Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

15 najčastejších chýb vo windsurfingu

Max Row a Andy „Bubble" Chambers nie sú len skvelí windsurfisti, ale aj skúsení inštruktori - učitelia. Pri jazdení aj učení sa stretávajú s niekoľkými chybami jazdcov, ktoré sa dookola opakujú. Tu sú rady od profesionálov, ako sa vyhnút najbežnejším chybám na vode aj na pláži.


Sara Budacova

1. Menšia plachta

Každý asi súhlasí, že strach z výpadku vetra je bežný. Preto väčšina z nás používa väčšie plachty, aby tak predišla nedostatku vetra. V skutočnosti je však dôležité naučiť sa pohrať sa s nedostatkom vetra, a získať kontrolu nad výbavou aj v takýchto podmienkach. Určite Vám to dá viac ako sústrediť sa na „moto hodiny“ v sklze.

2. Zlé nastavenie pútok na doske

Pútka majú svoj názov z jednoduchého dôvodu. Nohy surfistu majú byť v ich vnútri. Ideálne nastavenie pre bežný freeride je také, aby ste si videli celé prsty pred šlapkou. Toto nastavenie umožní lepšiu kontrolu nad doskou a jazdou. Väčšia veľkosť je tiež pohodlnejšia pri halzách, a ľahšie sa noha uvoľnuje von z pútka práve pri otočkách. Vo všeobecnosti, väčšími pútkami, minimalizujete riziko zranenia nôh pri manévroch.

3. Zlé nastavenie plachty na rahne/outhall

Chyba pri rigovaní plachty je najväčší zabiják komfortného pocitu na vode. Príliš dotiahnutá plachta dáva celej jazde veľmi nervózny pocit. Dôležité je preto nielen striktne dodržiavať to, čo odporúčajú výrobcovia plachiet, ale poznať a experimentovať s nastavením. Ideálna dĺžka rahna sa meria pri určitej „priemernej hodnote výšky rahna na plachte“, a toto nastavenie sa mení s posunom výšky. Netreba sa báť povoliť plachtu o niečo viac ako ste zvyknutý. Nevadí, že sa pri jazde dotýka rahna. Menšie plachty majú vo všeobecnosti tendenciu správať sa „nervóznejšie“ a sú citlivé na manévrovanie.

4. Obrat proti vetru s ponorením špičky plaváku

Tento trik bol obľúbený na konci 80-tich rokov. Patrí k „oldschool“ freestylu. Pri „réčku“ je to však nie veľmi želaný stav (pokiaľ nerobíte tento freestyle trik). Moderné dosky sú oveľa širšie ako ti z minulosti, a mali by dopomôcť k dobrému zvládnutiu otočky proti vetru. Snažte sa otočky robiť v dostatočnom predstihu, pokiaľ má doska rýchlosť. Táto Vám odpustí prípadné chyby a zabráni ponoreniu špičky do vody.

5. Málo jazdenia v slabom vetre

Jazda v slabšom vetre aj v nesklzovom režime drasticky zlepší Váš windsurfing. Manévrovacie schopnosti dostanete na úplne inú úroveň. Flowstyle triky, jemné držanie plachty končekmi plachty, tréning týchto jemmných „trikov“ neskutočne pomôžu pri jazde v sklze a sinejšom vetre. Veľmi dobre sa trénujú aj backside triky ako napr. heli tack, zvládnutie ktorého Vám otvorí nové obzory pri jazde a zábave na vlnách. Netreba sa báť oprášiť starý „oldschool“ surf z garáže a vydať sa na vodu aj jemnom vánku.

6. Rigovanie plachty vo veterných podmienkach

Na svete existuje množstvo pláží, kde je vietor veľmi silný a nastrojenie plachty je komplikované. Väčšina z nás riguje plachtu po vetre, tvárime sa, že vietor nám pomáha pri „odrolovaní“ plachty, no vskutočnosti je tento postup nesprávny z viacerých dôvodov. Ten najdôležitejší je, že monofilm na plachte pri takomto štýle dostáva poriadne po hube. Vyskúšajte nastrojiť plachtu s postojom proti vetru. Pomaly vsúvajte postojačky sťažeň do plachty, keď je stažeň skoro celý vnútri, pretočením plachty môžete pohodlne dokončiť nastrojenie. Tento istý postup vyskúšajte aj pri odstrojovaní oplachtenia.

7. Kecanie a pobehovanie po pláži

Surfisti majú tak trochu v povahe viac kecať na pláži ako byť na vode. Bohužiaľ, nepatríme ku krajínam, kde vietor fúka každodenne 6 hodín. Nezabudnite ani na dôkladnú prípravu doma pred odchodom. Behanie po pláži a zháňanie chýbajúceho šroubováku, lanka, trapézu ušetrí kopec času. Zároveň sa vyhnete riziku stretu s „kecálkami“ a premrhaniu dobrého vetra „plodnými“ rozhovormi na pláži. Základné pravidlo je: najprv windsurfing, klebetenie neskôr.

8. Rahno v komíne plachty

Pri vsúvaní rahna do komína plachty okolo sťažňa nezabudnite na základné pravidlo. Klapku na rahne musíte mať vždy na vašej strane, nie pod plachtou. Tento jednoduchý návod ušetrí kopec času vymýšlaním množstvo variácií ako dostať rahno na správne miesto. Rigovanie bude jednoduchšie ak všetky spiry na plachte sú zároveň na rovnakej strane.

9. Parkoviskový Windsurfing

Veľa času sa trávi filozofovaním na pláži o podmienkach a vhodnej výbave. Zabudnite na to. Zhodnoťte situáciu sami pre seba, dôverujte vlastnému úsudku, a nie tomu, čo vravia kamaráti. Základné pravidlo je: najprv windsurfing, klebetenie neskôr.

10. Šortky na neopréne

Zabudnite na šortky na neopréne. Vôbec to nevyzerá dobre, iba žeby ste chceli vyzerať ako idiot, v tom prípade ich kľudne noste.

11. Sedací trapéz cez „speedo“ plavecké plavky

Nenoste tento typ plaviek pri windsurfingu J .. Jdobrý nápad nie je ani takýto typ trapézu cez šortky. Jediný správny a pohodlný je starý dobrý neoprén.

12. Správny postoj a pozícia pri halze

Najčastejšou chybou pri halze, je nesprávny postoj. Postoj vzadu na doske, vystreté nohy a vypustená plachta sú chyby, vďaka ktorým je dobrá halza nerealizovateľná. Vyskúšajte nasledujúce rady, miesto využívania zadnej tretiny dosky, ktorá nie je ideálna navrhnutá na karving. Telo a rovnováhu smerujte ku špičke plaváku, pokrčte kolená a pritiahnite plachtu k sebe.

13. Surfové auto so zdívhacími zadnými dverami

Ak uvažujete nad kúpou auta pre ws koníček, nezabudnite na malé detaily. Vyklápacie zadné dvre dohora poskytujú tieň, ochranu pred dažďom a v prípade poryvu vetra sa nezabuchnú a zabránite tak neželanému poškodeniu materiálu.

14. Krátke úväzky na rahne

Jednoduchý spôsob ako odhadnúť správnu veľkosť úväzkov na rahne je použiť osvedčený návod s predlaktím. Pre sedací trapéz, by mali byť úväzky po začiatok zápästia. Pre bedrový trapéz presne do dlane. Väčšina z nás používa práve toto nastavenie. Ak chcete vyskúšať niečo nové, predĺžte úväzky o jednu veľkosť (štandardne je odstup 2 palce/inches). Neoľutujete.

15. Farebné kódovanie

Vyzerať dobre na vode, znamená vyzerať dobre na pláži. Zabudnite na to. Ak Vám na to strašne záleží, radšej si zľaďte výbavu do farieb tak, aby si Vás kamaráti mohli ľahko identifikovať na vode v prípade problému. Niektoré partie surfistov nosia pri surftripoch v zahraničí lycry jednej farby, dokážu sa tak rýchlo identifikovať z pláže aj vody.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu