Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

GOYA NEXUS plachta pre všetkých freeriderov

Pozor všetci freeridisti! Predstavujeme vám plachtu Goya Nexus, ktorá nás zaujala svojim ťahom, stabilitou, perfektnou rýchlosťou a pritom skvelou ovládateľnosťou.


Surfmagazin

Vďaka zaradeniu tohto modelu do Testovacieho centra Board Academy sme mali možnosť si túto plachtu dôkladne vyskúšať.

Na prvý pohľad je vidieť. že sa jedná o do najmenšieho detailu perfektne prepracovanú plachtu. Okamžite zaujme veľkoplošné použitie x-ply materiálov, ktoré v kombinácii s karbonovými a kevlarovými výstužami sú tým najkvalitnejším a najdrahším momentálne dostupným materiálom. Tento je nielen ľahší ako bežný monofilm, ale aj výrazne odolnejší a trvácnejší. Jedná sa o freeride plachtu so šiestimi spirami (u veľkostí od 7,5 vyššie potom so siedmymi).

Ako na vode? Skvele! Plachta je aj pocitovo ľahká, pritom s perfektným ťahom. Už prvé napumpovanie dávalo výbornú odozvu, príjemne mäkkú a pritom vysoko účinnú pre akceleráciu. Takto sa chovajú plachty z x-ply materiálu! Ak ste doteraz jazdili monofilmové oplachtenie, určite doporučujeme vyskúšať si rozdiel. Je enormný.

Nástup do sklzu, do pútiek, zaháknutie sa do trapézu.. všetko úplne v pohode vďaka konštantnému ťahu plachty, orientovanému skôr do stredu až mierne do prednej časti. Prípadne poryvy vypúšťa výborne, dokonca aj v strednom trime, pritom ale odozva v podobe ďalšieho zrýchlenia na každý jeden poryv je zachovaná. Pravdepodobne aj vďaka zakomponovaným zosilneniam z uhlíkových a kevlarových vlákien plachta skvele drží tvar, ťažisko je vo veľkom veternom rozsahu aj bez zmeny trimovania stabilne zafixované medzi trapézovými úväzkami.. jednoducho zavesiť sa a nechať sa ťahať je čistou radosťou. Jazdec sa môže omnoho viac zrelaxovať a koncentrovať na jazdu samotnú, nemusí riešiť plachtu.

Prvá halza.. pred ňou ešte trochu dopumpovať, pevne pritiahnuť plachtu zadnou rukou a nechať sa vtiahnuť do oblúka. Super, plachta má stále výborný ťah a nestráca ho ani v nájazde do halzy. Toto určite ocenia aj tí, ktorí sa halzu ešte len učia. Prehodenie plachty ide ľahko, plachta rotuje na sťažni pohodovo. Pravdepodobne tomu napomáha umiestnenie spír, ktoré sú málinko ďalej od sťažňa… toto by vedel asi lepšie objasniť jej konštruktér… No, nech je to z akéhokoľvek dôvodu, hlavne že to funguje. A funguje to výborne. Na skákané manévre s rýchlymi rotáciami plachty to nie je, ale na carvingové manévre, od halzy cez duck jibe, body drag až po skoky a frontloop je plachta a jej fungovanie perfektná. Celkovo vďaka svojej ovládateľnosti a pocitu ľahkosti pôsobí v manévroch dojmom o pol metra menšej plachty.

Trimovanie cez napínanie na sťažni sme moc neriešili, plachta si to ani nevyžadovala. V strednom trime fungovala perfektne vo veľmi širokom rozsahu. Viac alebo menej profilu sme nastavovali cez napnutie v rahne, tu je nastavenie jednoduchšie a hneď aj voľným okom viditeľné. Vďaka tomu si ju vedia natiahnuť aj menej skúsení jazdci správne.

Slabé miesta? My sme ich nenašli. Jedná sa o prémiový produkt vo freeride segmente. Plachta sa vie svojimi vlastnosťami prispôsobiť technike rôznych jazdcov. Je silná, agilná, ľahká a veľmi rýchla. Presne taká, aká freeride plachta má byť. Mimoriadne sa hodí nielen do stabilných morských vetrov, ale výborne funguje aj v našich domácich nezriedka poryvových podmienkach.

A ešte jedna dobrá správa na záver: Plachty sme testovali na cenovo dostupných modeloch sťažňov Corner 75%, na ktorých plachta fungovala perfektne!

Aktuálne sú tieto plachty v akčnej ponuke Corner shopu za mimoriadne výhodné jesenné ceny, kúpiť plachtu v tejto kvalite za podobnú cenu sa inde len tak jednoducho nepodarí, zvlášť aj v kombinácii s kvalitným cenovo dostupným sťažňom. Napr. Goya Nexus 7,5 je v akčnej ponuke znížená cena z pôvodných 748 na 399 EUR.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu