Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Windsurf

Keď žena diktuje vol.1 – Yoli de Brendt rozhovor

Predstavujeme vám prvý, exkluzívny rozhovor pre Surfmagazín.sk so sympatickou Venezuelčankou Yoli de Brendt, ktorá diktuje pod závodným číslom V26!

Surfmagazin

Ide o sériu rozhovorov s najlepšími windsurfistkami, surfistkami, kitesurfistkami a wakerkami sveta!

Ahoj Yoli, ako sa ti darí?

Ahoj, darí sa mi dobre, ďakujem za opýtanie. Som vďačná za to, že môžem žiť blízko oceánu a za to, že žijem svoj windsurfingový sen.

Začala si s windsurfingom pomerne neskoro. V 26. rokoch si sa rozhodla opustiť svoju kariéru vo venezuelskej banke, aby si sa stala profesionálnou windsurferkou. Ako sa ti to podarilo?

Áno, začala som windsurfovať, keď som mala 26 rokov a veľa ľudí mi hovorilo, že je to príliš neskoro. Ale nikdy mi to tak neprišlo, kedže som mala v hlave svoj cieľ dostať sa do TOP3 na svete. Vášeň pre windsurfing som pocítila, keď som bola prvýkrát na vode s výbavou pre začiatočníka a tato vášeň mi stačila na to, aby som opustila prácu v banke a nasledovala svoj sen. Nikdy nie je neskoro! 😉

Ako dlho si trénovala, kým si sa odhodlala prvýkrát súťažiť?

Jeden a pol roka! Moja prvá súťaž bola na ostrove Fuerteventura v júli roku 2004. Trénovala som každý deň 4-5 hodín. To mi, samozrejme, veľmi pomohlo.

Mala si inštruktora alebo niekoho, kto ťa posúval dopredu a dával ti rady?

Zo začiatku som sa učila sama, po mesiaci som sa zoznámila s mojím manželom Tomom Brendtom, ktorý ma začal trénovať a pomáha mi až dodnes. Na vode som ale každý deň sledovala aj Gollita Estreda, Ricarda Campella a ďalších trénovať Freestyle. To bola pre mňa veľká pomoc, pretože som začínala trénovať pohyby, ktoré robili aj oni.

Súťažíš už dlhé roky. Veľmi sa zmenil tvoj život, keby si ho porovnala so životom pred desiatimi rokov?

Zo začiatku bolo pre mňa súťažiť veľmi tažké, úroveň bola vysoká a podmienky v Európe úplne iné než vo Venezuele. Ale ak chceš byť na vrchole, mal by si sa posúvať ďalej a ďalej každý deň. Veľa som sa naučila od ďalších sútažiacich a Freestyle som sa učila zlepšovať v rôznych podmienkach.

Desať rokov dozadu som bola na mojej prvej súťaži, mala som v sebe veľa adrenalínu, ale aj nervov a málo koncentrácie. Teraz, keď idem na vodu, som šťastná, stále mám v sebe veľa adrenalínu, som nervózna, ale veľmi sa koncentrujem na to, aby som jazdila, ako najlepšie viem, a dosiahla najlepší možný výsledok, s ktorým budem spokojná.

Aká je tvoja najobľúbenejšia výbava a prečo?

Milujem svoju dosku Fanatic Skate 94 a NorthSails Idol LTD 4,4-4,8 – to je pre mňa tá najlepšia výbava do všetkých podmienok. Nepoužívam inú dosku. Ak sú malé vlnky, vytiahnem len svoj Skate 94. Ak je veľmi veterné počasie, obľubujem veľkosť plachty 4,4, ak je ho málo, používam plachtu 4,8.

Bolo pre teba ťažké ísť za svojím snom a byť úspešnou v oblasti, kde je ťažké zarobiť peniaze?

Zo začiatku to bolo veľmi ťažké, nemala som výbavu, jazdila som so školskou výbavou po 2-3 hodinach práce vo windsurfingovej škole. O rok môj muž spravil video pre Fanatic a North Sails, aby skúsil nájsť pre mňa sponzorov a s ich pomocou som začala súťažiť na Svetovom pohári.

Bez sponzorov je to veľmi ťažké a zložité, som veľmi vďačná všetkým svojim sponzorom, ktorí ma podporujú už niekoľko rokov, bez nich by to bolo nemožné. Okrem toho sme rozbehli Windsurf Clinics po celom svete spolu s windsurflabor.de, vďaka ktorej si zarobím aj peniaze navyše a môžem ukázať windsurfing iným a učiť ich to, čo ma baví.

Aký je tvoj cieľ na rok 2016?

Mojím cieľom je zlepšiť sa nielen na vode, ale aj čo sa týka mojej psychickej a osobnostnej úrovne.

Akú radu by si dala ostatným dievčatám, ktoré by sa chceli stať Pro windsurferkami ako ty?

Byť Pro windsurferom nie je ľahké. Treba sa tomu odovzdať, mať motiváciu, sen a lásku pre to, čo robíš.

Chcela by si odkázať niečo svojim fanúšikom?

ĎAKUJEM veľmi pekne za to, že ma podporujete a že podporujete windsurfing po celý ten čas! Ďakujem všetkým za lásku.

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu