniec na správnu down-the-line wave plachtu sluší. V prípade potreby dokáže rýchlo vypustiť vietor otvorením plachty.

Narigovaná Taka na pláži vyzerá trochu ako Šarpej /rasa psa s kožou o číslo väčšou ako telo/, ale na vode vietor profil krásne vyrovná a plachta vyzerá skutočne sexy : ). Podľa našich skúseností sa táto plachta hodí každému jazdcovi, ktorý jazdí bump and jump, freestyle, wave… teda okrem slalomárov a speed machrov všetkým surfistom, najmä ak ich hmotnosť je dvojciferné číslo. S 3- spirovými plachtami sa ťahá tieň nezvládnutia preplachtených podmienok. Nemali sme možnosť jazdiť Taku 5,3 v silnejšom vetre ako 12-14 m/s, kadopádne v týchto (už dosť divokých) podmienkach sa správala veľmi kultivovane.

Túto super ľahkú a pritom výkonnú plachtu odporúčame jazdcom do 90 kg, ženám a mladým windsurfistom. Taka sa vyrába vo veľkostiach od 3,4 do 5,3.

EZZY Sails – CHEETAH

O konštrukcii a materiáloch platí všetko popísané vyššie. Prémiová kvalita odhora až dolu. V ponuke je vo veľkostiach od 5,5 do 9,5m2. Menšie rozmery majú 6 spír, väčšie 7. Žiadne cambery, plachta je ľahká a tiež sa ľahko nastrojuje. Funguje na SDM aj RDM sťažňoch. Aj CHEETAH, podobne ako iné Ezzy plachty, funguje v základnom trime perfektne. Má hlbší profil, ktorý sa dá v rahne veľmi pekne trimovať.

Na vode sme zažili prekvapenie. Jazdci z nášho teamu totiž zvyknú jazdiť na inom type plachiet než na typických freeride modeloch. Cheetah nás však dostal. Jednoducho sa zavesiť, byť široko-ďaleko prvý v sklze, plynule dosiahnuť rýchlosť slalomovej plachty.. wau! Tak toto je freeride v jeho excelentnej zážitkovej podobe. Prvá halza.. celá v sklze, perfektné mäkké prehodenie, znova sa zavesiť, opäť rýchlosť povzbudzujúca k skokom… presne takto by sme si jazdné vlastnosti top freeridovej plachty vymysleli.

Vďaka primeranej mäkkosti plachty, danej použitím prémiových x-ply materiálov, je pocit z plachty veľmi príjemný, dobre sa pumpuje (aj keď pumpovať ju vlastne netreba, lebo aj bez toho ťahá fantasticky, ale naši team rideri si to neodpustili vyskúšať), je dobre ovládateľná pri prehadzovaní… jednoducho jazdí sa s ňou fantasticky. Skvelé tiež je, že ako jedna z mála freeride plachiet na trhu aj vo väčších veľkostiach výborne funguje na RDM sťažňoch, čo ešte zlepšuje pocit z jej kontrolovateľnosti.

CHEETAH je skutočne excelentná plachta, bez akýchkoľvek výhrad ju doporučujeme všetkým freeriderom, hľadajúcim nekomplikovanú ale vysoko výkonnú rýchlu plachtu, s perfektnou kontrolou a ovládateľnosťou. Posúva jazdenie o level vyššie.

NAMIESTO ZÁVERU:

Poďte si ich vyskúšať! Stoja za to! Nie náhodou na mnohých miestach, kde sa koncentrujú skúsení surfisti (napr. Fuerte sever, Peljesac..) vidíte na vode až polovicu jazdcov práve na plachtách EZZY. Rovnako na akciách Board Academy je možné si tieto skvelé plachty otestovať.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu