Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Prehľad windsurfing spotov na Neusiedler See

Stepné jazero neďaleko Bratislavy, typické svojou kakaovo hnedou farbou. Nekonečne dlhé a hlboké 1, maximálne 2 metre. Pri dobrej predpovedi málokedy sklame, naopak, väčšinou pozitívne prekvapí.

Surfmagazin

Jazero je z väčšej časti obrastené širokým pásom trstín a k vode sa tade vôbec nedostanete. Výnimkou sú miesta určené na kúpanie a surfovanie, ktoré sú udržiavané v rakúskej dokonalosti.

Weiden am See

Weiden funguje najlepšie na severozápadný alebo juhovýchodný vietor. Severozápad fúka sideshore sprava a juhovýchod (väčšinou silnejší ako v Podersdorfe) fúka side-on zľava, keď sa vlnky zmenia na pekné odrazové mostíky ideálne na skoky. Keď fúka sever, tak sa väčšinou jazdí viac južnejšie v Podersdorfe alebo Illmitzi. Spot je family friendly, čo znamená pekné ihrisko a pláž na hranie. Na rok 2017 sa plánuje otvorenie novej, modernej reštaurácie. Počas letnej sezóny sa platí vstupné.

Neusiedl am See

Miesto situované v najsevernejšej časti jazera a funguje iba na vietor z juhu, keď sa jazdí priamo pri móle. Pri severných vetroch musíte vyjsť trochu viac von na jazero, aby ste chytili nejaké poryvy. Na tomto mieste nájdete peknú reštauráciu Mole West, ktorá je priamo pri jazere a jej šéfkuchár, ktorý patrí medzi rakúsku kulinársku špičku, je taktiež windsurfista

Podersdorf

Najznámejší spot na jazere, kde sa konajú aj PWA freestyle a slalom preteky. Najlepšie si tu zajazdíte na severný vietor (sideshore sprava), funguje aj severozápad (onshore), západ a juh (sideshore sprava). Juhovýchod je nanič. Podersdorf je tiež domov najväčšieho surfového obchodu na jazere UpsideDown. Keď potrebujete windsurfingovú alebo kite výbavu, chcete niečo opraviť alebo hľadáte štýlové oblečko – toto je miesto, kam by ste mali zamieriť. Ak si chcete požičať windsurf alebo SUP (North and Fanatic), zájdite do surfcentra Nordstrand/Peisser. Vedľa neho je reštaurácia Podo-Bar, kde podávajú tie najlepšie pečené rebierka široko-ďaleko.

Ak chcete zažiť poriadnu párty, vykročte do Tonis Martinskeller Discothek, miesta, kde sa konajú najlepšie surfpárty v Rakúsku. Počas letnej sezóny sa platí vstupné.

Illmitz

Ak si chcete zajazdiť osamote a vyhnúť sa plnke na Poderi, vyrazte do Illmitzu. Je to taký tajný spot, kde okrem dobrého pojazdenia nič extra nenájdete. Dobré podmienky, ktoré fungujú pri severných aj južných vetroch, vám budú odmenou za tých pár minút jazdy autom navyše.

Zicksee

Asi 15 minút jazdy od Podersdorfu nájdete ďalšie jazero nazvané Zicksee. Miesto, kam vyraziť, je St.Andre. Vyštartovať môžete v blízkosti lokálneho Surfclubu, ale aj povedľa hlavnej pláže. Neplatíte za vstup ani parkovanie, auto máte pár metrov od vody, ktorá je rovnejšia ako Neuzík, čo poteší najmä freestylistov. A hlavne málo ľudí. Pre deti krásne ihrisko na pláži aj s toboganom. Najlepšie si tu zajazdíte na severozápad, keď je v Podersdorfe a Weidene plno. Od 1. 11. do 1. 3. je tu zákaz windsurfingu. Ak po dobrej sešn na vode bažíte po nočnom živote, v Zicksee ho nehľadajte. Zrekreovať sa však môžete v luxusnom spa rezorte St. Martins, ktorý je hneď vedľa jazera.

Vietor

Jednotlivé spoty fungujú v závislosti od smeru vetra. Všeobecne môžeme povedať, že najlepší vietor je zo severu (sever, severozápad), keď je väčšinou poriadna kosa. Dobrý je aj južák, ale silný južný vietor tu zažijete iba párkrát do roka.Západný vietor môže tiež fungovať, ale niekedy sa stane, že vietor zastaví tesne pred jazerom malé pohorie nazvané Leithagebirge.

4 x naj

  • Všetky spoty majú na pláži sprchy a WC.
  • Najlepší nočný život: Podersdorf /Tonis Martinskeller a podniky v Neusiedl am See
  • Naj kebab: Denis Kebab/Neusiedl am See
  • Naj kemping: Podersdorf (skúste rezervovať vopred)

Na Neusiedler See sa vyplatí vyraziť na viac dní. Okrem jazdenia po vode totiž ponúka oveľa viac. Malebné mestečká, vinice s pivničkami, kde môžete okoštovať miestne víno, a tiež kvalitné cyklocesty okolo jazera.

LINK na web kameru —> http://www.feratel.com/sk/webove-kamery/rakusko/bu…

Text: Max Matissek

Foto: Martin Reiter

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu