Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Čo je pre dievčatá najnáročnejšie na kiteboardingu? 6 dievčat nielen o tom…

Extrémne športy bývajú často dominované mužským pohlavím a ženy sa v nich vyskytujú v obmedzených počtoch. V kiteboardingu sme na tom (našťastie) o trošku lepšie.

Surfmagazin

Jedná sa o atraktívny šport, ktorý nie je fyzicky prehnane náročný. Veľkú rolu iste hrá fakt, že v kiteboardingu nejde primárne o prekonávanie adrenalínových hraníc ako napríklad pri downhill biku či skoku z lietadla, ale o estetickú stránku jazdy a trikov, ako napríklad u gymnastiky a tancu. Navyše ďalším lákadlom je veľmi lákavý životný štýl na pláži, cestovanie do nádherných a exotických kútov sveta a samozrejme tí najkvalitnejší chlapci, ehm 🙂 Ja som preto len rád, že namiesto svalnatých zmužnatených atlétok, počas kiteboardingu stretávam krásne vyšportované princezné s obrovskou energiou do života. Pár podobných princezien sme si pozvali do redakcie na rozhovor (fakt len rozhovor!), aby sa s nami podelili o ich skúsenosti a prípadne motivovali budúce kiterky 🙂

Prečo ste začali kitovať? Boli pre vás ako dievčatá začiatky náročné?

AINA: Začala som v Cabarete. Počas puberty mi doktori hovorili, že nikdy nebudem môcť športovať kvôli mojej skolióze (mám do chrbtice voperovanú tyč) no a ja som im to chcela na truc ukázať! Ukázalo sa, že to bolo moje najlepšie životné rozhodnutie. Ničoho sa netreba báť, kiteboarding je super bezpečný šport.

LINA: Pracovala som v reklamnom biznise, kde sa nehrá na pracovné hodiny. V podstate som makala 24/7 bez voľna či dovolenky. Každú voľnú chvíľku čo som si našla mojom šialenom harmonograme som využila na relax na brehu Baltického mora. Tam som pozerala „šialencov na kite“ jazdiť celé dni a robiť ohromné skoky. Vedela som, že sa k ním musím pridať!

KRISTIIN: Pre mňa ako dievča, bolo ešte jednoduchšie začať – vždy som mala pomoc od chalanov 🙂 Vtedy som stretla holku čo tiež začínala, čo bolo super lebo sme sa navzájom hecovali. Dnes je to moja najlepšia kamoška!

Extrémne športy sú vo všeobecnosti prevažne záležitosťou mužov a vyžadujú si „gule“. Ako je to pre vás, kvetinky? Myslíte, že musíte kvôli kiteboardingu trošku zmužnieť, alebo si v sebe viete zachovať princezničku aj počas kiteboardingu?

MALIN: Haha máš pravdu, ale časy sa menia.. Najkúlovejšia vec čo poznám je, keď si dievčatá vedia zachovať svoju ženskosť a diktovať popri tom na vode. Ukázať chalanom, ako sa to robí 🙂 Občas sa ale ku mne chlapci správajú ako k ich kamošovi a vtedy neviem, čo si mám o tom myslieť haha.

AINA: Niektoré dievčatá si vedia zachovať image princezny čo je super, špeciálne ak potom vedia naložiť na vode. Jasné, že je ťažké zachovať si všetku tú ženskosť v športe dominovanom mužmi, ale ja si myslím, že ma kiteboarding robí špeciálnou a tím pádom viac sexi!

KRISTIIN: Ja osobne mám rada čas od času sa nahodiť a vyraziť do obchodov alebo večer na párty s holkami. Nikdy by som to ale nevymenia za môj terajší životný štýl.

PAULA: Myslím, si že i pri extrémních sportech jde pořád ještě zůstat jako princezna na vodě, teda možná královna haha. Letos jsem v Řecku dostala přezdívku „The queen of Prasonisi“, zastavilo mě asi 10 kluků a pojmenovali si mě tak, tak proč ne? Haha.

Čo vám dal kiteboarding do života?

KRISTIIN: V prvom rade zmenil môj život. Myslela som si, že mám o všetko postarané – mala som dobrú prácu ako marketing manager, dobrý plat, pekný byt – klasický život robota, ale niečo mi chýbalo ku šťastiu. Pred piatimi rokmi som si spravila svoju IKO inštruktorskú licenciu, odišla z práce a zamestnala sa ako inštruktorka kiteboardingu v Egypte. Bolo to asi moje najlepšie životné rozhodnutie.

MALIN: Mne kiteboarding tiež zmenil život. Vyrastala som v meste, kde som chodila po párty, kaviarňach a po tom, čo som začala kitovať bolo spoznávanie sveta a prírody všetko, po čom som túžila. Chcela som posúvať svoje hranice a zdokonaľovať sa. Kiteboarding mi umožnil cestovať po celom svete a spoznávať úžasných ľudí rôznych národností. To, že som si vyvynula sinú vášen k nejakej aktivite mi taktiež zmenilo môj pohľad na svet a prístup k životu.

Ako vnímate súťaže? Porovnávate sa len navzájom medzi holkami alebo aj s chalanmi?

AINA: Myslím, že vzájomné porovnávanie sa patrí ku kiteboardingu, ale väčšinou je to veľmi priateľské. Keď nejaká kamoška vráti nový trik, som z nej nadšená a motivuje ma to skúsiť to tiež. Neverím, že je v kiteboardingu veľa závisti a ja osobne rada podporím každého, kto dá nejaký super trik (alebo sa oň aspoň pokúsi) hlasným „WOHOOO“ 🙂 A keď vám niekto niečo radí, radšej si to vypočujte a možno vám jeho rady pomôžu.

ANNELOUS: Ja mám súťaživosť medzi kiterkami rada. Tá ktorá jazdí najlepšie vyhrá, a ak nie tak ju to motivuje tvrdšie na sebe pracovať a zdokonaliť sa. Tešíme sa z úspechov spolujazdkýň na súťažiach a mimo súťaže sa navzájom hecujeme. Niektorí chalani majú núdzu stále sa predvádzať, dievčatá až tak nie…

PAULA: Kdybych měla sebe porovnávat s klukama na svěťáku, moc úspěčně bych nedopadla. Je pravda, že když trénuji někde, hodně lidí příjde a jen se tak kouká, jak si skáču a trénuji, což je super, motivuje mě to ještě více. Rivalita mezi holkama na závodech určitě je, loni jsem měla hodně co dělat s Annabel, rivalita tam byla, ale snažím se to nedávat najevo. S ostatními holkami na závodech většinou vycházím a mám je ráda. Gisela je moje hodně dobrá kamarádka, tak je super, mít někoho takového sebou na závodech, když tam zrovna nemůžou být například rodiče nebo někdo, kdo by vás podpořil.

Čo je pre vás ako dievčatá najnáročnejšie na kiteboardingu?

AINA: VEĽA ROZMÝŠĽANIA!!! Neplatí to pre každú, ale väčšina dievčat všetko analyzuje, príliš komplikuje a kalkuluje riziko. Je to strašne otravné, ale prirodzené pre ženy. Niekedy je lepšie prestať rozmýšľať a jednoducho to spraviť!

ANNELOUS: Pre niektoré dievčatá je najťažšie začať. Boja sa, že nie sú dostatočne silné, ale mali by vedieť, že kiteboarding nie je šport kde potrebujete silu, ale techniku.

LINA: Zo svojej skúsenosti ako kite inštuktorka vám garantujem, že ženy nie sú v nijakom aspekte slabší študenti ako muži, práve naopak! Jediná vec, ktorá sa u nich prejavuje častejšie ako u mužov je strac v ich hlavách.

MALIN: Povedala by som, že muži majú prístup k novým trikom jednoducho „ísť do toho“, zatiaľ čo ženy ho chcú najprv lepšie pochopiť a až potom vyskúšať.

Vyplívajú vám z vašeho nežného pohlavia nejaké benefity na pláži?

AINA: Určite! Ak na vode stratíte dosku, iste vám ju niekto prinesie 🙂 Chalani sú stále veľmí nápomocný a ak nám pomôžu, cítia sa potom ako hrdinovia. Je to taká vzájomná win-win situácia haha.

ANNELOUS: Veľa benefitov 🙂 Napríklad prirodzené opálenie, dobrá postava a pekne blond vyšisované vlasy od slniečka.

LINA: Kite sa štartuje tebe ako prvej 🙂

KRISTIIN: Jasné, kopu! Zaprvé, ak si holka a začneš robiť nejaké triky automaticky si získaš každého pozornosť. Zadruhé, vždy ti niekto pomôže vyštartovať kite. A ak sa ti stratí kite, doska alebo hocičo tak ti chalani vždy radi pomôžu. Taktiež ti pomôžu, ak má
š hocijakú otázku ohľadom trikov, počasia a podobne…

MALIN: Ojój samozrejme! V prvom rade máš okolo seba kopec sexi chalanov 🙂

Máte nejakú zaujímavú historku?

LINA: Mala som lekciu z jednou holkou a tá počas bodydragu stratila bikiny, Hups! 🙂

ANNELOUS: Presne, to je ďalšia super vec na kiteboardingu, že zažijete neuveritelné historky o ktoré sa neskôr môžete podeliť s priateľmi v bare. Nedávno sme napríklad zachránili jednému rusovi život, máme z toho aj video:

PAULA: Mám spousta příběhů, nejvtipnější a nejstrašidelnější byl asi jeden můj downwind v Brazílii. Praskla mi jedna šňůra při downwindu při západu slunce a měli jsme to domů ještě tak 5 km po vodě. Když už je tma v Brazílii není zrovna bezpečno tak varianta jít po pláži moc nepřicházela v úvahu.Vymysleli jsme to tak, že mě kamarád Dylan celou cestu dolů potáhne na leashi. Trvalo nám to asi hodinu, protože ještě k tomu přestalo foukat a ještě mě Dylan pořád strašil, že tam jsou žraloci, takže jsem pořád padala a pak jsem se bála ještě více, no prostě parádní downwind.

Ako je to s láskou? Stoja za niečo kite chalani?

AINA: Haha, jasné že sa nájdu nejaký roztomilí. Ja môžem kteboarding ako zoznamku len doporučiť, nakoľko som vďaka kitu stretla svojho muža s ktorým už žijem a cestujem po svete 3 roky! Plánujeme spolu aj „normálny“ život. Stačí, ak s vyhliadnete nejakého s podobným vekom ako vy, podobným pohľadom na svet a život sa hneď stane o niečo sladší 🙂

LINA: Jedniné, čo vám môžem povedať je, že ak je jeden z partnerov kiter a ten druhý nie tak to časom určite vyostrí v problémy. Preto je lepšie, aby sa ten druhý čo najskôr naučil kitovať. V opačnom prípade bude ten druhý/á znudená na pláži, alebo ešte horšie ostane saba doma!

PAULA: Kluci co kitují jsou většinou hezcí sexy sportovci, co víc dodat:)

A doporučili by ste seba ako dobré frajerky?

LINA: Kite holky sú veľmi sebavedomé, vášnivé, sexi a vedia, ako sa zabávať – je len na vás, či je to váš typ 🙂

KRISTIIN: Myslím, že kiterky môžu byť super frajerky, lebo sú vysmiate a robia to čo ich baví, čiže vás nebudú otravovať s klebetami a podobnými somarinami. Jediná otázka je, či budete stíhať ich tempo!

Existuje nejaká kite výbava špeciálne pre dievčatá?

LINA: Čo sa týka výbavy, je dobré pozberať názory z internetu a zo svojho okolia a nechať si poradiť. Najdôležitejšie si je ale danú výbavu vyskúšať, lebo len tak najlepšie zistíte, čo vám naozaj sedí. Každý má svoje vlastné preferencie. Jediná výbava určená špeciálne pre dievčatá čo používam, je môj trapéz. S ženským trapézom vám isto bude pohodlnejšie.

KRISTIIN: Áno, niektoré značky to robia. Čo sa kitov týka, tak v tom veľmi nevidím zmysel, lebo chceme mať rovnakú silu ako chalani! Možno akurát tak nejaký dievčenskejší dizajn…

PAULA: Co používám jsou holčičí vázání Liquid Force, které jsou super designované pro holky. Trapéz Ion Sol, který je růžový nebo modrý, také super pro holky. Surfkini Cheeky and Coco jsou skvělé na kitování, jsou pohodlné a sexy.

Ok, tak posledné slová: ako by ste motivovali holky, aby skúsili kite?

AINA: Jednoducho sa hecnite a chodte do toho! Uvidíte, ako rýchlo a ľahko sa vám môže zmeniť život k lepšiemu. Namiesto vysedávania doma a obdivovania „Ah, vyzerá to cool“, vylezte vonku a buďte cool vy! 🙂

ANNELOUS: Zoberte si lekciu, dostante sa na dosku a zamilujete sa do najúžasnejšieho športu pod slnkom! Uvidíte ako si budete nadávať, že ste nezačali už skôr.

PAULA: Holky do toho! Najdete sport, který vás opravdu bude bavit a ještě se při něm opálite, poznáte spoustu nových lidí a nových míst.

VYSTUPOVALI:

AINA RENOLEN

Sympatická Nórka Aina je PRO kiterkou značky GIN od roku 2010.

Ľúbi: sloboda, vietor, rodosť z vody

Neľúbi: slaná voda v nose, super porivový vietor

ANNELOUS LAMMERTS

Mladá, talentovaná holčina s veľkou budúcnosťou na svetovej tour.

Ľúbi: sloboda, progres, adrenalín

Neľúbi: čakanie na vietor, piesok v posteli, studené nohy v zime

MALIN AMLE

Vždy vysmiata PRO kiterka Malin je okrasou každého spotu, na ktorom sa ukáže.

Ľúbi: cestovanie, príval adrenalínu, život v prírode

Neľúbi: nič, všetko treba ľúbiť 🙂

PAULA NOVOTNÁ

Najlepšia česká PRO kiterka, ktorá by nebyť zraneniam kolena bola už dávno svetovou jednočkou!

Ľúbi: cestovanie, priatelský ľudia, pocit na vode

Neľúbi: zlý vietor, časté premiestňovanie po svete

LINA GVAZDAUSKAITE

Profesionálna inštruktorka kiteboardingu a fotografka z Litvy.

Ľúbi: pocit slobody počas kitovania, nekončiaci progres, život na pláži

Neľúbi: ako by som mohla niečo neľúbiť na slniečku a na pláži 🙂

KRISTIIN OJA

PRO Riderka z Estónska, ktorá ukáže každému frajerovi, čo je to poriadny power kiteboarding!

Ľúbi: zvládnutie nového triku, cestovanie, nový ľudia

Neľúbi: byť závislá od počasia, ťažká batožina, rozmotávanie kite šnúr

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu